de werkruimte van Adobe InDesign

De werkruimte van Adobe InDesign

Werken met Adobe InDesign is vaak weggelegd voor de echte professionals. Drukwerk opmaken doe je niet voor de lol, maar voor de drukker. Mocht u nog nooit van InDesign gehoord hebben, dan volgt hieronder een korte introductie van de werkruimte van Adobe InDesign, afkomstig uit Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie.

Om eens een indruk te krijgen van het ongelooflijk uitgebreide InDesign, werpen we een blik op de werkruimte van Adobe InDesign. Deze omvat alles wat u ziet wanneer u voor het eerst een document opent of maakt. InDesign toont standaard de gereedschappen en deelvensters die beschikbaar zijn in de werkruimte Essentiële elementen. U kunt de InDesignwerkruimte aanpassen aan uw werkstijl. U kunt bijvoorbeeld alleen de deelvensters weergeven die u vaak gebruikt, deelvenstergroepen samenvouwen en opnieuw indelen, de grootte van vensters wijzigen enzovoort. Standaard ziet u het volgende:

de menubalk bovenaan het scherm;

het deelvenster Gereedschappen aan de linkerkant van het scherm;

het deelvenster Eigenschappen en andere veelgebruikte deelvensters samengevouwen aan de rechterkant van het scherm.

De indeling van de deelvensters in het werkgebied wordt ‘werkruimte’ genoemd. U kunt uw aangepaste werkruimte-instellingen opslaan of kiezen uit speciale voorinstellingen, zoals Interactief voor PDF’s, Afdruk en proefdruk en Typografie.

werken met Adobe InDesign

Gereedschappen selecteren en gebruiken


werken met Adobe InDesign Tip: De bouwstenen van InDesign­pagina’s zijn objecten, waaronder kaders (die teksten of afbeeldingen kunnen bevatten) en lijnen.


Het deelvenster Gereedschappen bevat gereedschappen voor het maken en wijzigen van paginaobjecten, het toevoegen en opmaken van tekst en afbeeldingen en het werken met kleuren. Het deelvenster Gereedschappen is standaard in de linkerbovenhoek van de werkruimte geplaatst. In deze oefening selecteert u verschillende gereedschappen en gaat u ermee experimenteren.


Opmerking: Als u geen knopinfo ziet wanneer u een gereedschap aanwijst, kiest u Bewerken > Voorkeuren (Windows) of InDesign > Voorkeuren (macOS) en klikt u op Interface in de keuzelijst aan de linkerkant. In het gedeelte Opties voor cursor en gebaren kiest u Snel of Normaal in de vervolgkeuzelijst Knopinfo.


Het selectiegereedschap gebruiken

Met het gereedschap Selecteren kunt u objecten verplaatsen en de grootte ervan wijzigen. U kunt er ook objecten mee selecteren om bijvoorbeeld een vulkleur toe te passen. Nu klikt u op het gereedschap Selecteren. Later komt u ook andere methoden tegen om gereedschappen te selecteren.

1 Zoek het deelvenster Gereedschappen uiterst links op het scherm.

2 Plaats de muisaanwijzer boven een gereedschap om de naam ervan te zien.

3 Klik op het gereedschap Selecteren ( Gereedschappen), boven in het deelvenster.

werken met Adobe InDesign

4 Klik in de buurt van de snavel van de kolibrie om het grafische kader met de foto van de kolibrie te selecteren.

5 Sleep het kader naar boven en naar links om te zien hoe kaders zich verplaatsen.

werken met Adobe InDesign

6 De locatie van het kader op de pagina wordt weergegeven in de buurt van de aanwijzer van het gereedschap Selecteren en aan de rechterkant in het deelvenster Eigenschappen. U kunt bijvoorbeeld de afbeelding bijsnijden om te bepalen welke delen worden weergegeven.

7 Nadat u de muisknop hebt losgelaten, gebruikt u Ctrl+Z (Windows) of Command+Z (macOS) om de verplaatsing ongedaan te maken.

Terwijl het selectiegereedschap nog steeds is geselecteerd, klikt u op andere objecten op de pagina en sleept u deze naar een nieuwe locatie. De pagina bevat nog een andere afbeelding in een kader, een rechthoekig tekstkader en een ovaal tekstkader. Maak elke verplaatsing onmiddellijk ongedaan nadat u deze hebt uitgevoerd.

Over InDesign is vanzelfsprekend véél meer te vertellen dan alleen dit bescheiden intro. U vindt bijvoorbeeld alvast diverse artikelen over de software op ons blogdiverse artikelen over de software op ons blog!

Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editieEn vanzelfsprekend duikt Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie helemaal de diepte in! Verbreed uw kennis over typografie, pagina-opmaak en het opbouwen van documenten dankzij de stap-voor-staplessen in dit boek. De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk variëren van een gedrukte flyer tot een interactief PDF-document met formuliervelden en zijn ontwikkeld om de beginnende InDesign-gebruiker via de meest fundamentele naar de krachtigste functies van InDesign te loodsen. Ervaren InDesign-gebruikers vinden in het boek praktijktips en functies die onmisbaar voor elke ontwerper zijn, zoals het intelligent plaatsen van afbeeldingen en het werken met live lettertypevoorbeelden. De 2022 release van dit standaardwerk bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u InDesign beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt. Tevens helpt dit boek ervaren InDesign-gebruikers hun expertise te vergroten, best practices te begrijpen en nieuwe functies te leren.

Gouden tip: als u snel bent, scoort u bij vooruitbestelling een mooie korting!

“Leer slim met de Classroom in a Book-serie! Het is dé bron voor Adobe professionals – gebruikers, docenten en Certified Instructors.” 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.