Raw-bestanden omzetten met de DNG-converter

RAW-bestanden omzetten naar DNG met de DNG-converter

Je hebt nog een perfect werkende versie van Lightroom 6 of Photoshop CS5, maar je hebt een nieuwe camera. En natuurlijk willen Lightroom en Photoshop de RAW-bestanden van die nieuwe camera niet openen. Damn you, Adobe! Hoho… Niet zo snel. Adobe kan daar verder niets aan doen, dat ligt aan de camera-fabrikanten. Er is een oplossing: met de DNG-converter van Adobe kun je die nieuwe RAW-files omzetten naar het DNG-bestandsformaat en dat kun je wél openen in je ‘oude’ versie van Lightroom of Photoshop. RAW omzetten naar DNG is eenvoudig. De nieuwste RAW-bestanden naar DNG omzetten met de DNG-converter.

Oude software met nieuwe bestanden

De meeste camerafabrikanten hebben hun eigen bestandsformaat voor RAW. Bij Nikon is dat het .NEF-formaat, bij Fuji is dat .RAF. Bij elke nieuwe camera van die fabrikanten is dat RAW-bestand net weer een beetje anders, bijvoorbeeld dankzij een nieuwe sensor. Daardoor moeten de ontwikkelaars van Adobe voor Lightroom en Photoshop ondersteuning voor die nieuwe .NEF of .RAF inbouwen. Je huidige software kan zo’n nieuw bestand dus ook niet zomaar openen. Je moet wachten totdat er een update is van Lightroom of Adobe Camera Raw. Adobe houdt dat keurig bij. Maar jij bent tevreden met Photoshop uit de Creative Suite of met Lightroom 5. Jij hebt niet die laatste versie van Lightroom. Het DNG-bestandsformaat komt je daarbij te hulp. Wat is dat dan, DNG? En hoe kun je die nieuwe RAW omzetten naar DNG?

Wat is DNG?

DNG is een algemeen bestandsformaat voor RAW dat werd ontwikkeld door Adobe. Het was – ooit – de bedoeling van Adobe dat camerafabrikanten dat allemaal zouden gaan gebruiken. DNG – Digital Negative – moest een standaard zijn waar fabrikanten zich allemaal aan zouden conformeren. Dus geen .NEF of .RAF, maar allemaal aan de DNG. Dat is – helaas – niet gebeurd. DNG is standaard bij bijvoorbeeld Pentax en bij smartphones die in RAW kunnen schieten. Fuji, Nikon of Canon bleven en blijven met hun eigen bestandsformaten in de weer. Je kunt echter zelf je bestanden omzetten naar DNG met de gratis utility van Adobe: de Adobe Digital Negative Converter, de DNG-converter. Eenmaal omgezet naar DNG kun je het RAW-bestand van je nieuwe camera ook openen in ‘oude’ software.

De DNG-converter gebruiken

DNG-converter-dialog
De DNG-converter met de diverse instellingen.

Zo’n omzetting gaat heel eenvoudig. Je moet eerst de laatste versie van de DNG-converter downloaden bij Adobe. HIER voor Windows, HIER voor Mac.

  • Zet de bestanden die je wilt converteren in een map. In de DNG-converter kies je voor die map. Wil je de geconverteerde bestanden in een andere map bewaren, dan kun je dat aangeven.
  • In de voorkeuren kun je aangeven met welke versie van Adobe Camera RAW het DNG-bestand compatibel moet zijn. Heb je bijvoorbeeld Photoshop CS5, dan kies je hier voor Camera Raw 6.6 en hoger. Het wijst zichzelf.
  • Kies voor Omzetten en de RAW-bestanden worden omgezet naar DNG.
DNG-converter-compatabiliteit
De voorkeuren voor de RAW-compatibiliteit.

Als je alles goed hebt ingesteld zijn je RAW-bestanden nu omgezet naar DNG en kun je nu die nieuwe foto’s openen in je oude software.

Meer tips en trucs lezen voor Lightroom en Lightroom Classic? Die vind je op dit blog op de speciale pagina over dit onderwerp. Wil je meer weten over Lightroom Classic en hoe je lekker mee kunt werken? Daar bestaan boeken voor! Je vindt ze bij Van Duuren Media.

2 gedachten over “RAW-bestanden omzetten naar DNG met de DNG-converter”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.