Tips en trucs voor Windows 11

Tips en trucs voor Windows 11

Werken met een nieuw besturingssysteem zoals Windows 11 roept onvermijdelijk vragen op. Dit blog en de boeken van Van Duuren zijn ervoor om je te helpen met je vragen en problemen met Windows 11. Alle blogposts over Windows 11 hebben we hier verzameld. We verwijzen regelmatig naar de boeken over Windows 11, waarvan we ook voorproefjes op dit blog plaatsen. Alle tips en trucs voor Windows 11 verzamelen we in deze blogpost. 

Sneltoetsen in Windows 11

Sneltoetsen in Windows 11 zijn net zo handig als die in voorgaande versies van Microsoft’s besturingssysteem. Behalve met de muis of aanraakgebaren (bij een tablet) zal Windows 11 meestal met een toetsenbord worden bediend. Dit is natuurlijk vooral van toepassing bij traditionele bureaucomputers. Maar ook als je serieus werk verricht op een tablet en gebruikmaakt van het bij de Microsoft Surface geleverde toetsenbord kan je werktempo enorm toenemen als je weet met welke toetsencombinaties je snel bepaalde handelingen uitvoert.

Het oude snelmenu in Windows 11 gebruiken

Grote kans dat je het oude snelmenu in Windows 11 – dat van de rechter muisknop – mist in Microsoft’s Windows 11. Het ís er echter nog wel, maar het zit, hoe kan het ook anders, ietwat verstopt. In Windows 11 is het snelmenu van de rechtermuisknop flink gewijzigd. In plaats van een (mogelijk) lange lijst met opties, zijn altijd de mogelijkheden zichtbaar die op dat moment relevant zijn. De laatste mogelijkheid in het snelmenu is altijd (onderin) Meer opties weergeven. Dit toont het ‘oude’ snelmenu. Lees hier verder..

Handige opties van Windows 11 Verkenner

Met de handige opties van Windows 11 Verkenner kun je – afhankelijk van je smaak – nog weer sneller en prettiger werken. Ze staan echter niet allemaal standaard aan. Laten we eens beginnen met selectievakjes als een van de aanpasbare opties van Windows 11 Verkenner. De standaardweergave in Windows 10 was vroeger dat items in Verkenner werden getoond met een selectievakje ervoor. De gedachte daarachter was dat mappen of bestanden dan eenvoudiger te selecteren zouden zijn. Deze mogelijkheid werd echter niet veel gebruikt. Dat is waarschijnlijk de reden dat hier in Windows 11 weer van afgestapt is. Hoe je alle handige opties aanzet, lees je HIER.

Windows 11 herstellen na een mislukte update

Het herstellen van Windows 11 is zo nu en dan nodig. Bijvoorbeeld na een mislukte update of gewoon omdat na jaren gebruik de instabiliteit onacceptabel is geworden. In de categorie Systeemherstel staat een aantal mogelijkheden om de pc opnieuw in te stellen. Je kunt kiezen voor het behouden van je bestanden of kiezen om alles te verwijderen. HIER lees je hoe je het moet aanpakken.

Het Windows 11-bureaublad aanpassen

Soms zijn het de kleine dingen die ‘t hem doen. Bij elke nieuwe (installatie van) Windows verstopt Microsoft dingen. Zo ontbreken In dat geval de standaardpictogrammen op het Windows 11-bureaublad, inmiddels iets wat ‘traditiegetrouw’ genoemd mag worden. Het bureaublad is op de prullenbak en het pictogram voor Edge na geheel leeg. Misschien wel té leeg naar jouw smaak. Je kunt dan de standaardpictogrammen Computer en de map met persoonlijke documenten op het bureaublad laten weergeven. In diverse categorieën zijn nog een aantal veelgebruikte opties bereikbaar die niet rechtstreeks met thema’s of het bureaublad te maken hebben, maar wel van pas kunnen komen. Hoe je het bureaublad in Windows 11 aanpast, lees je hier…

Beeldschermresolutie en tekstgrootte in Windows 11

De resolutie van het beeldscherm geeft het aantal pixels aan, dus hoeveel informatie er op een scherm past. Bekende verhoudingen zijn bijvoorbeeld 1024×768 (klein scherm, oud), 1600×1050 en 1920×1080. Moderne monitoren hebben een bepaalde optimale resolutie (bijvoorbeeld: full HD van 1920×1080 of 4K van 3840×2160 ). Deze wordt door Windows automatisch ingesteld. De resolutie is tegenwoordig zo hoog, dat het belangrijker is geworden de letters in de juiste grootte te tonen. Anders zijn de letters en pictogrammen onleesbaar klein. Wat valt er precies in te stellen in Windows 11?

