Snel aan het werk met Luminar Neo

Snel aan het werk met Luminar Neo met ‘Zo werkt Luminar Neo & AI’

Van Luminar zijn de afgelopen jaren verschillende versies verschenen. Voor mij begon het met een plug-in die je kon gebruiken in Lightroom Classic. Daarna kwamen Luminar 4 en Luminar AI en nu is de recentste versie Luminar Neo. Dat lijkt ook de versie waarop Skylum gaat voortborduren. Het is daarom mooi dat er nu een nieuw boek over Luminar Neo is verschenen. Henny Temmink, al vanaf het begin een enthousiaste Luminargebruiker, schreef Zo werkt Luminar Neo & AI. Met dit boek kun je snel aan het werk gaan met Luminar Neo, zonder dat je het allemaal zelf moet uitzoeken.

Foto’s bewerken met AI

De werking van Luminar voor het bewerken van je foto’s is voor een groot deel gebaseerd op kunstmatige intelligentie, AI. Die kunstmatige intelligentie moet het de gebruiker makkelijk maken om door alleen maar aan een schuifregelaartje te trekken een foto op te krikken. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. Er zijn niet alleen gereedschappen die met AI werken, specifieke bewerkingen zijn gecombineerd in Presets, voorinstellingen. Als je een foto opent krijg je van Luminar Neo suggesties welke Preset er geschikt is voor die geopende foto. Bij een portret krijg je portretpresets, bij een landschap presets die geschikt zijn voor landschappen enzovoort. Pas je een preset toe, dan kun je die bewerkingen aanpassen in de gereedschappen van Bewerken

Een levenslange licentie of een abonnement?

Je hoeft dus niet per se gebruik te maken van de presets om je foto’s aan te passen.  Luminar Neo is een behoorlijk complete applicatie en Skylum werkt er uitgebreid aan door. De afgelopen maand kwam er een extension voor het maken van HDR-foto’s en komende maand komt er een extension voor ruisonderdrukking. Met die – betaalde – extensions gaan ze voorlopig een tijdje door. Betaald dus, want Skylum moet ergens het geld mee verdienen. Een licentie voor Luminar Neo  voor één jaar kost het eerste jaar € 59,- en de jaren daarop € 89,-. Elk jaar vernieuwen? Dat lijkt wel een abonnement?! Ho, wacht! Je kunt Luminar Neo ook kopen met een levenslange licentie. Dat kost je € 99,-. Als je die extensions erbij wilt, moet je die er los bij kopen. 

Hoe werkt Luminar Neo?

De interface van ‘Wissen’. Nu ik dankzij het boek weet hoe het werkt, is het me duidelijk.

Ik ben wel blij met het boek van Henny. Het boek legt de verschillende mogelijkheden van de app duidelijk uit. Ik moest bijvoorbeeld opzoeken hoe de tool Wissen werkte, want eerlijk gezegd vond ik de interface nogal onduidelijk. Ik dacht dat Deselecteer bedoeld was om je hele selectie te deselecteren. Het is echter om de selectie met het penseel bij te werken. Inderdaad de selectie kleiner maken. En zo werd er me dankzij dit boek me meer duidelijk over Luminar Neo. Het bevat een uitgebreid hoofdstuk over het werken met de Catalogus. Een belangrijk onderdeel, als Luminar Neo de enige app wordt waarin je al je foto’s opslaat en bewerkt.

Bespaar jezelf uitzoekwerk!

Ik houd het nog op Lightroom Classic met regelmatige uitstapjes naar Luminar Neo om mijn  foto’s snel even op te peppen, een lucht aan te passen of andere, handige AI-gereedschappen toe te passen. Luminar Neo, samen met de extensions lijkt voorlopig de applicatie waar ze bij Skylum hun energie in stekken. Als je van plan was om met Luminar Neo aan het werk te gaan, schaf dan ook Zo werkt Luminar Neo en AI aan. Dat bespaart je een hele hoop uitzoekwerk.

Meer lezen over Luminar? HIER vind je alle blogposts die we op dit blog hebben geschreven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.