een speelschema met Excel

Maak een speelschema met Excel

Excel is voor een sportclub inzetbaar voor allerlei zaken. Zoals bijvoorbeeld het opzetten van een speelschema. De tip ‘Maak een speelschema met Excel’ is afkomstig uit mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek.

Stel je een schema voor een competitie op, dan wil je zeker weten dat ieder team twee keer tegen elk ander team speelt: één maal thuis en één maal uit. Je hebt een schema voor bijvoorbeeld zes teams ingedeeld, zie de afbeelding. In de eerste helft worden de eerste vijf wedstrijddagen gespeeld. In de tweede helft de andere vijf dagen, die zijn gewoon het spiegelbeeld van de eerste helft: wie op Dag 1 thuis speelt, speelt op Dag 6 uit enzovoort.

De‘thuis’-teams staan in kolom C, de ‘uit’-teams in kolom D. Maak een tabel met bovenaan de teams 1 tot en met 6 naast elkaar en links de teams 1 tot en met 6 onder elkaar. Je checkt eerst de thuiswedstrijden en de vraag is: hoe vaak speelt team 1 tegen team 2? Of beter: hoe vaak staat team 1 in kolom C met team 2 ernaast in kolom D? Team 1 staat in F6 en team 2 in H5, om deze combinatie te tellen, zet je in H6 de formule:

=AANTALLEN.ALS(C:C;F6;D:D;H5)

Excel voor de sportclub
Met AANTALLEN.ALS controleer je de indeling van een competitie.

Opzetten

Deze telt in kolom C hoe vaak; de 1 in F6 voorkomt; en hoe vaak tegelijk in kolom D; de 2 in H5 voorkomt. Als het goed is, zie je 1; de combinatie team 1 thuis tegen team 2 uit komt eenmaal voor.

Om een kopie van deze formule in de hele tabel te krijgen, zet je de kolomletters C, F en D vast met een $ omdat je opzij gaat kopiëren en zet je rijnummer 5 vast omdat je omlaag gaat kopiëren. Plaats de volgende formule in G6:

=AANTALLEN.ALS($C:$C;$F6;$D:$D;G$5)

Kopieer deze opzij en omlaag tot in L11. Als je indeling klopt, zie je overal een 1: ieder team speelt eenmaal thuis tegen elk ander team. En diagonaal zie je nullen, want geen enkel team speelt tegen zichzelf.

Voor een dubbelcheck wil je ook weten of ieder team even vaak uit speelt tegen elk ander team. Dus: hoe vaak staat team 1 in kolom D met team 2 ernaast in kolom C enzovoort? Hiervoor draai je de kolommen waarin je zoekt, om. Voor deze wedstrijd zou dat zijn:

=AANTALLEN.ALS(D:D;F6;C:C;H5)

Maar je wilt een formule die je meteen voor de hele tabel kunt kopiëren, bovendien wil je deze uitwedstrijden meteen bij de thuiswedstrijden optellen. Verleng hiervoor de formule in G6 tot:

=AANTALLEN.ALS($C:$C;$F6;$D:$D;G$5)+AANTALLEN.ALS($D:$D;$F6;$C:$C;G$5)

Kopieer deze weer opzij en omlaag tot in L11. Nu moet overal een 2 staan (en diagonaal de nullen).

Zo eenvoudig is het maken van een speelschema met Excel!

Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.

Wiskunde wordt (weer) leuk

wiskunde met Excel

Met Excel kun je natuurlijk nog veel meerberekeningen maken en wiskundige vraagstukken oplossen. Veel kracht zit in de ingebouwde rekenfuncties. In het boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek van Wim de Groot worden honderd rekenfuncties van Excel besproken op het gebied van wiskunde en statistiek. Die worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Je leert hoe je een functie gebruikt, zodat je die kunt toepassen in je eigen werk, studie of hobby.Dit boek is te gebruiken met Excel 2010 tot en met 2019 (en Microsoft 365).

Meer tips en trucs voor Excel:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.