selecteren in Photoshop

Selecteren in Photoshop

Een van de essentiële werkzaam heden is selecteren in Photoshop, vooropgesteld natuurlijk dat u Photoshop gebruikt. Onderstaand fragment is afkomstig uit Classroom in a Book: Photoshop 2022.

Selecteren in Photoshop van gebieden in een afbeelding is van cruciaal belang: u moet eerst datgene selecteren wat u wilt aanpassen. Zolang een selectie actief is, kan alleen het gebied binnen die selectie worden bewerkt.


selecteren in Photoshop Tip: Het concept van het selecteren van de inhoud die u wilt wijzigen, is gebruikelijk in veel beeldbewerkingstoepassingen. Zodra u begrijpt hoe selecties werken in de ene applicatie, kunt u die kennis gebruiken in andere vergelijkbare applicaties.


Het bewerken van een deel van een afbeelding in Photoshop is een proces dat uit twee stappen bestaat. Eerst selecteert u met een van de selectiegereedschappen het gedeelte van de afbeelding dat u wilt wijzigen. Daarna gebruikt u een ander gereedschap, een filter of een functie om wijzigingen aan te brengen, zoals het verplaatsen van de geselecteerde pixels naar een andere positie of het toepassen van een filter op het geselecteerde gebied. Het selectieproces beperkt de wijzigingen die u aanbrengt tot het geselecteerde gebied. Andere delen van de afbeelding worden niet beïnvloed.

Verschilllende selectietools

Het beste selectiegereedschap voor een specifiek onderdeel van de afbeelding is vaak afhankelijk van de eigenschappen van dat onderdeel, bijvoorbeeld de kleur, vorm of inhoud. Er zijn verschillende typen selecties:

Geometrische selecties. U gebruikt het gereedschap Rechthoekig selectiekader (selecteren in Photoshop) om een rechthoekig deel in een afbeelding te selecteren. Het gereedschap Ovaal selectiekader (selecteren in Photoshop), dat verborgen ligt achter het gereedschap Rechthoekig selectiekader, selecteert ovale gebieden. Met de gereedschappen Selectiekader één rij (selecteren in Photoshop) en Selectiekader één kolom (selecteren in Photoshop) selecteert u respectievelijk een rij die één pixel hoog is en een kolom die één pixel breed is.

selecteren in Photoshop

Selecties uit de vrije hand. Met het gereedschap Lasso (selecteren in Photoshop) maakt u een selectie uit de vrije hand rond een gebied. Het gereedschap Veelhoeklasso (selecteren in Photoshop) plaatst ankerpunten tussen rechte lijnen rond een gebied. Het gereedschap Magnetische lasso (selecteren in Photoshop) werkt als een combinatie van de twee andere lasso’s; dit gereedschap geeft de beste resultaten bij een goed contrast tussen het gebied dat u wilt selecteren en de omgeving.

selecteren in Photoshop

Selecties op basis van rand en inhoud. Het gereedschap Snelle selectie (selecteren in Photoshop) ‘tekent’ heel snel een selectie door automatisch de zichtbare randen in de afbeelding te zoeken en te volgen. Het gereedschap Object selecteren (selecteren in Photoshop) analyseert een afbeelding om een onderwerp te identificeren en met een enkele klik of met slepen te selecteren.

Selecties op basis van kleur. Het gereedschap Toverstaf (selecteren in Photoshop) selecteert een gedeelte van een afbeelding op basis van kleurovereenkomst met aangrenzende pixels. Dit gereedschap is handig voor het maken van selecties met vreemde vormen die een specifiek kleurbereik gemeen hebben.

selecteren in Photoshop

Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Wellicht leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien. Selecteer onderwerpen met complexe omtrekken, zoals haar, snel en precies. Ontwerp samengestelde afbeeldingen, bijvoorbeeld met luchtvervanging. Creëer geavanceerde typografie. Bewerk video, inclusief overgangen en bewegings-effecten. Automatiseer taken met handelingen. Sla op als Photoshop-clouddocument voor eenvoudige bewerking op desktop en mobiele apparaten. Exporteer uw werk voor het web, mobiele apparatuur en drukwerk.

Dit officiële handboek bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u Photoshop beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt.

Classroom in a Book® is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor Adobesoftware. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.