foto’s op de Synology NAS

Foto’s op de Synology NAS

Foto’s op de Synology NAS bekijken en beheren is wel heel eenvoudig dankzij de – inmiddels stevig vernieuwde – app Synology Photo’s. Hieronder lees je wat je daarmee zo’n beetje kunt, afkomstig uit het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

De app Synology Photos is het programma waarmee u al uw foto’s in een speciaal daarvoor gereserveerde map kunt beheren, organiseren, bekijken en delen. Gewoon intern op het thuisnetwerk of via internet vanaf bijvoorbeeld uw vakantieadres. Als vanzelfsprekend is alles te beveiligen met een (liefst sterk) wachtwoord. Daarnaast kunt u accounts voor familie en vrienden aanmaken. Daarbij is aan te geven welke fotomappen deze bezoekers wel en niet mogen zien, de meer private kiekjes zijn dus gewoon helemaal voor uzelf te houden. En met dat laatste aspect – privacy – komen we meteen bij een ander punt van belang als het gaat om foto’s op de NAS. Want als u uw foto’s bij een of andere online fotodienst opslaat weet u maar nooit wie daar zoal bij kunnen komen. Op uw NAS houdt u de controle hierover volledig in eigen hand.

Installeren

U kunt Synology Photos downloaden en installeren vanuit de webinterface van uw NAS en Package Center (ook te vinden na een klik op de startknop links bovenaan het bureaublad). Klik in het geopende venster op Multimedia in het selectiemenu rechts en klik vervolgens op Synology Photos. Na installatie is de app klaar voor gebruik.

Foto’s op de Synology
Hier vindt u de app Synology Photos, klaar om te installeren.

Foto’s toevoegen

Om Synology Photos te starten klikt u linksboven op de knop Start en vervolgens op het pictogram Synology Photos. Het geheel opent op een nieuw tabblad van uw browser; u kunt het gebruikte webadres desgewenst toevoegen aan uw favorieten om deze pagina voortaan direct te kunnen openen. Grote kans dat u er nog geen enkele foto in ziet staan overigens, want deze dient u eerst in de map photo op uw Synology NAS te plaatsen. Om snel te beginnen en kennis te maken met de app, is het overigens verstandig om een relatief klein aantal foto’s in de map te zetten. Foto’s worden namelijk geïndexeerd en als u direct uw complete fotoverzameling kopieert, duurt dat proces uren of langer. Dat is vervelend als u direct aan de slag wilt.

Themamappen

Bent u als beheerder (admin) ingelogd, dan is de map photo een standaardnetwerkmap die via Verkenner in Windows bereikbaar is. Start Verkenner en blader onder Netwerk en de naam van uw NAS naar photo. Het is het handigst om thematisch georganiseerde fotomappen in deze map aan te maken. Dat kan de datum van gemaakte foto’s zijn, of een locatie. Elk van deze mappen verschijnt als album in Synology Photos. Voordeel van deze werkwijze is dat als u uw hele fotomap in de toekomst op een ander apparaat van een ander merk (en dus zonder Synology Photos) wilt gebruiken, er alvast een logische en systeemonafhankelijke indeling beschikbaar is. Hebt u een of meer submappen met foto’s gevuld, dan kan Verkenner weer gesloten worden. U kunt ook een app op uw smartphone of tablet gebruiken om de gedeelde mappen te benaderen. Handig, want zo kunt u snel foto’s vanaf uw mobiel naar de fotomap van de NAS overhevelen!

foto’s op de Synology
Maak van een thematische naam voorziene submappen voor foto’s; in dit voorbeeld gebruiken we de app FileBrowser voor de iPad (en iPhone), maar dat mag u natuurlijk ook allemaal regelen met Verkenner of Finder.

Weergave

Om er zeker te zijn dat Synology Photos de toegevoegde mappen in albums toont, sluit u het tabblad met deze app in de browser. Open vervolgens opnieuw Synology Photos, waarna uw eerste albums moeten verschijnen. Althans, nadat u rechtsboven hebt geklikt op de knop met de vier vierkantjes, daarmee schakelt u over naar mapweergave en verschijnt alles zoals net geordend in de fotomap. Standaard toont Synology Photos namelijk een tijdlijnweergave. Eventueel kunt u ook binnen Synology Photos zelf albums aanmaken, maar het is voor uw eigen overzicht wellicht handiger om dat via submappen te regelen. Zo kunt u uw foto’s terugvinden zonder – zoals reeds gemeld – volledig afhankelijk te worden van de software op uw Synology!

foto’s op de Synology
Schakel met de omcirkelde knop over naar de mappenweergave.

In ons boek leest u wat er nog meer mogelijk is met Synology Photos, en de NASsen van dit merk.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs zoals deze blogpost? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.