Windows advertenties

Wég met Windows advertenties

En ineens was het daar. Na inloggen verscheen een schermvullend venster met daarin allerlei voordelen van diverse Microsoftdiensten uitgelegd. En of ik maar even het een en ander wilde gaan gebruiken. Wég met die Windows advertenties, graag!

Een dergelijk schermvullend beeld direct na het inloggen wekt vanzelfsprekend irritatie op. Zéker als je bedenkt dat het hier om een verkapte push richting een Microsoft-account gaat. Of beter: het aloude (nu verkapte) gedram om bij Windows in te loggen met je Microsoft-account. Dat is om duizend-en-één (privacy)redenen geen goed idee. Althans, niet voor jou als eindgebruiker maar wel voor Microsoft. Het bedrijf kan daardoor immers nauwgezet in de gaten houden wat je zoal uitspookt met je systeem, welke software je gebruikt en hoe lang, welke websites je bezoekt en ga zo maar door. Zie je dit venster ook eens verschijnen, klik dan nergens op, behalve direct op de link Overslaan links onderin beeld! Gelukkig blijkt dit soort reclame – want dat is het natuurlijk – wel uitschakelbaar. Maar de opties zitten her en der verstopt. Deze had ik zelf overduidelijk even over het hoofd gezien.

Verstopt

Het grote probleem van Microsoft is, dat het opties die als vervelend worden ervaren door gebruikers goed verstopt. Het vreemde pop-up venster na inloggen voorkomen moet je bijvoorbeeld als volgt regelen. Start eerst de app Instellingen via het menu Start. Tik dan op Systeem en vervolgens aan de linkerkant op Meldingen en acties. In het paneel rechts zie je onder Meldingen de tekst Meldingen van apps en andere afzenders ontvangen. De crux zit hem natuurlijk in ‘andere afzenders‘, feitelijk geef je daarmee toestemming voor meldingen van Jan en alleman, inclusief Microsoft. Helemaal uitzetten van die schakelaar is een optie, maar dan krijg je wellicht ook geen melding meer van iets als je virusscanner als er eens iets mis is. Geen goed idee dus. Wat je wél uit moet zetten zijn de standaard ingeschakelde opties Het Windows-welkomstscherm na updates en bij tussenpozen bij mijn aanmelden om te laten zien wat er nieuw en aanbevolen is en Tips en suggesties over Windows weergeven. Met name de eerste optie is – hoogstwaarschijnlijk, 100% zeker weet je het met Windows 10 nooit – de boosdoener van bepaalde Windows advertenties (want zo mag je dit soort meldingen toch wel noemen…). Met de andere voorkom je verder gezeur tijdens het gebruik van je computer.

Windows advertenties
Het is zaak om de grijze opties zo snel mogelijk uit te zetten! Overigens zijn ze in deze screenshot grijs, omdat de systeembeheerder bij Van Duuren Media al zo slim was geweest om ze uit te zetten en ook niet meer inschakelbaar heeft gemaakt. Bij jou thuis staan ze ongetwijfeld aan.

Nog meer stiekemerds

Het vervelende van dit soort opties is dat ze niet verzameld zijn op een plek waar je ze verwacht: onder Privacy. Zo vind je onder bijvoorbeeld Persoonlijke instellingen (weer terug naar het hoofdpaneel van de app Instellingen) onder Start de standaard ingeschakelde optie Af en toe suggesties in Start weergeven. Door die uit te zetten, ben je voorgoed verlost van onder meer ‘gesuggereerde’ apps (Windows advertenties voor apps dus) in je startmenu. Die dingen zijn extra irritant, omdat ze zich voordoen als een gewoon programma; pas als je erop klikt blijkt dat ze eerst nog gedownload en geïnstalleerd moeten worden. Al dan niet tegen betaling. Loop verder zeker ook alle opties onder Privacy (via het hoofdscherm van Instellingen te bereiken) even nauwgezet door. En zet daar uit – desnoods per app – wat niet direct noodzakelijk is. Het is sowieso geen slecht idee om apps uit de Microsoft Store te vermijden, juist omdat die net iets te veel naar onze smaak integreren in Windows 10. Bovendien – ook niet onbelangrijk – worden ze automatisch na het inloggen geüpdatet, wat zorgt voor een trage computer gedurende langere tijd na dat inloggen.

Windows 10 als reclamebord?

Helaas geldt waarschijnlijk wel dat Microsoft er in de toekomst niet meer voor zal terugschrikken om Windows 10 als een digitaal billboard in te gaan zetten. De techniek voor het plaatsen van Windows advertenties is in ieder geval al ingebakken. Bedenk daarbij, dat de softwaregigant steeds minder verdient aan het besturingssysteem, terwijl de kosten natuurlijk blijven. Met z’n allen zijn we langzamerhand steeds meer gewend geraakt aan software die ‘gratis’ is, maar waarbij je dan wel advertenties gaat zien. Dus ach, waarom je OS ook niet? Met name de Home-versie van Windows zal dan het slachtoffer worden. In een bedrijfsomgeving gaat adverteren op de desktop (nog?) niet gebeuren. Sowieso geldt dat de teugels wat Home-gebruikers betreft steeds strakker worden aangetrokken. Denk bijvoorbeeld maar aan het feit dat je bij een nieuwe installatie niet meer zonder Microsoft-account kunt inloggen. Het geeft aan dat je als eindgebruiker steeds minder te zeggen krijgt over wat wel en wat niet mag gebeuren op jouw Windows 10-systeem.

Voor nog veel meer Windows 10 tips en trucs kun je terecht op onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp!

Windows advertentiesMeer weten over alle ins en outs van Windows 10? Lees dan het ExpertHandboek Windows 10 (auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren) zeker eens. Dit boek zet de meest relevante van Windows 10-functionaliteiten op een rijtje en ontsluit ze voor de lezer. Van het ontwikkelen van een betrouwbare back-upstrategie en het draaien van een eigen web- en FTP-server tot het configureren van virtuele machines en het toevoegen van de Linux-shell bash: u leest het in deze uitgave. Hierbij is basiskennis van het werken met Windows 10 een uitgangspunt, want de auteurs gaan ervan uit dat u weet hoe Windows Verkenner werkt, waar het menu Start zich bevindt en dat u over een werkende netwerkopstelling beschikt. Kortom: lekker de diepte in!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.