Dronevideo’s maken: Beweging en vliegtechniek-2

Focus op fotografie: Dronevideo’s maken

Wiebe de Jager, auteur van het succesvolle boek Focus op Fotografie: Dronefotografie, heeft een nieuw boek: Focus op fotografie: Dronevideo’s maken, dat eind deze maand zal verschijnen. Het is hier, bij ComputerCreatief, het Boek van de maand mei. We zullen deze maand wat voorproefjes uit het boek publiceren en we gaan met Wiebe op stap om te kijken hoe het maken van een dronevideo precies in zijn werk gaat. In hoofdstuk 5 van het boek leer je hoe je mooie shots kunt maken in de drie dimensies waarin de drone kan vliegen: met een Top-down lift, een Forward shot, TapFly of een Fly-over. Deel 1 van de Beweging en vliegtechniek vind je HIER.
Het boek is tot en met 25 mei 2017 te bestellen voor de VoorIntekenPrijs van  €24,99 (een korting van  €5,-). (H.F.)

Top-down lift

Een shot dat zeer eenvoudig uit te voeren is maar visueel sterk werkt is de top-down lift. Hierbij draait u de camera van uw drone 90Љ omlaag en gaat u boven het gewenste onderwerp vliegen, om vervolgens langzaam op te stijgen. Met name boven geometrische patronen in het landschap geeft dit een heel bijzonder effect.

De top-down lift werkt bijzonder krachtig bij geometrische patronen.

Een variant op dit shot is een top-down lift waarbij u de drone niet alleen laat stijgen, maar ook langzaam laat draaien. Dit doet u door de linkerstick op de controller niet alleen omhoog te bewegen, maar ook iets zijwaarts te houden. Doe dit met beleid om te zorgen voor een vloeiende rotatiebeweging.

Forward shot

Een shot waarvan u waarschijnlijk veel gebruik zult maken is het forward shot. Hierbij laat u uw drone eenvoudigweg in een rechte lijn naar voren vliegen, waardoor u over het landschap beweegt en details die zich aanvankelijk in de verte bevinden langzaam dichterbij komen. Van belang is dat de beweging vloeiend verloopt, zonder dat de camera naar links of rechts beweegt. De beste vliegsnelheid is afhankelijk van de hoogte van de drone: hoe hoger u vliegt, hoe sneller u vooruit moet vliegen om het shot enigszins interessant te houden.

Bij een forward shot laat u de drone langzaam rechtuit vliegen.

TIP • TapFly Als u over een recente DJI drone beschikt, kunt u gebruik maken van de TapFly feature om een forward shot te maken. Nadat u deze functie hebt geactiveerd tapt u met uw vinger op de plek waar de drone naartoe moet vliegen. U kunt vervolgens de gewenste vliegsnelheid instellen, en de drone vliegt gelijkmatig automatisch op het door u aangetikte punt af.

TapFly: u tikt op het punt waar de drone heen moet vliegen, en de drone doet de rest.

Een variant op het forward shot is het reverse shot: in dit geval laat u de drone achteruit vliegen, en komen er onderaan en aan de zijkanten details in beeld die de kijker niet kon zien aankomen. Maar houd de drone goed in het oog terwijl u een reverse shot maakt, want u zult niet de eerste zijn die uw drone per ongeluk tegen een boom of ander obstakel aan laat botsen bij deze manoeuvre!

Bij dit reverse shot krijgt de kijker langzaam door hoe hoog de betreffende waterval in werkelijkheid is.

TIP • Achterstevoren U kunt tijdens het monteren desgewenst van een forward shot een reverse shot maken, simpelweg door de afspeelrichting van het betreffende videofragment om te draaien. Dat werkt natuurlijk alleen als er geen onderwerpen in beeld zijn die verraden dat het shot achterstevoren wordt afgespeeld, zoals rijdende auto’s of lopende mensen.

Fly-over

Ook tijdens het maken van een forward shot kunt u de camera ondertussen naar beneden laten draaien (tilt). Die combinatie van voorwaarts vliegen en tilt wordt ook wel een fly-over genoemd. Aan het begin van het shot vestigt u de aandacht van de kijker op een onderwerp aan de horizon, en naarmate het onderwerp dichterbij komt, draait de camera omlaag om zodoende het onderwerp in het midden van het beeld te houden.

De camera beweegt tijdens het voorwaarts vliegen langzaam naar beneden, waardoor de aandacht op de rotsformatie gericht blijft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.