Tips voor Windows Photos

Als je met Lightroom en Photoshop en Google Photos werkt, vergeet je vaak dat er op je pc ook andere applicaties zijn om je foto’s mee op te slaan, ze te bewerken, er verhalen mee te maken en je foto’s te delen. Voor Windows 10 gebruikers is dat Windows Photos (Windows Foto’s als je Windows 10 in het Nederlands draait), waarover we al eerder schreven (HIER, HIER en HIER). Het kan geen kwaad om, in het kader van alle foto’s die je tijdens je vakantie gaat maken, nog eens wat aandacht aan Windows Photos te besteden.

Mijn applicatie om foto’s mee te bewerken is Lightroom en ik gebruik Google Photos om ze online beschikbaar te hebben, om er verhalen mee te maken en de foto’s en verhalen online te kunnen delen. Zonder dat ik verder wat doe, zonder dat ik iets importeer komt Windows Photos regelmatig met mededelingen dat er weer een Album is gemaakt. Huh? Ik importeer niets en toch komen er albums? Hoe zit dat?

Pictures-map

Het raadsel dat Windows Photos, ondanks dat ik het niet gebruik, toch op een of andere manier foto’s importeert en daar Collections (Verzamelingen) en Albums van maakt, is vrij eenvoudig te verklaren. Windows Photos houdt gewoon je Pictures-map in de gaten en alle foto’s, screendumps in die map slaat de applicatie in zich op. Daarbij begint Windows Photos, na het starten van de applicatie, meteen te zoeken naar aanwezige foto’s in de map. De Pictures-map bevindt zich op de C-schijf, waardoor meteen het raadsel is opgelost waarom niet al mijn foto’s van dit jaar in Windows Photos staan: die foto’s bevinden zich op de interne D-schijf en daar kijkt Windows Photos niet.

Andere mappen?

Als je wilt dat Windows Photos in andere mappen kijkt zul je dat aan Windows Photos moeten vertellen. Ga naar Settings links onderaan in het venster. In de Settings zie je een onderdeel Sources. Daar zie je meteen dat standaard de Pictures-map staat geselecteerd als bron. Wil je een map toevoegen, klik dan op de +. In het venster dat vervolgens op je scherm verschijnt kun je aangeven welke map je wilt gebruiken.

Wil je een map toevoegen, klik dan bij Sources op de +. In het venster dat vervolgens op je scherm verschijnt kun je aangeven welke map je wilt gebruiken.
Wil je een map toevoegen, klik dan bij Sources op de +. In het venster dat vervolgens op je scherm verschijnt kun je aangeven welke map je wilt gebruiken.

Maak je gebruik van OneDrive dan worden automatisch ook de foto’s uit je OneDrive opgenomen in Windows Foto’s.

Zet 'Automatically Enhance your photos' uit...
Zet ‘Automatically Enhance your photos’ uit…

TIP • Automatically Enhance your photos We schreven het al eerder, maar het kan geen kwaad om het nog een keer te herhalen. Standaard staat in de Settings Automatically Enhance your photos aan. Als je je foto’s goed belicht, wil je niet dat Windows Photos je foto’s automatisch verbetert. Dat maak je zelf wel uit. Zet dat dus uit, als je er ook zo over denkt.

windows-photos-collections
Klik op de datum bij Collection (in dit geval ‘August 2016’). Je krijgt vervolgens alle maanden uit je Collections te zien.

TIP • Snel naar een datum gaan De Collections staan gesorteerd op maand. Je kunt snel naar een maand springen door eerst op de bovenste maand te klikken. Je krijgt dan een overzicht te zien van de maanden en jaren van je foto’s. Klik op de maand waar je naartoe wilt gaan en Windows Photos opent de Collections in die maand.

windows-photos-sharing
Klik op de knop voor Share (midden, bovenaan). Aan de rechterkant krijg je te zien waarmee je de foto kunt delen, zoals hier bijvoorbeeld Twitter. Wil je naar Facebook delen, zul je de app uit de Windows Store moeten installeren.

TIP • Foto’s delen Vanuit Windows Photos kun je ook je foto’s delen op de sociale media zoals Twitter of Facebook. Dat kan alleen als je de applicaties voor Twitter en Facebook hebt geïnstalleerd. Klik op de Share-knop bovenaan bij de foto die je wilt delen.Staat Twitter of Facebook niet bij de Share-mogelijkheden. Klik op Look for an app in the Store en kies daar je app.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.