Hoe maak je een stop motion animatie?

In het Handboek Digitale video beschrijf ik in hoofdstuk 16 wat stop motion is. Stop motion is in feite het fotograferen van losstaande frames. In ieder frame wordt het object – meestal een figuurtje – iets aangepast. Er wordt bijvoorbeeld een armpje iets verzet. Bij ieder frame wordt er dus een beweging gemaakt en vervolgens in beeld vastgelegd. Deze actie moet veelvuldig worden herhaald om een mooie vloeiende beweging te krijgen.

Om dit proces te vergemakkelijken zijn er applicaties waarmee je dit op eenvoudige wijze kunt realiseren. In het boek beschrijf ik een aantal programma’s die speciaal zijn bedoeld om stop motion video’s te maken. En van die programma’s is Pinnacle Studio 19. In versie 19.5 is de stop motion-functie verbeterd en het is nu nog eenvoudiger om een zelfgemaakte animatiefilm te maken.

Standaard is versie 19.5 van Pinnacle Studio uitgerust met een handige stop motion functie.
Standaard is versie 19.5 van Pinnacle Studio uitgerust met een handige stop motion functie.

Let wel, stop motion is een zeer tijdrovende bezigheid, die ook nog eens veel geduld vraagt. En dan hebben we het nog niet eens over een boeiende verhaallijn gehad. Opnamen die je maakt moet je steeds goed controleren, zodat je een opname in dezelfde setting makkelijker opnieuw kunt maken. In deze korte video kun je zelf zien hoe een animatie met stop motion met Pinnacle Studio wordt gemaakt:

Bovenstaand voorbeeld is slechts een kort filmpje, maar het illustreert mooi hoe dit soort animaties worden gemaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van de poppetjes van Lego. Deze poppetjes zijn erg populair bij de amateur animatiefilmers, omdat ze makkelijk zijn te bewegen en vooral ook leuk zijn om te filmen. Deze vorm van animatie wordt onder de noemer Brickfilms ingedeeld.

TIP • Uienschil De eerste schuifregelaar Uienschil geeft het verschil aan in transparantie tussen het originele frame en de hierop volgende frames. Met de schuifregelaar Frames stel je het aantal frames in dat, naast het huidige frame, op het scherm wordt weergegeven. Experimenteer met de instellingen, zodat je de instellingen kunt vinden die het meest geschikt zijn voor jouw film.

TIP • Tijd oversteken Het interval voor de knooppunten, rasterlijnen of cirkels wordt bepaald door de instelling Tijd oversteken. De waarde (seconden) bepaalt hoeveel opnamen je zou moeten maken, wat ook wordt aangeduid door de ruimte tussen de intervallen. Je kunt de uitlijngereedschappen gebruiken voor het maken van vloeiende en gelijkmatige bewegingen of om te bepalen hoeveel het onderwerp verplaatst moet worden om de beweging te versnellen of juist langzamer te maken.

Als je aan de slag gaat met stop motion, wens ik je veel plezier, want er zijn hele leuke filmpjes mee te maken.

Meer lezen over wat je kunt doen met Pinnacle Studio? Lees dan deze blogposts over allerlei mogelijkheden in Pinnacle Studio.

Een gedachte over “Hoe maak je een stop motion animatie?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.