Defragmenteren kan heel wat tijd kosten

Defragmenteren in Windows 10 nog steeds handig

In principe slaat Windows 10 stilletjes op de achtergrond aan het defragmenteren van je schijven in de pc of laptop. Maar alleen als er ’tijd’ voor is. Defragmenteren in Windows 10 is nog steeds handig…

Defragmenteren is eigenlijk een soort van doorsmeren van de gegevens op je harde schijf. Na verloop van tijd ontstaan door het verwijderen van bestanden en programma’s ‘gaten’ in de structuur van de schijf. Nieuwe bestanden worden niet meer aaneengesloten bewaard, maar verdeeld over de gaten. Zo’n bestand wegschrijven en ook het openen kost meer tijd dan een netjes aaneengesloten bewaard bestand. Als de gatenkaas wel heel erg veel in de gaten bewaarde bestanden bevat en het ook nog eens de systeemkaas – excuus: systeemschijf – betreft dan leidt dat mogelijk tot een flink trager systeem. Vandaar dat er een defragmenteeroptie in Windows 10 is gebouwd. Die functioneert prima op de achtergrond. Maar alleen dan als het systeem niets te doen heeft. Zelfs je muis bewegen stopt een lopende defragmentatie!

Handmatig

In de praktijk betekent dit gedrag dat een schijf – behalve als je je pc uren alleen laat aan staan – nooit helemaal gedefragmenteerd zal worden. De pc in ons voorbeeld startte steeds trager en trager op. Dan toch maar eens een schijfanalyse uitvoeren. Daaruit bleek al snel dat de betreffende c-schijf voor 27% gefragmenteerd was. Dat is veel te veel. Zeker ook omdat je niet weet welke bestanden precies getroffen zijn. Handmatig een defragmentatie starten was dan ook noodzakelijk. Start de Verkenner en klik met de rechter muisknop op de c-schijf. Klik in het geopende contextmenu op Eigenschappen. Klik in het gelijknamige venster op de tab Extra en dan op de knop Optimaliseren. In wederom een nieuw venster klik je dan eerst op Analyseren. Na even wachten zie je de fragmentatiestatus van je harde schijf. Hoe lager het percentage, hoe beter. De genoemde 27% op onze systeemschijf was echt te veel. De oplossing ligt dan voor de hand: klik op Optimaliseren. Ofwel: van de gatenkaas weer smeerkaas maken.

Wachten maar

Nu begint een mogelijk langdurig proces. Met name tragere pc’s voorzien van ook nog eens wat tragere harddisks kunnen het zwaar krijgen. Zeker als de betreffende schijf (partitie) groot en flink gevuld is. Het defragmenteren gebeurt ook nog eens in een (onvoorspelbaar) aantal fasen. Sommige van deze fases zijn in een paar minuten klaar, anderen kunnen zomaar uren kosten. Een mooi klusje dus voor de nachtelijke uren. Het is dan wellicht wel een goed plan om voordat je aan de eigenlijke defragmentatie begint even te controleren of er toevallig nog wat systeemupdates klaar staan. Installeer die alvorens de defragmentatie te starten en naar bed te gaan. Doe je die update-check niet, dan loop je het risico dat Windows ergens in de nacht tijdens het defragmenteren updates gaat installeren en het systeem herstart. Met als gevolg dat het defragmenteren stopt en je de volgende dag weer opnieuw kan beginnen.

SSD nee!

LET OP: Defragmenteer NOOIT een SSD. Niet alleen is dat vanwege de werking van dit onderdeel zinloos, het kan de levensduur van dit type opslagmedium door de grote hoeveelheid schrijfacties ook nog eens ernstig verkorten. Niet doen dus. Echt niet en nooit.

Meer tips en trucs voor Windows 10 vind je hier. Daarnaast hebben we een speciale pagina over updates en upgrades voor Windows 10, die je HIER kunt vinden.

 

Het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie van Ronald SmitOp zoek naar meer handige weetjes betreffende Windows 10? Lees dan het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie van Ronald Smit eens.

 

 

Een gedachte over “Defragmenteren in Windows 10 nog steeds handig”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.