Windows 11 en privacy

Windows 11 en privacy

Nu ik Windows 11 op mijn computer heb geïnstalleerd, wil ik ook weten wat dat betekent voor mijn privacyinstellingen. Natuurlijk, ik had al in die instellingen kunnen ingrijpen tijdens de installatie van Windows 11, maar ik dacht – net als zoveel anderen – dat doe ik wel later. Maar misschien is het verstandig om het meteen te doen. Heb je het, net als ik, bij de installatie overgeslagen, dan is nu het moment om je over die privacyinstellingen te buigen.

Privacyinstellingen bij installatie

De privacyinstellingen aanpassen tijdens de installatie van Windows 11.

Aan het eind van de installatie van Windows 11 geeft Microsoft je de volgende melding: Microsoft puts you in control of your privacy settings. Choose your settings, then select Accept to save them. You can change these settings at anytime. (Microsoft geeft u de controle over uw privacyinstellingen. Kies uw instellingen en selecteer vervolgens Accepteren om ze op te slaan. U kunt deze instellingen op elk moment wijzigen.) Als je wilt dat Microsoft je zo min mogelijk kan volgen en daardoor alleen maar beperkt informatie van je binnenkrijgt, zul je een groot aantal van die instellingen van Yes naar No moeten zetten. 

Yes or No?

Neem bijvoorbeeld de Advertising ID. Met hulp van die Advertising ID slurpt Microsoft informatie over je binnen, om je op die manier te voorzien van advertenties die voor jou relevant zijn. Wil je dat niet? Dat zet je deze instellingen op No. Je hebt Tailored experiences, waarbij Microsoft je volgt wat voor website je bezoekt om je ‘gepersonaliseerde tips, advertenties en aanbevelingen te geven om je Microsoft-ervaringen te verbeteren’. Ook dit wil ik uitzetten en zo kun je dus doorgaan met het zetten van Yes naar No.

Later de privacyinstellingen aanpassen

Later de privacyinstellingen aanpassen bij Privacy & beveiliging.

Datzelfde kun je ook later doen bij de Instellingen. Daar ga je naar Privacy & beveiliging en daar zet je de ongewenste instellingen op Uit (ik heb ondertussen de taal naar Nederlands gezet). Het vervelende is dat je naar die privacyinstellingen moet gaan zoeken, Bij Algemeen zie ik de reclame ID: die zet ik Uit. Maar waar zat Start en zoekresultaten door Windows laten verbeteren door app-lanceringen bij te houden? Die wil natuurlijk ook op Uit. Maar wat moet ik aan met de app-machtigingen? Wanneer mag de camera aan? Wanneer de microfoon? Het is veel ingewikkelder zoek- en denkwerk bij Privacy & beveiliging naar wat ik uit en aan wil hebben. Had ik het maar meteen goed gezet!

Shutup 10++

Shutup10++ gebruiken voor het aanpassen van de privacyinstellingen in Windows 11. Wel eerst een restore point maken!

Er is een oplossing. Een oude trouwe bekende oplossing: Shutup10. Ik schreef eerder over deze app waarmee je in één keer je privacyinstellingen op privé kunt zetten. Die 10 was voor de instellingen bij Windows 10, maar inmiddels hebben ze de app geüpdatet en ook geschikt gemaakt voor Windows 11:  Shutup10++. Ik downloadde de laatste versie, koos voor de aanbevolen instellingen, voor het maken van een System Restore Point en liet Shutup10 verder het werk doen. Herstarten en klaar!

Mijn advies voor Windows 11 en privacy: installeer Windows 11 en zet pas later met Shutup10 de instellingen op zo privé mogelijk.

Meer info over Windows 11 vind je HIER op dit blog.

Er zijn bij Van Duuren Media natuurlijk al boeken over Windows 11 verschenen. Bijvoorbeeld Leer jezelf SNEL Windows 11 van Bob Van Duuren. Dan is er ook nog Windows 11 voor senioren in de serie PC Senior van Victor Peters.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.