De webinterface van een Foscam IP-cam (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Foscam_FI8918W_kasutajaliides.jpg)

IP-cam versus webcam

Je hebt vast wel eens de term IP-cam horen vallen. Maar wat is dat nou precies en is het iets anders dan een webcam?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een IP-cam is feitelijk een camera met netwerkaansluiting. Uiteindelijk heel vergelijkbaar met de aloude USB-cam, maar wel met een heel ander toepassingsgebied. Daar waar je de webcam normaal gesproken alleen inschakelt tijdens bijvoorbeeld een videogesprek via Skype, staat een IP-cam meer permanent ingeschakeld. Het is dan ook een apparaat bedoeld voor beveiliging van huis en haard. Of gewoon, om een mooi live beeld van uw omgeving aan de bezoekers van je site of blog te laten zien. Een deel van de IP-cams is op afstand bestuurbaar, wat het allemaal nog interessanter maakt. Dankzij de soms ingebouwde microfoon kan ook meegeluisterd worden. Verder geldt dat een webcam via USB wordt aangesloten, terwijl een IP-cam via ethernet of Wifi communiceert.

Cloudkoppeling

Al dit soort eigenschappen maken een IP-cam natuurlijk bij uitstek geschikt voor bewaking. Als je een weekje op vakantie bent, zijn zo je spullen van op afstand goed in de gaten te houden. Vaak beschikken de IP-cam’s over bewegingsdetectie waardoor je in geval van onraad automatisch via bijvoorbeeld een mailtje gewaarschuwd wordt. Zo’n camera bevat dan ook een kleine computer met daarop een besturingssysteem (vaak een Linux-afgeleide) en bijbehorende software. Een netwerkaansluiting en (of) Wifi zorgen voor de uiteindelijk communicatie. Je kan de camera via een webinterface benaderen. Eventueel is het interne IP-adres van de camera via port forwarding ook naar buiten door te sluizen. Zo kan je ook via internet meekijken.

Gevaar

Hét grote probleem van IP-cam’s is de vaak wat gammele beveiliging. Zeker als je een camera van een onbekend al dan niet Chinees B-merk koopt is het uitkijken geblazen. Zorg dat je in ieder geval een gebruikersnaam en stevig wachtwoord instelt. Doe je dat niet, dan kan iedereen meekijken door in te loggen met de standaard door de fabrikant toegewezen wachtwoorden. En geloof ons: die zijn open en bloot op internet te vinden! Het mooist is eigenlijk als je over een meer geavanceerde NAS beschikt. Daarop is vaak eigen IP-cam-software te installeren. Een voorbeeld van zo’n software-pakket is Surveillance Station van Synology. Het idee is simpel: de NAS maakt verbinding met de IP-cam via het interne netwerk. De IP-cam komt dus nooit en te nimmer rechtstreeks via port forwarding aan internet te hangen.

Gecentraliseerd

De eigen NAS-software beschikt veelal over allerlei extraatjes die het beheer en de besturing van de camera afhandelen. Extra voordeel van – bijvoorbeeld – Surveillance Station is dat je verschillende merken en typen IP-cam’s door elkaar kan gebruiken, maar toch alles netjes via één uniform geheel bedient. Omdat op deze manier de IP-cam nooit rechtstreeks via de cloud communiceert levert dat een heel stuk veiliger geheel op. De NAS wordt immers meestal regelmatig van veiligheidsupdates voorzien. En is in z’n algemeenheid sowieso veel beter dicht te timmeren. Kies als het even kan dus voor die oplossing.

Resolutie

De resolutie van de IP-cam bepaalt de uiteindelijke scherpte van het beeld. 640 x 480 is het absolute minimum. Daarbij geldt eigenlijk dat het gezicht van een inbreker alleen goed is te herkennen als hij of zij redelijk dicht bij de camera komt te staan. 720p camera’s leveren al een beduidend beter beeld op, terwijl je met een Full HD-exemplaar op de eerste rang zit. De prijsverschillen zijn inmiddels niet eens zo heel groot meer! En een camera met een resolutie van 640 x 480 pixels haal je al voor een paar tientjes in huis, zoals bijvoorbeeld deze van D-Link. Je ziet hier meteen ook een andere feature die veel van dit soort camera’s bieden: infrarood verlichting. Daarmee zie je ook in het pikkedonker wat er gaande is.

Keuze genoeg

Er is meer dan genoeg keuze uit IP-camera’s. Kies voor exemplaren die puur en alleen voor binnenshuis bedoeld zijn, of ga voor een apparaat dat ook buiten opgehangen kan worden. De prijzen lopen voor de geavanceerde exemplaren snel op vanaf de genoemde ‘basisprijs’ van een paar tientjes. Het is dan ook aanlokkelijk om te gaan shoppen bij Chinese webshops, waar de prijzen vaak een stuk lager liggen. Bedenk daarbij wel dat dergelijke merkloze cam’s lang niet altijd door een NAS met camerasoftware herkend (en dus gebruikt) kunnen worden. Waardoor je verplicht bent zo’n camera alsnog rechtstreeks aan de cloud te hangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.