Werken met de functie ALS in Excel

Een werkblad beveiligen in Excel

U hebt er veel tijd in gestoken om mooie formules op te stellen. Gaan andere mensen met uw werkblad aan de slag, dan wilt u niet dat ze uw formules om zeep helpen, of andere zaken vernielen. Dan kunt u het werkblad beveiligen in Excel.

U kunt alles op slot gooien, maar misschien mogen anderen in bepaalde cellen nog wel iets invullen,. Dan kunt u kiezen voor een gedeeltelijke blokkade, waarin u bepaalde cellen open laat. Van belang is wel, dat u de goede volgorde van de stappen aanhoudt.

Werkblad beveiligen

Als u een werkblad beveiligt, dan beveiligt u het hele werkblad. Dat gaat als volgt: Klik in het tabblad Controleren op Blad beveiligen.

  • Of klik met de rechtermuisknop op de bladtab onderaan en kies Blad beveiligen.

Er verschijnt een venster met een aantal opties voor wat de gebruikers nog wel mogen doen. Verkent u de mogelijkheden eens en laat ingeschakeld wat gebruikers wel mogen.

Boven in dat venster kunt u een wachtwoord opgeven.

  • Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden, want anders kan een ander met een simpele klik in het tabblad Controleren op Blad beveiligen de beveiliging eenvoudig opheffen (zonder dat die een wachtwoord hoeft in te voeren).

Typ een wachtwoord en klik op OK; er verschijnt een vervolgvenster. Voer daar hetzelfde wachtwoord nogmaals in.

  • Onthoud dit wachtwoord goed, want het is voortaan de enige mogelijkheid om het werkblad te ontgrendelen!

Het hele werkblad is nu beveiligd, alle cellen worden geblokkeerd. U ziet ook dat de meeste knoppen in het lint vaag zijn geworden; die werken nu niet. Probeert u iets te typen (of iets te verwijderen), dan wordt u tegengehouden en verschijnt er een venster.

Excel-tips: een werkblad beveiligen
U zet het werkblad op slot met de beveiliging.
Bepaalde cellen openhouden

Hebt u een rekenmodel, dan moeten mensen in bepaalde cellen gegevens invoeren. In andere cellen voeren formules een berekening uit. Dan kunt u instellen dat gebruikers wel bepaalde cellen kunnen invullen, maar geen formules kunnen veranderen. Hiervoor heft u in die cellen de blokkade op.

Zorg dat het werkblad niet is beveiligd. Selecteer de cellen die gebruikers mogen invullen.

  • Om verspreid liggende cellen te selecteren houdt u de Ctrl-toets ingedrukt en klikt u op de betreffende cellen.

Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies in het snelmenu Celeigenschappen; het venster Celeigenschappen gaat open.

  • Of druk op de sneltoets Ctrl+1.

Klik op de tab Bescherming en schakel de optie Geblokkeerd uit; de geselecteerde cellen straks niet geblokkeerd zijn en open blijven. Schakel hierna de beveiliging van het hele werkblad in door in het tabblad Controleren te klikken op Blad beveiligen en tweemaal het wachtwoord op te geven.

Alle cellen worden nu geblokkeerd, maar de cellen waarvan u vooraf de blokkering hebt uitgeschakeld, blijven open en die kunnen worden ingevuld.

Met andere woorden: wilt u een aantal cellen wel toegankelijk houden, dan heft u eerst de blokkering van die cellen op in het venster Celeigenschappen, daarna schakelt u de beveiliging van het werkblad in.

Wilt u hierna de blokkade van een paar andere cellen ook opheffen, schakel dan de beveiliging van het werkblad uit om het werkblad te kunnen bewerken. Schakel in het venster Celeigenschappen de optie Geblokkeerd uit en schakel de beveiliging weer in.

  • Is het werkblad beveiligd, dan gaat u met de Tab-toets snel heen en weer tussen de cellen die toegankelijk zijn gebleven. Met Shift+Tab gaat u terug. Zo controleert u ook snel welke cellen nog open zijn.
Excel-tips: een werkblad beveiligen
De volgorde is even wennen: schakel eerst in enkele cellen Geblokkeerd uit, zet daarna de beveiliging aan en u kunt alleen nog typen in deze cellen.

April 2020 verscheen de 3de editie van Het Complete boek: Excel VBA voor professionals van auteur en Excel-goeroe Wim de Groot.
Kijk HIER voor de verschillende boeken die Wim de Groot over Excel heeft geschreven. Naast deze tip vind je op dit blog nog meer tips over Excel van Wim de Groot.
De tip over het werken met een keuzelijst vind je HIER.  Een tip over het werken met de functie ALS in Excel vind je HIER.  Een tip over het gebruik van Snel aanvullen vind je HIER. Een tip over het werken met de vulgreep vind je HIER.

Meer tips over Microsoft Excel:


Al onze Excel-tips en trucs vind je HIER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.