updates installeren voor Synology NASsen

Updates installeren voor Synology NASsen

Het is van belang om ook ‘apparaten’ bij de tijd te houden, en dus is updates installeren voor Synology NASsen eveneens belangrijk. Onderstaande tip is afkomstig uit Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit, inmiddels bij alweer de derde editie aanbeland.

Een belangrijk iets om te configureren is het up-to-date houden van het besturingssysteem van uw NAS. DSM wordt regelmatig van updates voorzien. Het is zaak deze updates zo snel mogelijk te installeren, want meestal worden daarmee veiligheidslekken en achterdeurtjes gedicht. U kunt updates handmatig installeren (of beter: via een muisklik laten zoeken naar updates en deze via nóg een klik installeren). Tijdens de installatie van DSM kozen wij voor deze optie. Nogmaals, er is geen verkeerde keuze, behalve stelselmatig vergeten om dit te doen of te controleren dat het gedaan wordt!

Mocht u in besluiten om uw Synology via internet bereikbaar te maken (dat wordt eveneens in het genoemde boek uitgelegd) voor het delen van applicaties of bestanden, dan is het slimmer om het installeren van updates volledig automatisch te laten regelen. U kunt de NAS namelijk dagelijks op een bepaald tijdstip laten zoeken naar beschikbare updates en deze vervolgens volautomatisch installeren. Kies simpelweg een tijdstip waarop u de NAS niet gebruikt, bijvoorbeeld ’s nachts. Zo hebt u geen omkijken meer naar de updates en bent u altijd verzekerd van de nieuwste versie van DSM.

Automatisch updaten

Om alles automatisch te regelen klikt u in het Configuratiescherm op Bijwerken en herstellen. Mocht er toevallig een verse update klaarstaan, dan krijgt u daarvan melding. Ook een installatieknop is in dat geval beschikbaar. Mocht er inderdaad een update beschikbaar zijn, dan installeert u eerst de update om daarna terug te keren naar dit scherm. Na het installeren van de update gaat u dan verder. Klik op Instellingen voor bijwerken. Schakel de optie Installeer automatisch de laatste update in. Achter Schema controleren kiest u Dagelijks, waarna u een updatetijdstip instelt. Handig is ergens in het holst van de nacht, dan stoort het bijwerken niet tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Klik op OK en u hebt verder geen omkijken meer naar updates.

updates installeren voor Synology NASsen
Voer systeemupdates voortaan automatisch door.

Oude modellen

Regelmatige (veiligheids)updates zijn voor de meest recente versie van DSM beschikbaar. Voor oudere versies van DSM rolt Synology soms ook nog weleens dringende updates uit, maar met een veel minder hoge frequentie. Zo heeft Synology aangegeven dat DSM 6.2.x tot juni 2023 wordt bijgehouden. Na deze datum is het zeer onverstandig om modellen waarvoor geen upgrade naar DSM 7.x mogelijk is, nog via internet bereikbaar te houden!

Mits u de risico’s begrijpt – denk aan bijvoorbeeld SambaCry – kunt u deze oudjes nog een tijdje blijven gebruiken. Qua functionaliteit verandert er immers niks en het overgrote deel van deze oudere NAS’en kan nog prima overweg met ruim bemeten harde schijven. Een andere optie is uitzoeken of DSM vervangen kan worden door een recente Debian-distributie. In hoofdstuk laten wij zien hoe dit kan voor een Western Digital My Cloud. Onze Synology DS111 staat na het voltooien van deze derde editie klaar om eveneens dit lot te ondergaan…

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.