Edge in Windows 11

Er zijn verschillende browsers, bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox of Apple Safari om het internet af te struinen. In de loop van de jaren zijn er veel nieuwe functies aan de browsers toegevoegd. Ondertussen kun je internetbankieren, alles wat los en vast zit bestellen via e-commercesites, er zijn kalenderwebsites, persoonlijke zoekpagina’s, fotoalbums, muziekdiensten en veel meer. Wat Microsoft betreft ga je het internet op met Microsoft Edge, de opvolger van Internet Explorer. Edge beschikt over diverse handige functies die het browsen vergemakkelijken, zoals bijvoorbeeld de Leesweergave. Lees HIER verder…

Aan het werk met het Windows 11 startmenu

Misschien ben je enthousiast over het nieuwe startmenu in Windows 11 en wil je er alles over weten.  Het Windows 11 startmenu is vereenvoudigd vergeleken met de voorgangers. Het zou bovendien beter zijn dan ooit. Beoordeel aan het eind van deze blogpost zelf of dat waar is. Eerst leer je werken met het menu Start, toepassingen aan het startmenu toevoegen en de taakbalk naar uw voorkeur indelen. Lees HIER verder.

Windows 11 installeren op computer die niet geschikt is voor Windows 11

Tips en trucs voor Windows 11Om te beginnen moet je Windows 11 natuurlijk installeren. Voor Microsoft is een computer blijkbaar al snel oud en afgeschreven en niet geschikt voor Windows 11. Voor jou draait je pc vast nog prima, dus waarom zou hij dan niet geschikt zijn voor Windows 11? Er blijken allerlei trucs te zijn waardoor je Windows 11 wel op een ‘oudere’ pc kunt installeren. Hoe je dat doet, lees je op het ComputerCreatief-blog: Windows 11 installeren op computer die niet geschikt is voor Windows. 11.

Handboek Windows 11

Het Handboek Windows 11 loodst je soepel door de vernieuwingen in het besturingssysteem en geeft snel antwoord op je vragen. Het boek wijst je snel de weg in de mogelijkheden en functies, zoals het werken met het nieuwe menu Start, met apps en met de vele basisvoorzieningen. Je kunt dit boek prima gebruiken als zelfstudiegids of als naslag bij het oplossen van computerproblemen. Met de handige vragen en oefeningen aan het eind van elk hoofdstuk kun je de belangrijkste dingen nog eens herhalen. Je kunt het HIER bestellen.

Vertrouwde Startmenu terug in Windows 11 met Start11

Het is even wennen, dat nieuwe Startmenu in Windows 11. Vroeg er iemand om een nieuw Startmenu in Windows 11? Geen idee, maar veel mensen raken de weg kwijt in het vernieuwde Startmenu van Windows 11. Ook na een paar weken met Windows 11 kon ik er niet aan wennen. Geen probleem, daar is een oplossing voor: Start 11. Krijg je vertrouwde Startmenu terug in Windows 11 met Start11!

Updates voor Windows 11 op ongeschikte computers

Er werd geschreven dat als je Windows op een ‘ongeschikte pc’ installeerde, je geen updates krijgt. Dat blijkt niet waar. Windows blijft trouw met zijn overmatige updates komen…

Laat je Windows-pc minstens twee uur aanstaan tijdens een update

Eind januari 2022 schreef David Guyer, een program manager van Microsoft, bij de techcommunity over het onderwerp update connectivity, met als conclusie dat de meeste apparaten niet lang genoeg aanstaan om de update compleet af te maken. Hij schrijft onder andere: ‘Wat we ontdekten, is dat het zeer onwaarschijnlijk is dat apparaten, die niet aan een bepaalde hoeveelheid verbonden tijd voldoen, succesvol worden geüpdatet. Uit gegevens blijkt vooral dat apparaten minimaal twee ononderbroken verbonden uren nodig hebben… Lees HIER verder.

Windows 11 en privacy

Wat betekent Windows 11 voor je privacyinstellingen. Die instellingen kun je tijdens de installatie van Windows 11 al regelen, maar misschien dacht je: dat doe ik wel later. Heb je het bij de installatie overgeslagen, dan is nu het moment om je over die privacyinstellingen te buigen. Dat kan nogal veel werk zijn. Je kunt de tijd die je eraan moet besteden flink inkorten met ShutUp11. Lees HIER alles over die privacyinstellingen.

Windows 11 voor Senioren en Leer jezelf snel Windows 11

Hoe krijg je in korte tijd Windows 11 onder de knie? Dat kan met Windows 11 voor senioren van auteur Victor Peters of met Leer jezelf snel Windows 11 van Bob van Duuren. Maak kennis met het nieuwe startmenu, beheer je documenten, onderhoud je computer, surf op internet en maak contact met anderen: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die je krijgt voorgeschoteld. Windows 11 voor senioren kun je HIER bestellen. Leer jezelf snel Windows 11 HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.