Test je virusscanner met de EICAR nepvirussen

Virusscanner: doet ie het of doet ie het niet?

Op iedere Windows-pc hoort een virusscanner te staan. Beter nog is een compleet beveiligingspakket bestaande uit een virusscanner en een firewall. Blijft over de vraag of het pakket werkt.

Een virusscanner is een typisch ‘installeren en vergeten’-pakket. Als het goed is merk je er na installatie immers niet tot nauwelijks iets van. Eventuele virussen worden onderschept en verwijderd. Malafide websites worden geblokkeerd en – in het geval van een totaalpakket – ook ongewenste verbindingen. Windows 10 beschikt over een ingebouwde scanner en firewall. Voor niet al te zwaar gebruik prima geschikt, maar geavanceerde functies zal je er vergeefs in zoeken. Wil je net dat bekende beetje meer, dan is uitwijken naar een scanner-beveiligingspakket van een andere aanbieder noodzakelijk.

Werkt het?

Blijft over de vraag of je scanner – welke dan ook – werkt. Zolang de software geen waarschuwingen genereert zal dat meestal het geval zijn. Maar even extra controleren kan nooit kwaad. Daarvoor heeft het Europese EICAR-instituut een serie testvirussen voor je klaarstaan. Uiteraard betreft het hier geen échte virussen. EICAR en de fabrikanten van antivirussoftware hebben namelijk afgesproken dat een serie testbestanden – die een onschuldige tekenreeks bevatten – herkend wordt door de scanner. Je raadt het al: een prima manier om de werkzaamheid van een virusscanner te testen.

Website

Breng met je browser een bezoek aan http://www.eicar.org/85-0-Download.html. Klik daar op een van de downloadlinks voor de test’virussen’. Je scanner behoort elk van de downloads te blokkeren en herkennen als virus. Gebeurt dat niet, dan is er iets vreemds aan de hand met je scanner. Controleer in dat geval de instellingen van het pakket. Eventueel verwijderen en opnieuw installeren kan ook soelaas bieden. Helpt dat niet, neem dan contact op met de helpdesk van je virusscanner. Blijkt dat na een herinstallatie de EICAR testvirussen wel netjes herkend worden, dan is het zaak om een volledige systeemscan uit te voeren. Wellicht heeft je scanner dan eerder gedurende lange tijd niet of niet goed gewerkt met alle risico’s van dien. Zo af en toe eens controleren of de testvirussen nog herkend worden is aan te raden.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Een gedachte over “Virusscanner: doet ie het of doet ie het niet?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.