Handig: selectievakjes in Windows Verkenner

Natuurlijk kun je meerdere bestanden selecteren door de Control-toets ingedrukt te houden tijdens het aanklikken van bestanden in Verkenner. Maar het kan ook via selectievakjes!

De Windows Verkenner is eigenlijk altijd al aanwezig geweest in Windows. Logisch ook, want het vormt een essentieel onderdeel voor het beheren van je bestanden. Kopiëren, verplaatsen, openen via een dubbelklik: we doen het dagelijks. Onder de motorkap heeft Verkenner nog best wat aardige dingen verstopt. Zoals selectievakjes voor bestanden. Die optie moet u wel eerst inschakelen.

Selectievakjes en meer

Start Verkenner en klik in het lint op Beeld. Klik vervolgens op Opties. In het venster Opties klik je op het tabblad Weergave. In het rijtje opties onder Geavanceerde instellingen schakel je dan de optie Selectievakjes gebruiken om items te selecteren in. Wacht nog even met op OK klikken, want er zijn nog wat handige opties die je nu meteen in kan schakelen. Schakel bijvoorbeeld de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen uit en je ziet áltijd de volledige bestandsnaam. Dus bijvoorbeeld mijndocumenten.zip in het geval van een zip-bestandje. Om te voorkomen dat als één Verkennervenster crasht, ook alle andere Verkenner-processen meecrashen schakel je tot slot de optie Mapvensters in een afzonderlijk proces openen in. Klik op OK en je ziet voortaan niet alleen selectievakjes en bestandsextensies (het gedeelte van een bestandsnaam na de punt), maar ook is je Verkenner weer net wat stabieler geworden.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.