Windows herstellen

Windows 11 herstellen na een mislukte update

Windows 11 herstellen is zo nu en dan nodig. Bijvoorbeeld Windows 11 herstellen na een mislukte update of gewoon omdat na jaren gebruik de instabiliteit onacceptabel is geworden. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.

Mogelijk wilt u uw pc helemaal opnieuw inrichten, of verkopen via Marktplaats. In dat geval is het goed om te weten dat u alle persoonlijke bestanden en instellingen eenvoudig van de computer kunt verwijderen. In de categorie Systeemherstel staat een aantal mogelijkheden om de pc opnieuw in te stellen.

Windows herstellen
Gebruik Systeemherstel om een vastgelopen pc opnieuw in te stellen. Hierbij hebt u de mogelijkheid om persoonlijke bestanden te bewaren, of om alles te verwijderen en helemaal opnieuw te beginnen.

Deze pc opnieuw instellen

Stel dat u kiest voor Deze pc opnieuw instellen. Er zijn daarna opnieuw twee mogelijkheden:

Mijn bestanden behouden De basisinstellingen van de computer worden teruggezet en alle gedownloade en geïnstalleerde apps worden verwijderd. Uw persoonlijke bestanden en foto’s en dergelijke blijven echter bewaard. Kies deze optie als de pc instabiel is geworden of u merkt dat apps regelmatig kennelijk zonder aanleiding crashen. Dit heet ook wel non-destructief herstel.

Alles verwijderen Kies deze optie als u de computer of tablet helemaal terug wilt zetten naar de fabrieksinstellingen. Alle apps en instellingen worden verwijderd en ook uw persoonlijke bestanden worden gewist. Na afloop hebt u weer een computer alsof hij net uit de doos komt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen als u de pc wilt doorverkopen. Een andere naam hiervoor is destructief herstel.

Windows herstellen
Windows 11 heeft twee mogelijkheden om de installatie te vernieuwen en problemen op te lossen.

Kies hierin een van de gewenste opties. Met de knoppen Volgende en daarna Aan de slag start u het herstelproces.


Windows herstellen

Weg is weg

Een eenmaal gestarte herstelprocedure kan niet worden onderbroken. Als u helemaal opnieuw wilt beginnen met een schone pc, maar uw bestanden wel wilt behouden (de optie Alles verwijderen), zorg er dan voor dat u ze bijvoorbeeld hebt opgeslagen op OneDrive, op een USBstick of externe vaste schijf. Want na de herstelactie is ook echt alles verdwenen.


Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen aan zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou worden, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.