Beginnen met Google Foto’s

Voordat je met Google Foto’s aan het werk gaat zul je de app naar eigen wensen moeten instellen. Welke mappen moet Google Foto’s voor jou op de Google servers opslaan? De originele foto’s of de 16 megapixel-foto’s die Google en van fabriceert? Als je dat soort zaken meteen goed zet, heb je er verder geen omkijken meer naar.

Algemene Instellingen

De originele bestanden opslaan bij Google of bestanden van Hoge Kwaliteit?


Als je Google Foto’s voor het eerst opent, vraagt Google Foto’s of je je foto’s in Hoge kwaliteit wilt uploaden naar de Google servers en of de foto’s alleen als je een wifi-verbinding hebt mogen worden geupload. Als je de instellingen wilt aanpassen, die standaard op Hoge Kwaliteit en upload bij wifi staan, klik je op instellingen. Je hebt in de Instellingen voor back-up en synchronisatie de keuze tussen Hoge kwaliteit van je foto’s of Origineel. Bij Hoge kwaliteit worden jpegs naar de Google servers gestuurd, met een maximale grootte van 16 megapixel. Bij het kiezen voor Hoge kwaliteit mag je zoveel foto’s naar Google sturen als je maar wilt: je krijgt onbeperkte opslagruimte op de servers van Google. Heb je een camera op je mobiele apparaat die bijvoorbeeld foto’s van 20 megapixel kan maken, dan wordt de grootte van de foto voor Google Foto’s teruggebracht tot 16 megapixel. Als je wilt dat je originele foto wordt gebruikt, dan kan dat ook, ze worden dan in je Google Drive opgeslagen. Kies dan voor Origineel. Dat neemt opslagruimte in beslag op je Google Drive.

Als je in je Google Drive meer opslagruimte gebruikt dan de gratis 15 GB (gigabyte), zul je opslagruimte moeten bijkopen. Een abonnement voor 100 GB €1,99 kost per maand. Voor 10 TB (terabyte) betaal je €99,99 per maand. Overigens: die foto’s ter grootte van 16 megapixels die Google ervan maakt zien er fantastisch uit en op de meeste mobiele apparaten gaan de camera’s ook niet hoger dan die 16 megapixel.

De foto’s worden veilig opgeslagen op de Google servers. Alleen jij kunt die foto’s bekijken, tenzij je foto’s gaat delen. Je kunt ook foto’s van andere apparaten in diezelfde Google Foto’s-bibliotheek opslaan, zodat je in één bibliotheek de beschikking krijgt over al je foto’s. Hoe je je foto’s van een spiegelreflexcamera naar Google Foto’s kunt sturen leggen we verderop in het boek uit.

Apparaatmappen

Aangeven welke mappen Google voor je moet back-uppen.

Google Foto’s gaat op je mobiele apparaat op zoek naar foto’s. Foto’s die je hebt gemaakt met de standaard camera-app van je telefoon en met een andere camera-app die je eventueel hebt gekocht/gedownload uit de app-stores. Google Foto’s zoekt in de Apparaatmappen naar foto’s. Als je met een app – bijvoorbeeld Snapseed – een foto hebt bewerkt wordt die op een Android-apparaat in een aparte map gezet. Google Foto’s vraagt toestemming om ook foto’s uit de map met de Snapseed-foto’s te mogen opnemen in Google Foto’s. Ook de foto’s die je bijvoorbeeld in Whatsapp of Telegram binnenkrijgt komen in aparte mappen terecht. Ook die foto’s kun je in je Google Foto’s-bibliotheek opnemen.

Bij iOS komt een bewerkte foto met Snapseed terecht in de Camera Roll. Als je Google Foto’s toestemming hebt gegegeven om foto’s uit de camera roll te gebruiken zullen die foto’s ook worden meegenomen.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Smartphonefotografie, dat in augustus zal verschijnen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.