We schreven deze week uitgebreid over gezichtsherkenning in Google Foto’s. Van het maken van een moederdagfilmpje tot en met het doen van je gezichtenadministratie. Er is natuurlijk veel meer mogelijk met ‘herkenning’. Google Foto’s herkent veel meer dan alleen gezichten: plekken, dingen en, dieren. Je kunt het eigenlijk niet zo gek bedenken of Google Foto’s herkent het wel. Allemaal dankzij machine learning en artificial intelligence. In deze blogpost een praktisch voorbeeld van hoe ik er deze week gebruik van maakte.
In Lightroom heb je natuurlijk ook gezichtsherkenning, maar die wordt gedaan door de lokale, op jouw computer aanwezige denkkracht; niet met de kracht en slimheid van de Google Computers. Dus gaat gezichtsherkenning in Lightroom langzaam, het vraagt veel van de computer en naast die gezichtsherkenning wordt er verder niets herkend. Geen bloemen, koeien of katten. Alleen als je zelf trefwoorden toevoegt kun je die bloemen en koeien in je Lightroom-catalogus terugvinden.
Lightroom Online
Als je naar lightroom.adobe.com gaat, zie je daar alle foto’s uit je Lightroom Mobile-verzameling: de foto’s die je hebt gemaakt met je smartphone en de foto’s die je vanuit Lightroom Desktop met Lr Mobile hebt gedeeld. Daar kun je wél op Cows, Flowers of Cats zoeken. Ook daar worden dus met behulp van artificial intelligence je foto’s geanalyseerd. Maar het is nog in een beginstadium. Als je zoekt op Kat of Koe wordt er niets gevonden. Google Foto’s is wat dat betreft veel verder. Daar kan ik zoeken met Engelse en Nederlandse zoekwoorden. Google Foto’s is meertalig.
Zoeken naar katten
Terug naar het praktische voorbeeld van deze week. Onze 15-jarige poes is eergisteren overleden. Ze was ziek en helemaal op. Op zo’n moment haal je herinneringen op aan dat lieve huisdier dat je 15 jaar hebt meegemaakt. Ik ging op zoek naar de foto’s die ik in de loop van de jaren van haar had gemaakt. Eerst in Lightroom, waar ik 245 foto’s van haar vond. Best veel, maar ik wist ook dat het er meer moesten zijn. Ik ben niet altijd even goed in het trouw invoeren van trefwoorden. Hier kwam Google Foto’s me te hulp. Daar kon ik niet zoeken op Cha-Cha, de naam van de poes. In de zoekbalk van Google Foto’s typte ik Cats en razendsnel verschenen er honderden foto’s van poezen. Foto’s van Cha-cha, maar ook foto’s van andere poezen: cypers, rooie katers, alle soorten poezen. De poezen van mijn broer, van onze kinderen en poezen die ik op straat had gefotografeerd. Het was echter niet ingewikkeld om daar ons zwarte poesje uit te halen. Nu ik dit stukje aan het schrijven ben probeer ik het nog een keer met met zoektermen Black Cat en met Zwarte Poes en ook dat werkt. Ik filter met deze trefwoorden ons zwarte poesje er zo tussenuit.

Van die gevonden poezen maakte ik een Google-album, wat ik deelde met mijn vrouw die daar haar foto’s van Cha-Cha bij kon voegen. Zo kregen we een overzicht van alle foto’s die we in de loop der jaren van Cha-cha hadden gemaakt en zochten daaruit de mooiste foto’s die we met vrienden op Facebook konden delen. Moraal van dit verhaal? In Google Foto’s kun je met trefwoorden heel makkelijk op allerlei onderwerpen zoeken, zonder dat je die trefwoorden ooit hebt toegevoegd.
Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Wel een goede remedie. De verwerking van een verlies versnellen door ijverig aan het werk te gaan! 🙂