Chrome OS uitproberen met Chromium OS

Chromebooks zijn sterk in opkomst. Je ziet ze met regelmaat in het onderwijs opduiken. En ook voor thuisgebruikers hebben ze veel te bieden. Net als voor zakelijke gebruikers. Maar wat is dat Chrome OS nou precies? Chrome OS uitproberen met Chromium OS op een oude laptop is niet ingewikkeld!

Misschien ben je nog altijd niet aan het vervangen van je Windows 7-laptop toegekomen. Of heb je een oude Windows 7-computer naar 10 weten te upgraden, maar blijkt dat geen al te soepele gebruikerservaring op te leveren. Want toch te oude hardware. En wellicht ben je dan aan het kijken naar een vervanger voor dat oude beestje. Want voor de meeste thuis- en studietaken kun je allang prima af zonder Windows-computer. En laat die dure Mac’s ook maar links liggen.

Chromebooks zijn eigenlijk computers met een lichtgewicht besturingssysteem. Daarbinnen draait de Chrome-browser, waar vervolgens al je software weer in draait. Dankzij de browser-cache kun je die online-apps ook offline gebruiken (maar dan moet je niet eerder de browser cache gewist hebben!). En waren Chromebooks vroeger nog een soort van simpele tablets met een toetsenbord eraan vast, tegenwoordig zijn ze voorzien van een stevige processor in de vorm van bijvoorbeeld een Intel i3 of i5. Óf Chrome OS echt iets voor jou is, is natuurlijk altijd afwachten. Helaas wordt dit OS alleen samen met een Chromebook geleverd. Het even los installeren op een pc of in een virtuele machine kan dus niet. Of dan toch een beetje, dankzij Chromium OS!

Chromium OS, de basis van Chrome OS

Chrome OSIn het boek Ontdek de Chromebook van Henk van de Kamer en ondergetekende is er een hoofdstuk aan het zelf installeren van Chromium OS gewijd. We lezen er het volgende: ‘Nu is Chrome OS testen onmogelijk, want die versie is alleen beschikbaar op een Chromebook. We hebben uitgelegd dat Chrome OS door Google gemaakt wordt door de openbare broncode van Chromium OS te compileren en daar wat extra zaken – zie bijvoorbeeld de opmerkingen Android en Linux – aan toe te voegen. Die extra’s zijn voor het beslissen of uw volgende computer een Chromebook wordt, niet van wezenlijk belang! In dit hoofdstuk laten we daarom een tweetal manieren zien om op uw oude laptop – een desktop kan natuurlijk ook – een paar uur met Chromium OS te werken. Dit doen we via een opstartbare USB-flashdrive, dus u hoeft uw vaste schijf niet te formatteren; het is een niet-destructieve methode. Vergelijk het maar met de live Linux-distributies die eveneens vanaf een USB-flashdrive (of vroeger vanaf cd-rom) starten’.

Downloaden en overhevelen naar geheugenstick

Kortom: Chromium OS (wat dan weer de basis van Chrome OS is) installeren kan wél. Alleen mis je dan bijvoorbeeld de Android-emulator. Daarmee kunnen veel apps voor dit mobiele OS ook onder Chrome OS gedraaid worden. Maar die optie moet je er dan maar even bij verzinnen. Het gaat om het ‘gevoel’ van Chrome OS en dat kan Chromium OS je wel alvast geven. De makkelijkste manier om aan een voorgebakken versie van Chromium OS te komen is via een bezoekje aan de website van ‘Arnold the Bat’. Daar vind je altijd een recente ‘image’ van Chromium OS. Na downloaden en unzippen (gebruik 7-zip of een andere meer geavanceerde unzipper en niet de in Windows ingebouwde unzipper; dat gaat mis) hevel je dat met behulp van de (gratis) tool Win32 Image Writer over naar een USB-stick. Gebruik bij voorkeur een snel USB 3-exemplaar, anders is het geheel echt niet vooruit te branden. Start je computer vervolgens op via de stick. Vaak een kwestie van tijdens het opstarten een paar keer fervent op functietoets F12 drukken voor een bootmenu. Of je stelt het opstartmedium in de bios van je systeem in. En soms volstaat simpelweg het uitschakelen of herstarten van je computer met de Chromium OS-stick ingeprikt. Kwestie van proberen.

 

Chrome OS
Chrome OS (en dus ook Chromium OS) maakt gebruik van web-apps. Je kunt die ook ‘installeren’, zodat ze zonder internetverbinding beschikbaar zijn. Feitelijk worden daarvoor alle benodigde bestanden voor de web-app in de browser-cache bewaard.

Proefrit

Eenmaal gestart beland je in een omgeving die er nagenoeg hetzelfde uitziet als Chrome OS. Alle web-apps zoals bijvoorbeeld beschreven in het genoemde boek werken gewoon. Let even wat minder op de snelheid. Een besturingssysteem vanaf een USB-stick draaien is altijd trager dan vanaf een interne SSD. Ook is een oude CPU vaak niet te vergelijken met een meer recent exemplaar. Het gaat echter om ’t idee. Kijk eens een paar uurtjes rond, klik, browse en doe. Wil je veel meer weten over Chrome OS en de verrassend vele mogelijkheden die dit besturingssysteem uit de stallen van Google te bieden heeft, dan kun je het boek Ontdek de Chromebook eens doorspitten. Grote kans dat je ook wat gaat zien in dit besturingssysteem. En je volgende computer een heuse Chromebook wordt.

We hebben veel meer over het werken met Chromebooks op dit blog geschreven. Wat zijn bijvoorbeeld de beste apps om foto’s mee te bewerken? Waar vind je de speciale tekens op een Chromebooks? Enzovoort! Ze zijn verzameld op deze pagina.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.