opties van Windows Verkenner

Handige opties van Windows 11 Verkenner

Met de handige opties van Windows 11 Verkenner kun je – afhankelijk van je smaak – nog weer sneller en prettiger werken. Ze staan echter niet allemaal standaard aan. In dit artikel voorbeelden van dergelijke features, afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.

Laten we eens beginnen met selectievakjes als een van de aanpasbare opties van Windows 11 Verkenner. De standaardweergave in Windows 10 was vroeger dat items in Verkenner werden getoond met een selectievakje ervoor. De gedachte daarachter was dat mappen of bestanden dan eenvoudiger te selecteren zouden zijn. Deze mogelijkheid werd echter niet veel gebruikt. Dat is waarschijnlijk de reden dat hier in Windows 11 weer van afgestapt is.

Wilt u toch de selectievakjes voor items nog tonen, doe dit dan eveneens via de knop Weergeven:

1 Klik op Weergeven, kies Weergeven en klik op Selectievakjes voor items.

De items in het centrale deel van het venster worden nu met selectievakjes getoond en u kunt ze makkelijk selecteren om te kopiëren, verplaatsen of verwijderen.

opties van Windows Verkenner
Als selectievakjes worden weergeven hoeft u niet de Ctrltoets in te drukken om meerdere items te selecteren. Dit werkt in alle weergaven. Wel moet u exact op het vakje klikken, want als u op een bestandsnaam klikt, wordt de selectie van de overige items weer ongedaan gemaakt.

Bestandsextensies

Bestandsextensies zijn de toevoegingen aan een bestand die achter de punt staan. Windows gebruikt de extensies om een bestand te herkennen. Bij een bestand als Verbouwing.docx is .docx de extensie. Windows weet dat dit bij het programma Word hoort en opent de goede app als op dit bestand wordt gedubbelklikt.

Veel gebruikers kunnen prima leven zonder ooit één bestandsextensie te hebben gezien. Maar veel anderen vinden het toch handig het bestandstype te zien. Op de volgende manier wordt de weergave van extensies in- of uitgeschakeld:

1 Kies in Verkenner de knop Weergeven, Weergeven, Bestandsnaamextensies. De weergave in Verkenner (maar ook in andere vensters en bijvoorbeeld op het bureaublad) wordt direct aangepast.

opties van Windows Verkenner
Zonder de weergave van bestandsnaamextensie is de inhoud van het venster wat rustiger. Als de extensies wél worden getoond, hebt u meer informatie over het bestand. Maak zelf een keuze.

 


opties van Windows Verkenner

Uitschakelen

Voor alle opties van deze paragrafen geldt: klik nogmaals op de optie om hem weer uit te schakelen. Of een mogelijkheid op dit moment is ingeschakeld kunt u zien aan een vinkje voor de optie. Als u nogmaals klikt, verdwijnt het vinkje (en zijn bijvoorbeeld selectievakjes of bestandsextensies niet meer zichtbaar).


Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen aan zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou worden, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.