Windows 10 beschikt over een berg aan standaard-apps (en ook zelf kun je er installeren). Soms gaan ze kapot. Windows 10 apps repareren is meestal goed te doen!
Echt heel praktisch zijn Windows-apps niet. Dat heeft onder meer te maken met de manier hoe ze bijgewerkt worden. Telkens als je inlogt bij je systeem, controleert Windows of er updates zijn. Zo ja, dan worden die gedownload en verwerkt. Het leidt tot een moeizame start, zeker als je veel apps uit de Windows Store hebt geïnstalleerd. Bovendien blijkt dat updaten nogal eens mis te gaan. Dat leidt niet tot zichtbare foutmeldingen en soms merk je er niks van. In andere gevallen zit je ineens opgezadeld met een app die het niet meer doet. Heel vervelend als dat nou net een app is die je nodig hebt. Kortom: Windows 10 apps repareren is soms bittere noodzaak. Ook kun je ervoor kiezen om zo weinig mogelijk apps uit de Windows store te gebruiken. In dat geval is het zaak om zoveel mogelijk standaard met Windows meegeleverde apps te verwijderen. Dat leidt tot een rustiger opstartend en daardoor stabieler systeem.
Repareren maar!
De Windows Store is zeker niet te vergelijken met bijvoorbeeld Apple’s App Store of Google Play. Eigenlijk draait reguliere software – die dus buiten de Windows store om gedownload, geïnstalleerd en beheerd wordt – veelal beter. Dat zal een ieder die toch apps gebruikt kunnen beamen. Doet een app het ineens niet of niet goed meer, dan moet deze gerepareerd worden. Klik daarvoor in het menu Start op het instellingentandwieltje. In het daarop geopende venster klik je dan op Apps. Nu is het opletten: je ziet nu een lijst met álle op je pc geÏnstalleerde software. Dus zowel de regulier geïnstalleerde software als de store-apps. Dat is uitermate irritant, want zo moet je dus echt op de naam van de app gaan letten. Heeft Microsoft vanzelfsprekend gedaan om apps voor de eindgebruiker gewoon op één onherkenbare hoop te gooien. Maar er zijn essentiële verschillen qua beheer. Klik bijvoorbeeld maar eens op de app Voicerecorder.

Opnieuw instellen of gewoon weg ermee
Voicerecorder is zo’n standaard met Windows 10 meegeleverde app. Je ziet nu de beschikbare optie Verwijderen (Verplaatsen is grijs) en de link Geavanceerde opties. Om een ‘kapotte’ app te repareren klik je op Geavanceerde opties. Scroll een stukje naar beneden tot de kop Opnieuw instellen. Klik op de gelijknamige knop daaronder (en nogmaals ter bevestiging) en de app wordt gereset (op de achtergrond wordt deze dan verwijderd en opnieuw geïnstalleerd). Meestal helpt dat de app weer op gang. Niet? Dan zit er mogelijk een bug in de meest recente versie ervan en is het wachten op een update van de maker. Wil je de app helemaal niet meer gebruiken, dan klik je op Verwijderen. Op deze manier kun je tegenwoordig ook de opgedrongen Windows-apps verwijderen, wat zoals gezegd weer wat opstarttijd scheelt.

Reguliere software
Klik je in het genoemde lijstje op een niet-Store-app dan zie je de link Geavanceerde opties niet. Wel de knop Verwijderen en soms een knop Wijzigen. Wat die doet is het opstarten van de reguliere installer die bij de betreffende software hoort. Kortom: zie je géén link Opnieuw instellen, dan betreft het geen Store-app. En los je je probleem dus mogelijk niet op via deze weg. In dat geval zou je Wijzigen kunnen proberen. Of nog beter een eventueel met de betreffende software meegeleverde installer. Net als vroeger dus.
Windows 10 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets gebruikt kan worden. Windows 10 is de eerste belangrijke update na de verschijning van Windows 8.1. Microsoft heeft alles uit de kast gehaald om het werken met de computer nog verder te vereenvoudigen, en in die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Wil je weten hoe je al dat moois kunt temmen? Dan is er het handzame en kleurrijke boek Leer jezelf SNEL… Windows 10, 4de editie van Bob van Duuren. Het wijst u – zoals de titel wellicht al doet vermoeden – snel de weg in de mogelijkheden en functies, zoals het werken met het nieuwe menu Start, de apps en de vele basisvoorzieningen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.