Als je je laptop meeneemt op vakantie is het zaak om privacy-gevoelige gegevens ontoegankelijk te maken. Mocht je computer gestolen worden, dan zijn je eigen spullen in ieder geval veilig. VeraCrypt is hiervoor een geschikte tool.
Diefstal van een laptop is natuurlijk nooit leuk, zeker niet tijdens je vakantie. En eigenlijk is die diefstal zélf niet eens het meest vervelende, want vaak gedekt door je (reis)verzekering. De ellende van een computerdiefstal zit hem vooral in de daarop aanwezige gegevens. Denk aan documenten met privacygevoelige inhoud, foto’s die niemand anders wat aan gaan en meer. Het is dan ook verstandig om voor je op vakantie gaat allereerst een back-up te draaien van al het onmisbare spul. En die back-up thuis te laten liggen.
Versleutelen via 7-zip
Tegelijkertijd is het verstandig om al je écht privézaken stevig te versleutelen. Dat kan al heel eenvoudig via een tool als 7-zip, kies dan voor het maken van een met een wachtwoord beveiligd archief. Dit is een oplossing die prima volstaat voor ‘statische’ gevevens. Ofwel dingen die je maar heel af en toe nodig hebt. Denk aan een scan van je paspoort en reisgegevens, een lijst met wachtwoorden en dat soort zaken. 7-zip maakt gebruik van stevige versleuteling, dus als je een stevig wachtwoord kiest – bestaande uit een mix van hoofd- en kleine letters, cijfers en wat gekke tekens als $, % of @ is kraken van zo’n archief nagenoeg onmogelijk.
Virtuele versleutelde schijf met VeraCrypt
Nog mooier wordt het als je de gratis tool VeraCrypt inzet (HIER vind je VeraCrypt). Hiermee maak je een zogeheten ‘container’ aan op de harde schijf. Deze container wordt door VeraCrypt vervolgens aan Windows gepresenteerd als schijfstation. Omdat de container heel stevig versleuteld is (mits voorzien van een sterk wachtwoord, wederom) is kraken zonder dat wachtwoord onmogelijk. Hoe dan ook, na het intikken van je wachtwoord komt de virtuele schijf beschikbaar. Gewoon in de Verkenner, of voor elk ander programma dat in staat is bestanden op te slaan of te openen. Tijdens het gebruik merk je niets van VeraCrypt en versleuteling. Schrijf je privacy-gevoelige bestanden simpelweg naar een map op de versleutelde virtuele drive en klaar. VeraCrypt is hier te downloaden.
Kopietje
Wordt je laptop nu gestolen, dan kan een dief in ieder geval niet aan de haal gaan met je persoonlijke gegevens. Een prettig gevoel. VeraCrypt kan overigens naast het maken van losse virtuele versleutelde drives ook je complete systeem versleutelen. Dat raden we je af, tenzij je 007 bent. De computer wordt er trager door en áls er eens iets mis gaat start je computer niet meer op. Zorg ook dat je thuis ergens op bijvoorbeeld een externe harde schijf een liefst onversleutelde back-up hebt van de data op de VeraCrypt-drive. Voor het geval dát.
Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.