Edge in Windows 11

Edge in Windows 11

Microsoft levert standaard browser Edge in Windows 11. De app is na een scheve start inmiddels behoorlijk bruikbaar geworden. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.

En wat is nu precies Microsoft Edge? Welnu, dat is een programma om het web te gebruiken. Niet meer en niet minder. De algemene benaming voor dit type programma’s is een browser.

Er zijn ook andere browsers, zoals Google Chrome en Apple Safari (voor Macintosh-computers en iPhones). In de loop der jaren zijn er tal van functies aan de browser toegevoegd. Ondertussen kunt u internetbankieren, alles wat los en vast zit bestellen via e-commercesites, er zijn kalenderwebsites, persoonlijke zoekpagina’s, fotoalbums, muziekdiensten en veel meer. Microsoft timmert met Microsoft 365 aan de weg waarmee u complete kantoorapplicaties binnen de browser kunt gebruiken. De basis blijft echter de eenvoudige, alom bekende webpagina met tekst, afbeeldingen en hyperlinks om van de ene naar de andere pagina te springen.

Edge in Windows 11
Edge in actie.

De belangrijkste taak van Microsoft Edge is het bezoeken van websites en webapps draaien in de browser (internetbankieren, e-commerce, streaming diensten). Daarnaast beschikt de browser over diverse handige functies die het browsen vergemakkelijken. Zoals bijvoorbeeld de Leesweergave.

Leesweergave

Websites zijn erg fraai, maar vaak ook erg druk vormgegeven. De aandacht wordt afgeleid door andere hyperlinks, knipperende advertenties en andere aandachttrekkers. Als u zich echt wilt concentreren op de tekst van een pagina kan de leesweergave van Edge goed van pas komen. De leesweergave is voor veel websites beschikbaar en wordt ingeschakeld met de knop met het boekje op de menubalk. De officiële naam is Insluitende lezer starten. Hij werkt als volgt:

1 Bezoek een website. Edge analyseert altijd elke website en bekijkt of hij geschikt is voor weergave in de leesweergave.

2 Klik op de knop Insluitende lezer in de menubalk. Alle vormgeving rondom de inhoud verdwijnt, de pagina krijgt een andere achtergrondkleur en u kunt rustig het artikel lezen.

• De sneltoets om te schakelen tussen de leesweergave en de gewone weergave is Ctrl+Shift+R (de R van reading).

3 Klik nogmaals op de knop Leesweergave (of gebruik de sneltoets) om terug te keren naar de normale vormgeving. U kunt nu ook weer andere opties in het menu kiezen enzovoort.

Edge in Windows 11
Een krantenartikel in zijn oorspronkelijke opmaak (boven) en in de leesweergave. De tekst wordt dan niet omgeven door menu’s, advertenties en andere links.

 


Edge in Windows 11Automatische analyse

Niet elke pagina kan worden getoond in de leesweergave. Deze weergave is vooral geschikt voor (kranten)artikelen, blogposts, recepten enzovoort. Homepages of sterk grafisch opgemaakte sites zoals voor games en films, zijn ongeschikt voor de leesweergave. De knop verschijnt dan niet in de adresregel.


Edge in Windows 11
Niet alle sites zijn geschikt voor de leesweergave. Edge houdt dit zelf in de gaten.

 

Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou worden, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Werken met een nieuw besturingssysteem roept onvermijdelijk vragen op. Het Handboek Windows 11 loodst u soepel door de vernieuwingen en geeft snel antwoord op uw vragen. U kunt dit boek prima gebruiken als zelfstudiegids of als naslag bij het oplossen van computerproblemen. Met de handige vragen en oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk kunt u de belangrijkste zaken nog eens herhalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.