Het Windows 10 schermtoetsenbord komt soms best van pas. Natuurlijk op een Windows tablet, maar ook als je bijvoorbeeld extra veilig gegevens in wilt voeren.
Primair is het Windows 10 schermtoetsenbord vanzelfsprekend bedoeld voor Windows tablets. Nu zijn er daar niet zo héél veel van (op een handvol goedkope Chinese exemplaren na, die vaak een nogal onder de maat presterende processor aan boord hebben en natuurlijk de dure Surfaces van Microsoft). Ergo: zou je nog meer met zo’n schermtoetsenbord kunnen? Het komt in diverse scenario’s van pas. In het meest banale scenario als er een toets op je toetsenbord kapot is en dat precies gebeurt wanneer alle winkels al dicht zijn.
Voor bij de tv
Verder kan het virtuele toetsenbord een handig alternatief zijn als je het vermoeden hebt dat iemand een keylogger tussen je toetsenbord en computer heeft verstopt. Via het schermtoetsenbord omzeil je dat ding dan. En ook is het Windows 10 schermtoetsenbord praktisch als je je computer of laptop op een tv hebt aangesloten. Heb je een draadloze muis, dan hoef je geen lange HDMI-kabel van tv naar computer te laten lopen. Zet de computer gewoon met een kort snoer verbonden onder de tv. En ga met de draadloze muis in je luie stoel zitten. Kun je op de leuning muizen en wat (eenvoudig) tikwerk via die muis en schermtoetsenbord regelen. Last but not least is er nog het scenario waarmee je met je iPad of Android-tablet op een remote systeem inlogt. Ook dan kun je gebruik maken van het schermtoetsenbord.
Ietwat te klein…?
Aanzetten van het Windows 10 schermtoetsenbord doe je door allereerst met de rechter muisknop in het systeemvak te klikken (het blokje pictogrammen direct naast de klok). Zorg dat de optie Knop schermtoetsenbord weergeven is geactiveerd. Gelukt? Dan zie je wederom in het systeemvak een nieuwe knop in de vorm van een toetsenbord. Klik hierop en er verschijnt een virtueel toetsenbord onderin beeld. Oeps: dat is wel érg minuscuul? Dan gebruik je hoogstwaarschijnlijk een beeldscherm met een hoge resolutie. Veel Windows-onderdelen werken daar niet lekker mee. Of het wordt door schalen allemaal wazig, of het wordt pietepeuterig klein. Heb je echter het geluk dat je een Full HD-scherm of minder gebruikt, dan ben je nu klaar. Anders: vooral verder lezen!
Op naar een groter exemplaar!
Er is namelijk nog een ánder schermtoetsenbord in Windows aanwezig. Dat activeer je door in het zoekveld de tekst schermtoetsenbord (of osk) in te tikken, gevolgd door een druk op de Enter-toets. Inderdaad: daar heb je dan – heel even – een werkend toetsenbord voor nodig. Of je maakt gebruik van het mini-toetsebordje dat getoond wordt na uitvoeren van de eerder genoemde stappen. Hoe dan ook: je ziet nu ineens een heel groot Windows 10 schermtoetsenbord (zie afbeelding bovenaan dit artikel)! Eentje dat bovendien eenvoudig schaalbaar is door het simpelweg met de muis beet te pakken op een van de hoekpunten en te slepen. Dat tikt een heel stuk lekkerder!
Meer tips, trucs en wetenswaardigheden vind je op onze verzamelpagina betreffende dit thema!
Meer weten over de vele aardigheidjes en handigheden die in Windows 10 verstopt zitten? Lees dan het boek Windows 10 voor senioren van Victor Peters, onlangs bij alweer de vijfde editie aanbeland. Doe meer in minder tijd met je computer, laptop of tablet! Ervaar de nieuwe mogelijkheden van Windows 10 aan de hand van de stapsgewijze uitleg. Binnen de kortste keren heb je je computer onder controle, zonder moeilijk gedoe! De auteur laat je in dit kleurrijke boek duidelijk zien hoe u jouw Windows 10-computer, -laptop of -tablet snel en zonder problemen onder de knie krijgt. Maak kennis met het nieuwe startmenu, beheer je documenten, onderhoud je computer, surf op internet en maak contact met anderen: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die worden aangeboden. Geschreven in helder Nederlands en voorzien van vele afbeeldingen.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.