Een van de dingen waar Windows 10 niet goed in is, is het ‘schalen’ van de schermresolutie. Toch is een beter leesbaar beeld in Windows 10 wel mogelijk.
Nu Full HD zo ongeveer het minimum is aan beeldschermresolutie, en 4K aan een opmars begonnen toont Windows 10 een van z’n zwakheden. Het besturingssysteem is namelijk niet heel goed in het werken met hoge schermresoluties. Dat zie je al heel duidelijk bij gebruik van een Full HD-scherm. Sommige onderdelen worden onscherp en teksten hier en daar wazig. Ook de nieuwere manieren om dat probleem op te lossen overtuigen niet echt. Zeker niet als je kijkt hoe haarscherp andere besturingssystemen hun zaken in beeld brengen. Toch kun je nog wel een beetje spelen met instellingen en daarmee zorgen voor een beter leesbaar beeld in Windows 10.
Wollig
Vreemd genoeg is niet alle software voorzien van schermresolutie-onafhankelijke tekst. Diverse dialoogvensters in oudere (of op oudere ontwikkelsoftware gemaakte) programmatuur oogt wazig en wollig. Zelfs sommige instellingsschermen van Windows 10 zelf hebben nog altijd last van dit euvel. Het is inmiddels wel iets minder geworden dan in de begindagen van Windows 10. Waarom dit gebeurt? Tja, het antwoord op die vraag laten we wijselijk in het midden.
Te priegelig beeld?
Kijk eens kritisch naar jouw full HD-beeldscherm dat voor je staat. Vind je de tekst daarin eigenlijk veel te priegelig? Of zijn er minder scherpe onderdelen in aanwezig? Dan heb je waarschijnlijk een van de standaard-instellingen van Windows 10 te pakken. En alles heeft te maken met DPI ofwel dots per inch (beeldpunten per 2,54 cm). Hoe meer dat er zijn, hoe scherper het beeld oogt. Vandaar dat een full HD-scherm met een diagonaal van 10 inch (denk aan een tablet) veel scherper oogt dan diezelfde resolutie op een 27 inch monitor. In het laatste geval trek je alleen de pixels meer uit elkaar! Wél geldt dat doordat alles groter oogt, alles – zij het minder scherp – beter zicht- en leesbaar is. Op kleine laptopschermen is het dan weer priegelwerk. Om eens te kijken of je een beter leesbaar beeld in Windows 10 kunt realiseren, klik je met de rechter muisknop op een leeg stukje bureaublad. En in het dan geopende contextmenu op Beeldscherminstellingen.
Opschalen
Afhankelijk van welke Windows 10-versie je gebruikt zie je nu schaalopties. Hetzij via een selectiemenu, hetzij via een schuifregelaar. Standaard staat onder De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen een waarde van 100% ingesteld, soms 125%. Die 100% is veelal (veel) te klein voor de moderne laptops met kleine schermen en hoge resoluties. 125% is al beter, maar je zult zien dat dit dus in diverse programma’s en apps alsmede Windows-onderdelen enige wazigheid met zich meebrengt. De meer recente versies van Windows 10 gebruiken een verbeterd vergrotings-algoritme, maar ook daar is het nog altijd niet perfect. Desondanks levert de kunstmatige vergroting mogelijk een net wat beter leesbaar scherm op. En dat gebruiksgemak doet de af en toe opduikende wazigheden hopelijk in het niet verdwijnen.
Oppassen
Ook is er nog de optie Geavanceerde schaalinstellingen, waar je de schaalgrootte kunt wijzigen. Zoals Microsoft zelf al aangeeft is dit echter een riskantere optie, waarbij áls het misgaat de terugkaar naar een wel werkbare situatie moeilijk kan worden. Mee uitkijken dus.

Meer Windows 10 tips, trucs en wetenswaardigheden vind je op onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp!
Meer Windows 10 wetenswaardigheden weten? Lees dan bijvoorbeeld het boek Windows 10 voor senioren, 5de editie van Victor Peters eens! Ervaar de nieuwe mogelijkheden van Windows 10 aan de hand van de stapsgewijze uitleg. Binnen de kortste keren hebt u uw computer onder controle, zonder moeilijk gedoe! Auteur Victor Peters laat u in dit kleurrijke boek duidelijk zien hoe u uw Windows 10-computer, -laptop of -tablet snel en zonder problemen onder de knie krijgt. Maak kennis met het nieuwe startmenu, beheer uw documenten, onderhoud uw computer, surf op internet en maak contact met anderen: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die u worden aangeboden. Geschreven in helder Nederlands en voorzien van vele afbeeldingen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.