De iPhone XS en de hier getoonde XS Max zijn prachtige toestellen, maar wellicht net te duur (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/gillyberlin/44928216971)

iPhone toch net te duur?

Het lijkt erop dat Apple zich een beetje in de vingers heeft gesneden met de nieuwe iPhone XS. Het toestel wordt relatief weinig verkocht. Inmiddels zou de voorganger – ofwel de iPhone X – weer in productie genomen zijn.

Dat de iPhone een mooi toestel is staat buiten kijf. Maar tegelijkertijd geldt dat de prijzen van Apple hardware nooit daalt, maar alleen maar stijgt. Dat geldt overigens niet alleen voor de iPhone, maar ook voor bijvoorbeeld het ‘instapmodel’ qua laptops in de vorm van de MacBook Air. Nu gebied de eerlijkheid wel te zeggen dat de hardware bij elke nieuwe generatie van deze apparaten ook weer fors is verbeterd, dus de kosten an sich kloppen wel zo ongeveer. Het nadeel van al deze ‘cutting edge’-hardware is dat het voor steeds minder mensen bereikbaar wordt. En Apple lijkt daarvan nu voor het eerst de directe gevolgen te voelen. De verkoop van de iPhone XS voldoet vooralsnog niet helemaal aan de verwachtingen. Misschien niet heel vreemd, want we hebben het hier over een toestel met een vanaf-prijs van €1159. En dat lijkt een brug te ver voor velen. Liever bestellen mensen een iPhone 8 als goedkoper alternatief, want zelfs de ‘goedkope’ XR is blijkbaar een brug te ver voor een hoop consumenten.

Meer aan de hand?

Nog even los van de prijs kun je je afvragen of ook Apple geen last begint te krijgen van een afvlakkende ‘benodigdheidscurve’. Daarmee bedoelen we het verschijnsel dat computers, laptops, tablets en smartphones tegenwoordig zó krachtig zijn dat de meeste mensen allang niets snellers en beters meer nodig hebben. Weer een groter scherm, is dat überhaupt zinvol? En een nog snellere processor, heb je die nou echt nodig als al je apps ook prima draaien op een toestel van twee, drie jaar oud? Tot een jaar of vijf…tien geleden waren de verschillen tussen nieuwe modellen significant. Tegenwoordig zijn die verschillen op hardwarevlak ook best nog groot, maar als eindgebruiker merk je er eigenlijk niet zo heel veel van. Wat maakt het uit of jouw app een halve seconde sneller start, bijvoorbeeld?

Verzadigd

Je ziet dus dat fabrikanten uitwijken naar andere gimmicks om apparatuur aantrekkelijk te maken. In het geval van de genoemde MacBook Air was dat bijvoorbeeld een veel snellere processor en – eindelijk – een Retina-beeldscherm. Dat maakt het ding interessant (maar ook duurder). In het geval van de iPhone XS zijn de verschillen met de X blijkbaar te klein om nieuwe kopers over de streep te trekken. En dat is niet omdat er iets mis is met de XS, zeker niet. Maar veel meer omdat de vorige generatie toestellen al veel te goed was. Een probleem dat zeker niet alleen bij Apple speelt, maar daar wel veel meer in de kijker loopt natuurlijk. Al was het maar omdat critici zich vaak en kriek lachen om een ‘fail’ aldaar. Maar eigenlijk kun je dit geen fail noemen, het bedrijf loopt tegen een muur op waar alle andere (smartphone)fabrikanten ook tegenaan lopen: de consument is verzadigd qua features en mogelijkheden. Wat de XS onder meer duur maakt is een compleet nieuwe schermtechnologie, waarvan je je de ‘gewenstheid’ af kunt vragen. Een OLED-scherm is zonder twijfel heel mooi, maar de grote massa is dik tevreden met de ook erg mooie huidige generatie LCD-schermen.

Probeersels

Volgens Computer Idee moet 2019 het jaar van de opvouwtelefoon worden. En da’s dan niet omdat de consument dat nou zo graag wil, maar omdat de fabrikanten hierom staan te springen. Toch vrezen we dat die opvouwtelefoon met flexibel scherm uiteindelijk hetzelfde lot staat te wachten als de ooit zo gehypte 3D-televisie of de 3D-bril. Ja, er is een markt voor beide zaken, maar het is nooit zo aangeslagen als fabrikanten hadden gehoopt. Een opvouwtelefoon is aardig, maar het flexibele scherm staat nog in de kinderschoenen. En is het echt handig, of beter: is het echt nodig? Oh, er zullen vast mensen zijn die hun telefoon na openvouwen als een soort van laptop gaan gebruiken, inclusief los toetsenbord. Maar dat is een minderheid. Voor de rest gokken we slechts een korte interessepiek te zien waarna het idee weer in de niche-markt verdwijnt, voor de échte liefhebbers. Inderdaad: het is moeilijk om een smartphone – qua hardware – steeds weer te verbeteren. Grote kans dat vooral de software het ‘m in de toekomst moet doen.

Heb je al een iPhone? De iPhone’s hebben – misschien op de smartphones van Google na – de beste camera’s aan boord. Dan is het boek Zo werkt Apple Foto’s van Bob Timroff waarschijnlijk iets voor jou. Bob leert je alles over de app die Apple op elke iPhone toevoegt: Apple Foto’s. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.