presenteren met Keynote

Presenteren met Keynote

Iedereen kent PowerPoint als presentatieprogramma. Niks mis mee, maar het wordt vaak wel erg voorspelbaar. Heb je een iPad of Mac, dan kun je ook presenteren met Keynote. Verfrissend anders! We kijken eens naar de mobiele versie.

Keynote is het voor gebruikers van macOS, iOS en (of) iPadOS gratis presentatieprogramma van Apple. Zoals je van dit bedrijf kunt verwachten is veel aandacht besteed aan een gelikte weergave. De dingen die je maakt met Keynote zien er veelal net wat anders uit dan wat je maakt met het aloude PowerPoint. En ook de mobiele versie van Keynote is tamelijk uitgebreid. Kortom: heb je een iPad liggen, pak die er dan eens bij en installeer Keynote. Het werkt ook op een iPhone, maar het opzetten van een presentatie is dan op zo’n kleiner scherm wat meer priegelwerk. Echter: die smartphone is wel weer ideaal om je presentatie gewoon in je broekzak mee te nemen. Laat die tablet of laptop gewoon lekker thuis en reis licht bepakt naar je meeting of andere publieke activiteit. Presenteren met Keynote is zo gek nog niet!

HDMI-dongle wel handig

Voordat we verder gaan: om presenteren met Keynote echt goed te laten lukken voor een publiek, is een groot scherm een vereiste. Dat kan een mega-televisie zijn of een projector. In conferentiezalen- en zaaltjes behoren die dingen – als het goed is – tot de vaste uitrusting. Om je iPhone of iPad te koppelen aan zo’n apparaat is wel een converter nodig. Bijvoorbeeld van Lightning naar HDMI of USB-C naar HDMI. Zorg dat je zo’n dongeltje dus altijd bij je hebt. Gewoon in je portemonnee bijvoorbeeld. Zo kom je nooit voor stressvolle en vervelende verrassingen te staan!

Speel je presentatie zonder conversie

Zo tijdens de nog altijd volop lopende coronacrisis hoeven we ons over echte meetings voorlopig geen zorgen te maken. Wat voor thuiswerkers (denk aan onderwijzend personeel of een ieder die normaliter zijn of haar brood verdient met iets waarvan presentaties een essentieel onderdeel vormen) de kans biedt om eindelijk weer eens wat nieuwe presentaties op poten te zetten. En dan is het best aardig om eens naar Keynote te krijgen. Bedenk vooraf echter wel dat een gemaakte presentatie er het best en zonder vervelende (opmaak)verrassingen uitziet in het programma waarmee deze gemaakt is. Ga dus niet een Keynote-presentatie maken met als intentie deze uiteindelijk te exporteren naar PowerPoint-formaat (of andersom). Daarbij gaan geheid dingen mis. Soms klein en soms groot. Kortom maken in (bijvoorbeeld) Keynote = afspelen in   en presenteren met Keynote.

Vele mogelijkheden en opties

Ook in de mobiele versie is Keynote een uitgebreid presentatieprogramma. Om te beginnen kies je een sjabloon, of je gaat voor geheel ‘naakt’, waarbij je van de grond af aan een presentatie opbouwt. Kun je een optie eens niet vinden, of doet de gebruikersinterface je zo op het eerste oog wat kaal aan, tik of klik (de muis wordt ook ondersteund!) dan op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld. Daarmee zie je een berg aan opties en mogelijkheden. Ook de +-knop biedt allerlei opties. Voeg hiermee foto’s, vormen, tabellen, grafieken en tekst toe. Een tekstveld creëer je door op de vormen-knop te tikken en dan op Tekst. Natuurlijk zijn de animaties altijd aardig (maar maak daar vooral subtiel gebruik van om te voorkomen dat je publiek zeeziek wordt…). Je vindt ze onder de ‘drie puntjes-knop’ en dan Overgangen en animaties. Er zitten flink wat mooie effecten tussen, deels anders dan wat je wellicht van PowerPoint gewend bent. Dit soort subtiele verschillen zorgt bij je PowerPoint-gewende publiek voor aandacht! Alle animaties worden boterzacht in beeld gebracht zonder schokkerigheid. Altijd fijn en het zorgt voor een professioneel ogend geheel.

presenteren met Keynote
Bij het opzetten van je presentatie in Keynote kies je uit een voorgebakken sjabloon of je gaat met een volledig leeg exemplaar aan de slag.

Organiseren en exporteren

Links vind je de diasorteerder, middels de plusknop voeg je nieuwe dia’s toe. Als je voor een thema hebt gekozen, dan kies je een nieuwe passende dia uit een selectiemenu. Op deze manier bouw je een complete presentatie op. Het heeft weinig zin om hier een complete cursus Keynote te geven, daarvoor is de ruimte te beperkt. Ons advies is dus: vooral lekker experimenteren en de vele mogelijkheden die deze app heeft te bieden uit te proberen. Check zeker ook het Exporteer-menu (via de drie puntjes-knop bereikbaar, wederom) even. Je kunt hier als je per se wilt naar PowerPoint exporteren. Voor hand-outs kies je PDF, maar ook kun je je presentatie als een complete film opslaan. Dat kan praktisch zijn als je je presentatie wilt delen met anderen, maar je nu even fysiek niet bij elkaar kunt zitten! En nu we het toch over anderen hebben: je kunt ook samen aan één presentatie werken. Keynote beschikt over een eenvoudig te begrijpen gebruikersinterface en gelikte sjablonen en graphics. Kortom: probeer het zeker eens uit!

presenteren met KeynoteBen je nog onbekend met de iPad en heb je er net een gekocht of wil je er een kopen? Dan komt het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink best van pas. Je leert er een scala aan aspecten van het ultieme mobiele besturingssysteem voor tablets mee kennen. En je zult ook zien dat iPadOS in diverse opties behoorlijk op macOS lijkt. De verwachting is dat iPadOS steeds meer naar macOS gaat groeien. Het betekent in ieder geval dat de tablet van Apple meer dan ooit voor serieus productiewerk inzetbaar is. Of het nou gaat om werken aan een blog of website (zo is dit artikel ook tot stand gekomen) of het maken van bijvoorbeeld een professionele presentatie: de iPad draait er z’n hand niet voor om. Zelfs de allergoedkoopste modellen beschikken over rappe hardware die zorgt voor een soepele gebruikerservaring. Sterker nog: veel notebooks voelen er in vergelijking mee wat sloompjes aan.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.