iOS 14 en iPadOS 14 zijn er dan toch!

Even werd het spannend afgelopen woensdagavond, want waar bleven die updates voor iOS 14 en iPadOS 14? Geduld werd beloond!

Zoals dat gaat bij de wel heel ongeduldige huidige generatie: Twitter explodeerde afgelopen woensdagavond toen Apple iOS 14 en iPadOS 14 niet op exact het gewenste (verwachte) tijdstip uitrolde. In Nederland was dat tot nu toe 19.00 uur. Dat Apple totaal wars is van tradities en voorspelbaarheid bleek ook deze keer weer. Pas een uur of wat later verschenen de door tenminste die Twitteraars zo vurige gewenste updates. Sowieso was er dinsdag al wrevel bij ontwikkelaars. Zij – en eigenlijk ook niemand anders – hadden verwacht dat Apple de updates direct na de ‘grote herfstshow’ al zou vrijgeven. Normaliter gaat daar een week overheen, wat diezelfde ontwikkelaars nog een beetje tijd geeft om hun apps helemaal te finetunen voor de nieuwe versie van de mobiele besturingssystemen. Kortom: de ontwikkelaars zijn wat boos, iets wat je als bedrijf dat vooral afhankelijk is van een app-ecosysteem toch liever niet ziet.

Kopieer- en plak-beveiliging

Edoch: links- of rechtsom: iOS 14 en iPadOS 14 zijn er. Na upgraden alhier vielen al direct een paar dingen op. En dan doelen we minder op de andere indeling van het widget-scherm, of de mogelijkheid widgets op je beginscherm te zetten. Is iets wat na jaren eindelijk is over komen waaien vanuit Android. Niet iets voor ondergetekende, maakt je beginscherm alleen maar onrustig. Nee, wat als eerste opviel is dat Safari een heel stuk sneller werkt. Niet heel vreemd, want dat had Apple natuurlijk ook beloofd. En die belofte is dus duidelijk nagekomen. Wat ook anders werkt is knippen en plakken. Je ziet voortaan precies vanuit welke app geplakt wordt. In het verleden bleken apps nogal eens misbruik gemaakt te hebben van het klembord, iets wat nu in ieder geval niet meer ongemerkt kan. Plak jij iets in een app wat je totaal niet bekend voorkomt, dan zie je nu wie de boosdoener is. De oplossing is simpel: de app met het stiekeme gedrag verwijderen.

Nog niet helemaal optimaal, soms

Tegelijkertijd bespeuren we een onhandige vertraging bij plakken vanuit Word naar de browser. Gevoelsmatig lijkt dat een Word-probleem te zijn want vanuit andere apps werkt het – vooralsnog – wel normaal. Sowieso zullen de komende weken nog heel wat apps verder geoptimaliseerd worden voor iOS en iPadOS 14, een beetje geduld kan geen kwaad. Start een van je apps bijvoorbeeld helemáál niet meer op onder 14, dan moet de app-maker er hoogstwaarschijnlijk wat aan sleutelen.

iOS 14 en iPadOS 14
iOS 14 en iPadOS 14 (hier te zien) ‘smoelen’ gelukkig niet drastisch anders. Wel ontdek je overal aardige details, zoals eindelijk naast de datum ook de dag in het kalender-pictogram. En verder is er een nieuw nieuws-widget. Met daarin het laatste nieuws afkomstig uit diverse bronnen.

Foto-preview-grootte aanpassen

Een ander aardigheidje waar we tegenaan liepen is het openen van foto’s in apps van derden, bijvoorbeeld een fotobewerker. Je ziet dan – als je kiest voor de Filmrol – een overzicht van miniatuurtjes. Die zijn echter allemaal afgesneden om in vierkante previews te passen. Dat bemoeilijkt het selecteren van de juiste foto soms. Uit nieuwsgierigheid eens een knijpbeweging in de foto-previewlijst gemaakt. En verdraaid: je kunt de foto’s zo aanpassen middels inderdaad spreiden en knijpen tot er een strook van onder elkaar staande foto’s ontstaat in de juiste beeldverhouding (en dus volledig zichtbaar). Ideaal!

iOS 14 en iPadOS 14
De importeer-weergave in apps van derden oogt in iOS 14 en iPadOS 14 iets anders, vandaar dat vergroten en verkleinen van het overzicht goed van pas komt.

Vertaal-app niet aanwezig of beperkt

Minder geslaagd is de app Vertaal. Ten eerste is die alleen beschikbaar op de iPhone, hij ontbreekt geheel op de iPad. Wat raar is, want waarom zou je daar niet ook op willen vertalen? Toegegeven: het spraakgebaseerde vertaalsysteem is wellicht handiger voor op straat of iets dergelijks. Desondanks: je iPad neem je toch ook regelmatig mee. Echt heel bruikbaar is de app in Nederland sowieso nog niet, want Nederlands ontbreekt. Erger is dat de beloofde vertaalfunctie van webpagina’s geheel ontbreekt in Safari, zowel in iOS 14 als iPadOS 14. En omdat bijvoorbeeld vertalen van Arabisch naar Engels – om maar wat te noemen – wel wordt ondersteund hadden veel Nederlanders er natuurlijk ook wat aan gehad. Nou ja, gelukkig is er Google Translate dat websites als sinds jaar en dag voor je kan vertalen.

Boeken op komst!

Goed, dit waren zomaar wat wildwoeste eerste indrukken. Gelukkig is er ook weer niet zo veel veranderd dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Qua interface is het een heerlijk bescheiden update, het meeste zit achter de schermen verborgen. De komende tijd gaan we je zonder meer op de hoogte houden van de ervaringen alhier. En voor de ongeduldigen: ja: er wordt door auteur Henny Temmink (die al een hele serie boeken over iOS en iPadOS op haar conto heeft staan) hard gewerkt aan een nieuw setje boeken over Apple’s nieuwe mobiele besturingssystemen. Als eerste verschijnt binnenkort Ontdek iOS 14. Ontdek iPadOS 14 moet in december verschijnen, mooi op tijd voor de feestdagen. Allemaal bij Van Duuren Media, vanzelfsprekend.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.