Meer over lagen in Photoshop

Lagen in Photoshop zijn eigenlijk onvermijdelijke hulpmiddelen bij fotobewerking, ze maken het werk een heel stuk overzichtelijker. Onderstaande tekst is afkomstig uit Classroom in a Book: Photoshop 2022 van Conrad Chavez & Andrew Faulkner.

Het deelvenster Lagen in Photoshop geeft een overzicht van alle lagen in een afbeelding met de laagnamen en miniaturen van de inhoud op elke laag. U kunt het deelvenster Lagen gebruiken om lagen te verbergen, te bekijken, te verplaatsen, te verwijderen, een andere naam te geven en samen te voegen. De miniaturen in het deelvenster Lagen worden automatisch bijgewerkt als u de lagen bewerkt.

1 Kies Venster > Lagen als het deelvenster Lagen niet zichtbaar is in het werkgebied.
Bij het bestand 04Working.psd staan vijf lagen in het deelvenster Lagen (van boven naar beneden): Postage, HAWAII, Flower, Pineapple en Background.

2 Klik op de laag Background om deze actief te maken (tenzij de laag al geselecteerd is). Ziet u de laagminiatuur en pictogrammen in de laag Background?

• Het pictogram van het hangslot (lagen in Photoshop) geeft aan dat de laag Background vergrendeld is. De opties boven de lijst met lagen zijn dus niet beschikbaar, maar het is wel mogelijk om de laaginhoud zelf te bewerken, bijvoorbeeld door erop te tekenen.

• Het oogpictogram (lagen in Photoshop) geeft aan dat de laag zichtbaar is in het documentvenster. Klikt u op het oog, dan wordt deze laag niet langer weergegeven in het documentvenster.

lagen in PhotoshopTip: Gebruik het snelmenu om de laagminiatuur te verbergen of een andere afmeting te geven. Klik met de rechtermuisknop (Windows) of met ingedrukte Controltoets (macOS) op een miniatuur in het deelvenster Lagen om het snelmenu te openen en selecteer vervolgens een miniatuurgrootte.

lagen in Photoshop

De eerste taak van dit project is om een foto van het strand aan de ansichtkaart toe te voegen. Eerst opent u de foto van het strand in Photoshop.

3 Kies Bestand > Openen, navigeer naar de map Les04 en dubbelklik op het bestand Beach.psd om het te openen in Photoshop. Nog geen boek in handen waar uitgelegd wordt hoe u deze bestanden te pakken krijgt? Dan mag U ook een eigen afbeelding gebruiken, natuurlijk!

Afbeelding met één laag

Het deelvenster Lagen verandert om de laaginformatie weer te geven van het actieve bestand Beach.psd. Zoals u ziet, verschijnt hier maar één laag voor de afbeelding: Layer 1, en niet Background. Aangezien dit geen achtergrondlaag is, zijn laagvoorzieningen als transparantie mogelijk.


Over de achtergrondlaag

Ziet u onderaan in het deelvenster Lagen een laag met de naam Achtergrond (Background) met een pictogram van een slotje, dan is dit een achtergrondlaag, die niet hetzelfde werkt als andere lagen. U kunt de laagvolgorde voor de achtergrond niet wijzigen en hij is altijd ondoorzichtig (geen transparante gebieden). Voegt u de lagen van een Photoshop-document samen, dan krijgt het document alleen een achtergrondlaag.

Een achtergrondlaag kan wel worden omgezet in een normale laag en het is ook mogelijk om een document zonder achtergrondlaag te maken. Bij een Photoshopdocument zonder achtergrondlaag kunnen pixels die geen inhoud bevatten transparant zijn. Hierdoor is het mogelijk om inhoud te maken die niet rechthoekig is als u deze op een andere achtergrond in Photoshop of in andere toepassingen plaatst.

Een achtergrondlaag omzetten in een gewone laag:

1 Klik op het hangslotpictogram naast de naam van de achtergrondlaag. De naamverandert nu in een standaard laagnaam. (Of dubbelklik op de achtergrondlaag, stel de opties in en klik op OK.)

2 Geef de laag een andere naam.

Een laag omzetten in een achtergrondlaag:

1 Selecteer een laag in het deelvenster Lagen.

2 Kies Laag > Nieuw > Achtergrond uit laag.


Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Wellicht leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien. Selecteer onderwerpen met complexe omtrekken, zoals haar, snel en precies. Ontwerp samengestelde afbeeldingen, bijvoorbeeld met luchtvervanging. Creëer geavanceerde typografie. Bewerk video, inclusief overgangen en bewegings-effecten. Automatiseer taken met handelingen. Sla op als Photoshop-clouddocument voor eenvoudige bewerking op desktop en mobiele apparaten. Exporteer uw werk voor het web, mobiele apparatuur en drukwerk.

Dit officiële handboek bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u Photoshop beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt.

Classroom in a Book® is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor Adobesoftware. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.