Het kan verkeren. Waren we net gewend dat Microsoft zich schielijk terugterok uit de markt van smartphones, lijkt er stiekem toch iets ontwikkeld te worden dat er op lijkt. De Andromeda is apart, in ieder geval.
Of apart ook succesvol gaat worden is moelijk te voorspellen. In ieder geval is het een officieel nog geheim project onder de naam Andromeda. The Verge heeft een interne mail van Microsoft in handen gekregen over dit mogelijk ooit op de markt verschijnende apparaat. Heel in de verte heeft het nog ‘t meest weg van een Nintendo DS of – zo je wilt – de Nokia Communicator. Het betreft een opvouwbare tablet met een flexibel en doorlopend scherm. Een scharnier in het middel zorgt voor opvouwen. Meteen daar zien we ook een doemscenario opduiken, want mechanische slijtage ligt zonder meer op de loer. Dat was altijd al een probleem van alle opvouwbare telefoons en ander spul. In dit geval gaat het nog een stap verder. Want hoe vaak kun je zo’n doorlopend flexibel scherm buigen zonder dat daar problemen als uitvallende pixels of erger optreden? De technologie is nog gloednieuw, dus tja.
ARM duikt weer op
Het is dan ook nog lang niet zeker of de Andromeda ooit op de markt komt. Het kan simpelweg een vingeroefening van techneuten binnen Microsoft zijn. Gewoon om eens te kijken wat er zoal mogelijk is. Interessanter is dat er (weer) naar zowel processors van Intel als ARM gekeken wordt. Windows 10 kan in principe op beide cpu’s draaien, maar zoals bekend van de mislukte Surface RT – een tablet draaiend op de ARM-variant van Windows – werkten x86-programma’s – ofwel de ‘grote hoop’ aan software – daar niet op. Het luidde razendsnel het einde in van de RT, want het magere handjevol store-apps – vaak ook nog eens van inferieure kwaliteit – kon maar weinig gebruikers bekoren.
Vechten tegen gevestigde orde
Inmiddels zijn ARM-processoren weer krachtiger geworden. Een van de mogelijkheden die Microsoft heeft is het emuleren van een x86-processor op een ARM-tablet. Dat gaat geen razendsnelle software opleveren, maar het werkt. Toch moeten daar dan wel heel goede native apps die speciaal gemaakt zijn voor de ARM – en dus op volle snelheid draaien – tegenover staan. En dat is toch steeds weer een probleem. Een ontwikkelaar maakt liever iets voor een gevestigd platfom waaraan hij of zij zeker wat kan verdienen, dan heel veel tijd stoppen in weer iets nieuws met onzekere winst. Momenteel zijn iOS, Android en Chrome OS de gouden standaarden betreffende mobiel gebruik. Windows 10 is nooit doorgebroken in die markt. Deels vanwege het ontbreken van een goede, stabiele app-verzameling. Maar zeker ook omdat Windows niet echt als schaalbaar bekend staat.
Windows moet eerst vermageren
Windows zelf zal dus flink moeten vermageren alvorens het écht geschikt is voor mobiel gebruik. Ook moet je mensen die een apparaat als de mysterieuze Andromeda gebruiken niet continu lastig vallen met wéér een update of upgrade. Mobiele gebruikers zijn dat niet gewend en willen dat ook niet. Voor hen is stabiliteit en snelheid belangrijk. En een zeer uitgebreide verzameling aan apps. Tegelijkertijd verwachten Windows-gebruikers een open platform waarop ze al hun bekende software kunnen draaien. Een duivels dilemma waar bijna niet uit te komen is.
Ooit of nooit
Kortom: het idee betreffende de Andromeda is alleraardigst. Maar de kans is levensgroot dat zowel hard- als sofware er eigenlijk nog niet klaar voor zijn. If ever. Mocht het apparaat ooit wel op de markt komen, dan zullen de eerste gebruikers toch vooral weer proefkonijnen zijn. En zoals we gezien hebben aan de RT kan Microsoft zomaar de stekker uit zo’n apparaat trekken. Heel vervelend als je daar geld aan hebt uitgegeven. En we gokken dat het speeltje ook niet bepaald goedkoop uit zal pakken. Kortom: een hele leuke gadget als het ooit wat zou worden. Maar de kans dat je uiteindelijk nooit meer wat hoort van het ding is ook levensgroot. Zo concludeert overerigens de brenger van het nieuws eveneens.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.