Pas op met Windows standaardmappen

Windows kent een aantal standaardmappen voor opslag van bijvoorbeeld documenten, foto’s, downloads en meer. Ze kúnnen riskant zijn.

Standaardmappen klinken mooi. Je kunt immers altijd precies daar een bepaalde categorie bestanden terugvinden. Vandaar ook dat Windows er een aantal aan boord heeft. De bekendste is ongetwijfeld Documenten (of Mijn documenten), gevolgd door Downloads. Toch loert er een aantal gevaren als je deze mappen gedachteloos gaat gebruiken. Ten eerste bevinden ze zich allemaal op de systeemschijf, feitelijk een no go als het gaat om opslag van gebruikersdocumenten. Daarnaast worden ze nogal eens gebruikt (of misbruikt) door allerlei (systeem)tools. Syncen van Documenten met OneDrive is een bekend fenomeen. Niet alleen is dat vrij zinloos voor de meeste thuisgebruikers (de clouddrive van Microsoft biedt in de gratis versie nauwelijks opslagruimte), maar ook gevaarlijk. Dat laatste bleek tijdens de eerste poging om Windows 1809 uit te rollen: bij verschillende vroege instappers bleken na de upgrade alle documenten verdwenen. Vermoedelijke boosdoeners zijn OneDrive gecombineerd met systeemfuncties van Windows 10.

Extern bewaren is veiliger

Eigenlijk is het lokaal bewaren van je documenten op pc of laptop anno 2019 sowieso geen goed idee. NASsen zijn inmiddels zeer betaalbaar geworden; een exemplaar met daarin een enkele drive kost niet heel veel meer dan een USB-harddisk. Wil je nog safer aan de slag, kies dan voor een NAS met een drive extra, zodra je in RAID kunt werken. Daarbij is de ene schijf een exacte kopie van de andere, dus als er iets mis gaat met een schijf ben je niet alles kwijt. Maak op zo’n NAS een documentenmap, fotomap en downloadmap aan. Zorg dat ze niet ‘doorverwijzen’ naar de standaardmappen van Windows. Je kunt namelijk de map Documenten verplaatsen naar een andere map op een al even andere schijf of partitie. Wat je echt wilt is dat documenten, foto’s, video’s en andere belangrijke documenten zoveel mogelijk worden uitgesloten van de nieuwsgierige en mogelijk destructieve (Windows) systeemtools. Werk je regelmatig buitenshuis met je laptop, dan kun je een of meer van de standaardmappen natuurlijk best als tijdelijke bewaarplek voor documenten en dergelijke gebruiken. Vergeet echter niet bij thuiskomst ze zo snel mogelijk naar de NAS te verplaatsen.

Praktijkvoorbeeldje

Op die manier werk je veilig en loop je in ieder geval niet het risico dat je door een systeemcrash of een buggy upgrade onvervangbare zaken kwijtraakt. Dat een ongeluk echt in een klein hoekje schuilt ervoer onze systeembeheerder Michiel de Rond. Hij gebruikt met enige regelmaat Schijfopruiming – een standaard systeemtooltje van Windows – om onnodige bestanden te verwijderen. Nu staan er flink wat opties om aan te vinken en je hebt al snel de neiging om alles aan te vinden. Een item hoort echter zeker niet thuis in het rijtje met opschoonbare opties en dat is de map Downloads. Als je die in je haast ook aanvinkt raak je in een klap al je gedownloade bestanden kwijt. Leuk als je dat wilt, minder geslaagd als daar een uitgebreid archief aan bestanden in zit. Het overkwam Michiel, ondanks het feit dat deze map verhuisd was naar een gedeelde servermap. Heel vervelend en het geeft maar weer eens aan hoe risky die standaardmappen zijn. Pas er mee op dus!

Meer wetenHet ExpertHandboek Windows 10 (auteurs: Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van Duuren) over alle ins en outs betreffende Windows 10? Lees dan het uitgebreide ExpertHandboek Windows 10 (auteurs: Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van Duuren) eens. Bomvol tips, wetenswaardigheden en andere zaken die net wat verder gaan dan normaal.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op onze verzamelpagina.

Een gedachte over “Pas op met Windows standaardmappen”

  1. De laatste zin klopt niet. Ik ben geen bestanden kwijt,omdat ik op tijd doorhad wat er aan de hand was. Het flink grotere aantal checkboxes deed een rood vlaggetje opgaan. Maar het had wel fout kunnen gaan als ik mijn koffie nog niet op had ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.