virtueel Rijksmuseum

Virtueel Rijksmuseum: altijd open!

Nu we dan toch met z’n allen zoveel mogelijk binnen moeten zitten, zit een museumbezoek er even niet in. Hoewel, er ís tegenwoordig een virtueel Rijksmuseum!

Veel museums gooien hun deuren tijdens de Great Lockdown wagenwijd open. Maar dan wel virtueel. In het geval van het nieuwe virtueel Rijksmuseum is dat wel heel mooi gerealiseerd. Je loopt er rond in een geheel leeg museum, waar je alle meesterwerken op je gemak kunt bekijken. Zonder jengelende kinderen, duwende toeristen, proestende COVID-besmetters en fake afdrukgeluiden van een leger aan smartphones. Ook kun je straffeloos heel dichtbij komen en alle details van bijvoorbeeld een schilderij eens goed bekijken. Ergens is het te hopen dat dit soort initiatieven ook na de coronacrisis gewoon blijft bestaan. Het zou lange rijen voor kassa’s schelen, bijvoorbeeld. En drommen duwende drammers binnen. Zeker in het hoogseizoen zou een virtuele opening van het museum voor een flinke lastenverlichting kunnen zorgen. Nadeel is dan wel dat ook de inkomsten teruglopen natuurlijk, wat dan wel weer een minpuntje is. Maar ach, als je hier vervolgens weer een leuke museumwebshop aan koppelt met items die over de hele wereld verstuurd worden, en (of) wat sponsors vindt dan is daar vast ook wel weer overheen te komen. Kortom: breng beslist eens een bezoek aan het virtueel Rijksmuseum, zouden we zeggen!

Inclusief tours en achtergrondinfo

Dat virtueel Rijksmuseum moet trouwens op iedere zichzelf respecterende pc of laptop werken, ook draait het als een zonnetje op een iPad alhier. Een enkeling meldt dat er niks gebeurt. Mogelijk ligt dat aan een wel erg achterhaalde GPU of videokaart, maar ook het updaten van de videodriver kan in zo’n geval vaak al uitkomst bieden. Als die hobbel eenmaal genomen is kun je een scala aan wereldberoemde schilderijen van dichtbij bekijken. Inclusief de Nachtwacht natuurlijk, waarvan de restauratie in volle gang is. Door op een bolletje met daarin een hoofdtelefoon te klikken, start je een virtuele tour met heel veel uitleg en achtergrondinformatie. Gewoon, lekker vanuit de luie stoel. Wel geldt dat niet de complete collectie van het museum online staat. Zaken als zilverwaar en dergelijke ontbreken. Of dat er ooit ook bij gaat komen en echt het complete museum digitaal te bezoeken wordt? Het zou wel heel mooi zijn natuurlijk. En als (bijvoorbeeld) virtueel Rijksmuseum zijnde zou je natuurlijk ook gewoon een digitaal toegangsticket dat bijvoorbeeld een week geldig is kunnen verkopen. Voor heel veel mensen die geen zin, geld of tijd hebben om naar hartje Amsterdam af te reizen zou dat zonder meer een uitkomst zijn. En ook voor scholieren is een zo’n hypermodern bezoek een uitkomst, als ze eens een werkstuk over het een of ander moeten maken bijvoorbeeld.

virtueel Rijksmuseum
De restauratie van de Nachtwacht is in volle gang, leer er alles over in de tour!

Oplossing voor overbelasting toerisme

De initiatieven die nu door musea over de hele wereld worden ontplooid, zouden zomaar ineens heel beeldbepalend voor de toekomst kunnen zijn. Haal een museum gewoon in huis. Desnoods inderdaad na betaling van een e-ticket voor e-toegang. Het zou heel wat onnodige trips van toeristen over de hele wereld schelen. Dat helpt voortaan razendsnelle verspreidingen van virussen voorkomen bijvoorbeeld. Maar ook zorgt het voor een grote ontlasting van toch al drukke en vaak historische binnensteden. En tot slot is het ook nog eens goed voor het milieu. Neu, zo’n virtueel Rijksmuseum of een van de vele andere museums die de wereld rijk is, is zo gek nog helemaal niet!

Overigens heeft hoofdsponsor KPN nog wat meer details op haar promo-pagina voor het virtueel Rijksmuseum staan voor de liefhebbers!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.