Apple en AI

Apple en AI: een andere benadering

De combinatie van Apple en AI gaat waarschijnlijk privacyvriendelijker worden dan de concurrentie en bovenal offline werken. Dat is goed nieuws.

Veel AI-software maakt op de achtergrond gebruik van datacenters elders in de wereld. Een goudmijn wat gebruikersgegevens betreft en een gratis trainingsfaciliteit voor ontwikkelaars van de benodigde soft- en hardware. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld Microsoft onevenredig veel geld steekt in ChatGPT. Het leert ze hun gebruikers nog weer beter begrijpen, nog beter traceren en nog beter van passende producten en advertenties voorzien. En bovendien zijn al dit soort gegevens goud waard wanneer ze verhandeld worden.

Neural engine

Kortom: AI ‘as we know it’ is heel mooi voor eindgebruikers, maar minstens zo mooi voor de aanbieders van de achterliggende diensten. Privacy speelt daarbij – helaas – een meer ondergeschikte rol. Er zijn fabrikanten die daar serieus over nadenken. Zij kiezen voor een lokale benadering van AI, waarbij gegevens niet naar buiten lekken. Het betekent wel dat een totaal andere benadering van de processor nodig is. AI-software vereist andere processorcapaciteiten dan normaal gesproken. Een GPU kan die trucs aan, maar verbruikt verhoudingsgewijs veel energie. Kijken we naar Apple en AI, dan zien we dat zij specifieke voor AI geoptimaliseerde processorkernen gebruiken. Tezamen heten die in marketingtaal een neural engine.

Apple en AI

Die neural engine wordt – al dan niet in samenwerking met de ook aanwezige GPU’s al volop op de achtergrond gebruikt door iPhones, iPad’s en Mac’s voorzien van een M-serie SoC. Tijdens fotografie, beeldbewerking, tekst- en objectherkenning in foto’s en ga zo maar door. Toch is de huidige neural engine-configuratie nog niet genoeg voor complexere taken als taalmodellen en het voeren van ‘normale’ conversaties.

M4: méér AI

De op springen staande M4 moet wat dat betreft voor een revolutie zorgen. Met name de neural engine moet daarin volgens de geruchten fors worden uitgebreid. En dat betekent dat je bijvoorbeeld wél ChatGPT-achtige toepassingen lokaal kunt draaien. Weliswaar is daarvoor een groot leermodel nodig van enkele gigabytes, maar dat is met de huidige opslagcapaciteiten van smartphones, tablets en computers nauwelijks nog problematisch te noemen.

Kortom: Apple lijkt zich vooral te gaan richten op lokale AI. En dat is een prima zaak, want waarom zou je al je mogelijk privacygevoelige gegevens delen met de rest van de wereld en grote bedrijven die jouw leven proberen om te zetten in harde pecunia? Er werd de laatste tijd wat ‘lacherig’ gedaan over Apple en AI. Maar is het zeker niet de eerste keer en ongetwijfeld ook niet de laatste keer dat Apple stilletjes op de achtergrond werkt aan iets totaal nieuws.

Al in nieuwe iPad’s deze week?

Verder geldt dat Apple haast lijkt te willen maken met de M4 en aanpalende lokale AI. Wederom volgens de laatste geruchten wordt de M4 al in de komende iPad Pro’s gebruikt die op 7 mei moeten worden aangekondigd. Mogelijk krijgt ook de Air er al een. Is dat ‘vreemd’ zoals sommige analisten beweren? Neu. Immers: de M4 is al volop in productie, en dus ongetwijfeld niet of nauwelijks duurder dan voorganger M3. En als je mensen zo snel mogelijk over wilt zetten naar lokaal draaiende AI, moet je zo snel mogelijk apparaten aanbieden die dat kunnen realiseren. Het wordt wat Apple betreft een interessante week!

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

  • Het enige Nederlandstalige boek dat diep ingaat op de verborgen mogelijkheden van de iPhone
  • Met de tips uit dit boek beleef je meer plezier aan je dure investering en haal je er veel meer uit dan je voor mogelijk hield
  • Samengesteld in samenwerking met de ervaren experts van iCulture

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.