Een Magic Packet kan uw computer laten ontwaken (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magic_flame_(9753202092).jpg)

Spontaan startende computer? Zo los je het op!

Heb je last van een zomaar ineens spontaan startende Windows computer? Grote kans dat je systeem dan reageert op zogeheten Magic Packets. Uitzetten van die optie biedt uitkomst.

Computers zijn soms rare dingen. Ze lijken meer en meer een eigen leven te leiden. Veel zaken verlopen volautomatisch. Maar het wordt toch wat vervelend als je computer besluit om zich midden in de nacht zelfstandig in te schakelen. Dat laatste komt wel eens voor en in de meeste gevallen is de boosdoener terug te vinden in de netwerkdriver. Daar zit namelijk een optie in verstopt die zorgt dat de netwerkadapter de computer aan mag zetten zodra een ‘Magic Packet’ wordt ontvangen. Blijkbaar zijn die pakketten – bestaande uit een soort digitale sleutel – zo af en toe op het gemiddelde thuisnetwerk te vinden. Sommige routers kunnen op die manier een pc of laptop inschakelen. Als er ergens iets niet helemaal lekker geconfigureerd is in een netwerk kan dat dus leiden tot spontaan inschakelende computers.

Weg met de magie

De beste oplossing bestaat uit het simpelweg uitschakelen van de Magic Packet-detectie. Klik daarvoor in Windows 10 met de rechter muisknop op Start. Klik in het geopende contextmenu op Apparaatbeheer. Klik op > voor Netwerkadapters. Klik dan met de rechter muisknop op – ten eerste – je ethernetadapter (voor de bekabelde netwerkverbindingen). Klik op Eigenschappen en in het daarop geopende venster op Geavanceerd. Zoek daar onder Eigenschappen naar een item met Magic Packet, bijvoorbeeld Ontwaken door Magic Packet. Klik hierop  en kies vervolgens onder Waarde aan de rechterkant voor Uitgeschakeld. Klik op OK.

Schakel de detectie van Magic Packets uit

Herhaal deze procedure voor de Wifi-adapter. Ook daar tref je een Magic Packet-optie aan. Na deze eveneens uitgeschakeld te hebben kan niks of niemand je systeem op afstand via het netwerk meer inschakelen.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.