Focus op fotografie: Dronevideo’s maken
Wiebe de Jager, auteur van het succesvolle boek Focus op Fotografie: Dronefotografie, heeft een nieuw boek: Focus op fotografie: Dronevideo’s maken, dat eind deze maand zal verschijnen. Het is hier, bij ComputerCreatief, het Boek van de maand mei. We zullen deze maand wat voorproefjes uit het boek publiceren en we gaan met Wiebe op stap om te kijken hoe het maken van een dronevideo precies in zijn werk gaat. In hoofdstuk 5 van het boek leer je hoe je mooie shots kunt maken in de drie dimensies waarin de drone kan vliegen. In dit voorproefje de inleiding van het hoofdstuk en de eerste techniek: de lift. Deel 2 van Beweging en vliegtechniek vind je HIER.
Het boek is tot en met 25 mei 2017 te bestellen voor de VoorIntekenPrijs van €24,99 (een korting van €5,-).(H.F.)
Beweging en vliegtechniek
Het voordeel van een drone ten opzichte van een camera op de grond is dat u letterlijk onbeperkt bewegingsruimte hebt en de camera allerlei bewegingen in de drie dimensies kan laten uitvoeren. De camera kan langzaam naar achteren of voren bewegen, omhoog of omlaag gaan, ronddraaien, om het onderwerp heen draaien: dat zijn allemaal technieken waarvoor op de grond ingewikkelde constructies zoals dolly tracks (rails waarop een camera wordt voortbewogen) of cranes (hefboom waarmee een camera de hoogte ingebracht kan worden) nodig zijn.
Aan de ene kant is natuurlijk heerlijk om al die mogelijkheden te hebben. Aan de andere kant kan het ook lastig zijn om te bepalen wat nu de juiste techniek is om beweging te brengen in het shot. Het gevaar ligt op de loer dat uw shots een allegaartje van camerabewegingen bevatten, waardoor het eindresultaat niet echt als een mooi geheel aandoet. Het is daarom aan te raden om u te beperken tot een aantal shots en die goed in de vingers te krijgen, voordat u er in uw creatieve producties gebruik van gaat maken.
Helemaal complex wordt het als u tijdens een shot niet alleen de drone van positie laat veranderen, maar ook de camera laat draaien of omhoog/omlaag laat bewegen. Mits goed toegepast zijn hierdoor zeer professioneel ogende cinematische shots mogelijk, maar deze vergen veel ervaring van de dronepiloot en vragen in de meeste gevallen eigenlijk om een afzonderlijke cameraoperator. Gelukkig beschikken moderne drones over een heel arsenaal aan geavanceerde vliegprogramma’s (intelligent flight modes), zodat u toch in uw eentje complexe shots met daarin meerdere bewegingen tegelijk kunt maken.
In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van de shots die mogelijk zijn met een moderne drone. Houd daarbij in het achterhoofd dat het voor sommige van de beschreven technieken noodzakelijk is dat de camera omhoog en omlaag kan bewegen, of rond de top-as kan draaien. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de drone te laten draaien, zodat het lijkt alsof de camera roteert, terwijl in feite het hele toestel draait.
Ik adviseer u om deze camera- en vliegbewegingen eerst goed in de praktijk te oefenen. U zult hoe dan ook gelijkmatige bewegingen moeten kunnen maken, om te zorgen voor mooie shots die vloeiend verlopen. Sowieso moet u uw drone ‘blind’ kunnen bedienen, dus zorg ervoor dat u de bediening van uw drone goed in de vingers hebt.
TIP • Snijmarge Zoals u tijdens de montage van uw video zult merken komt het eigenlijk weinig voor dat u shots zult plaatsen die langer duren dan een paar seconden. Toch verdient het aanbeveling om altijd wat marge aan te houden tijdens het maken van de verschillende shots. Dan heeft u in de montage nog wat extra snijruimte. Die extra ruimte is ook van belang als u overgangseffecten gaat toevoegen. Zorg er dus voor dat u iedere camerabeweging die hieronder besproken wordt minstens tien seconden op een vloeiende manier kunt uitvoeren, een vaardigheid waar u veel plezier van zult beleven als u gaat monteren!
Lift
Een lift is een eenvoudige doch zeer krachtige cinematografische techniek, die zich uitstekend leent voor beginscènes. U kunt de drone van een positie laag bij de grond op laten stijgen om zo langzaam het landschap te onthullen, of achter een bergrand opstijgen om zodoende het achterliggende landschap te tonen. Doordat het onderwerp niet direct zichtbaar is wordt de interesse van de kijker gewekt. Bovendien kunt u vaak het tempo bepalen waarin het onderwerp in beeld komt.

In ons vlakke Nederland is een lift waarbij u de drone langzaam laat opstijgen een heel voor de hand liggende optie. Maar ook een bomenrij of bosrand doet wonderen: vlieg eerst ter hoogte van de grond en laat de drone daarna langzaam opstijgen, zodat de kijker halverwege het shot getrakteerd wordt op het landschap dat achter de bomenrij ligt. Houd tijdens het maken van het shot wel de drone in de gaten om ervoor te zorgen dat u niet per ongeluk de bomen in vliegt.

Een variant op de lift is een shot waarbij u niet alleen de drone laat stijgen, maar ondertussen ook de camera omlaag laat bewegen. Dat laatste heet ook wel een tilt, en geeft in combinatie met een lift een bijzonder effect. Een dergelijke techniek is bijvoorbeeld ideaal om een openingsshot van een gebouw te maken: de kijker krijgt niet alleen meer van het landschap te zien, maar ziet ook in één shot zowel de voorzijde als de bovenkant van het gebouw.

Om dit shot in de praktijk te maken moet u dus in staat zijn om zowel de drone te laten stijgen als de camera omlaag te laten draaien. Bij veel drones kan dit door middel van een draaiwiel op de controller, waarmee u de gimbal omlaag en omhoog kunt draaien. Het vergt wat oefening om dit mooi langzaam en gelijkmatig te doen. Het kan helpen om in de settings van de drone de maximale draaisnelheid van de gimbal wat te verlagen. Kijk in de handleiding van uw drone om te zien of dat mogelijk is.

Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.