Hoewel Microsoft er alles aan gedaan heeft om het Windows 10 Configuratiescherm te verstoppen, komt het met regelmaat nog best van pas.
Het aloude Windows 10 Configuratiescherm lijkt al een hele tijd met de noorderzon vertrokken. In plaats daarvan is er de app Instellingen, te vinden in het startmenu (in de vorm van een tandwieltje). Op zich zou dat – zoals blijkt in vele andere besturingssystemen – best kunnen werken. Als tenminste álle onderdelen uit het voormalige Configuratiescherm hier terug waren te vinden. En dat is nog altijd niet het geval. Na vijf jaar Windows 10 blijft Instellingen een rommelig geheel, waarin je van alles en nog wat wel terugvindt en een deel ook niet. Bovendien blijken sommige onderdelen uit Instellingen dan weer gekoppeld aan onderdelen uit het ‘oude’ Configuratiescherm. Want ja: dat is er nog steeds, alleen nergens meer als direct aanklikbaar item. Maar dat mag de pret niet drukken!
Het is er nog
Inderdaad: het Configuratiescherm is nog altijd in volle glorie aanwezig in Windows 10 en functioneert als vanouds. Het biedt in diverse gevallen voordelen ten opzichte van de app Instellingen. Heel simpel voorbeeld: als je je software wilt beheren via Instellingen, dan krijg je daar een wat onoverzichtelijke mengelmoes van Windows apps en software die je van buiten de Windows Store (het meeste dus, veelal) hebt geïnstalleerd. Gebruik jij die store niet of nauwelijks, dan kun je via het Configuratiescherm een ‘ruisvrij’ overzicht krijgen van al je software. Gewoon net als vroeger dingen repareren of verwijderen. Komt altijd van pas. Om het Configuratiescherm te starten, tik je in het zoekveld van Windows 10 simpelweg het woord Configuratiecherm gevolgd door een druk op Enter.

Softwarebeheer
Standaard staat het nu geopende Configuratiescherm in de zogeheten Categorie-weergave ingesteld. De praktijk leert dat de weergave Grote pictogrammen vaak prettiger werkt, alle beschikbare onderdelen staan dan netjes op alfabetische volgorde. De weergave aanpassen doe je via het selectiemenu rechtsboven, achter Weergeven op. Om dan maar meteen met het genoemde voorbeeld in huis te vallen: klik op Programma’s en onderdelen om al je geïnstalleerde software als vanouds – minus de store-apps – op een rijtje te zien. De sorteervolgorde bepaal je door op de diverse kolomtitels te klikken. Zo kun je sorteren op meest recent geïnstalleerde programmatuur, of op grootte. Dat laatste is handig als je schijfruimte vrij wilt (moet) maken. Je pikt de mega-softwarepakketten er dan in rap tempo uit. Om een programma te verwijderen, klik je erop en dan op Verwijderen bovenaan. Soms verschijnt dan de (de-)installatiewizard van het betreffende programma en soms wordt de zaak direct verwijderd zonder verder gebruikersinteractie.

Altijd handig voor het geval dat
Bij een deel van de aangeklikte programma’s verschijnt naast de optie Verwijderen ook de optie Wijzigen. Klik je daarop, dan start de installatiewizard van het betreffende programma. Vaak tref je daar dan weer een optie voor het repareren van een installatie in aan. Ideaal voor als een softwarepakket ineens niet meer doet wat het moet doen. Met de pijl helemaal linksboven in het venster keer je weer terug naar het overzicht van alle in het Configuratiescherm beschikbare onderdelen. Voor een deel is hier een overlap te zien met Instellingen, maar eigenlijk is dit ‘antieke’ scherm een stuk logischer opgebouwd. Kortom: handig om in het achterhoofd te houden!
Meer tips over het gebruik van Windows 10 lezen? Daar hebben we op dit blog een speciale pagina over die je HIER kunt vinden.
Meer weten over Windows 10? Lees dan zeker Het Complete Boek Windows 10, 3e editie (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, John Vanderaart, Erwin Olij en Bob van Duuren) eens! Zoals de naam al doet vermoeden is dit inderdaad een compleet naslagwerk met alle ins- en outs van Windows 10. Het geheel is in kleur uitgevoerd en bijgewerkt t/m voorjaar 2019; dankzij het AUB-programma wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en updates. Het door de wol geverfde auteursteam gaat in op de nieuwe en leuke mogelijkheden die dit krachtige besturingssysteem biedt. U wordt volledig bijgepraat over oude en nieuwe functies.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Hoi
Ik hoef nooit meer te zoeken naar het Configuratiescherm want ik heb het appje vastgezet op de taakbalk…
Zó handig.
Groetjes Peter