Weg met OneDrive

Weg met OneDrive op mijn pc

Ze zijn handig, al die verschillende cloud-oplossingen. OneDrive, iCloud, Dropbox of Google Drive, ze doen allemaal vergelijkbare dingen: bestanden veilig opslaan in de cloud en makkelijk bestanden delen. Heerlijk. Maar ik heb echt wel genoeg aan één van die oplossingen. Niet twee of drie of vier. Dus standaardiseerde ik op Google Drive en Docs, dat vind ik nu eenmaal prettig. Ik zegde mijn betaalde abonnement op Dropbox op en kreeg tot mijn ergernis op mijn PC van Microsoft OneDrive dwingend voorgeschreven. Hoe kwam ik daar vanaf? Microsoft  OneDrive verwijderen van je PC, hieronder lees je de instructies. Weg met OneDrive op mijn PC!

OneDrive verwijderen van je PC

De cloud-oplossing OneDrive is, net als de basisversies van Dropbox of Google Drive, gratis voor beperkte opslag en je krijgt het bij installatie van Windows 10 automatisch geïnstalleerd. Bij de Office-applicaties wordt bijna automatisch alles bewaard in de OneDrive, er worden mappen gemaakt voor foto’s, documenten en zo worden de plekken waar je je bestanden wilt bewaren er weer onoverzichtelijker op. Daarom wilde ik van de OneDrive af. Mijn oplossing is Google Drive en niet OneDrive. Niet dat de ene beter is dan de ander, voor jou geldt misschien het omgekeerde. Ik ging op zoek naar een manier om OneDrive van mijn pc te verwijderen.

Een kleine ingreep

Zoals bekend vind je bij Google alles, dus ook de manier om OneDrive het zwijgen op te leggen. Ik vond het HIER. Het compleet stoppen en verwijderen gaat als volgt:

  1. Rechts onder in de Taakbalk vind je allerlei symbooltjes en ook die van OneDrive: het kleine witte wolkje. Klik met de rechter muisknop op het symbooltje van OneDrive. In het menu dat verschijnt ga je naar Settings.
  2. In de bovenste mogelijkheid bij Start OneDrive automaticaly when I sign in to Windows zet je het vinkje uit, zodat OneDrive niet start als jij Windows start.
  3. In het volgende tabblad van Settings klik je op Unlink OneDrive, waardoor OneDrive stopt met het synchroniseren van je bestanden.
Weg met OneDrive
Links het symbooltje van OneDrive, rechts het menu met Settings dat verschijnt door er met de rechter muisknop op te klikken.

 

 

 

Dat is het eerste deel om OneDrive te verwijderen. Door deze handelingen staat het uit en wordt het ook niet gestart. Nu moet OneDrive nog weg uit de Windows Verkenner. Om dat voor elkaar te krijgen moet je ingrijpen in het register (registry) van je pc. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je hoeft niet zelf handmatig in te grijpen in je register, daar heeft Chris Hoffman – auteur van de blogpost op How-to-Geek, over het verwijderen van OneDrive – een kleine applicatie voor gemaakt: de Remove OneDrive from File Explorer registry hack. Download de applicatie. Unzip hem en kies het bestandje dat voor jouw versie van Windows geldt: 32- 0f 64-bit.

Registry-hack

Ik heb op mijn pc die registry-hack toegepast, maar misschien is het – voordat jij hem toepas –  verstandig om eerst een Herstelpunt te maken, zodat je je pc weer terug kan zetten naar hoe hij was voor de registry-hack. Informatie over het Herstelpunt en hoe je dat moet maken vind je HIER.  Zoals gezegd: ik paste het toe en OneDrive was echt helemaal verdwenen. Ik heb ook getest of ik OneDrive weer makkelijk terug kon krijgen.  De auteur van de registry-hack heeft ook een applicatie bijgevoegd om OneDrive weer terug te zetten in het register. Dat werkte prima en ik kreeg OneDrive zonder problemen weer aan de praat. Nu moet ie er snel weer af…

Update 23 augustus 2018. Ik vond een andere post over ditzelfde onderwerp: 3 Ways to Turn off, Disable or Uninstall OneDrive on Windows 10/8.1. De auteur – Sagar Basak – beschrijft hoe je zonder Microsoft-account je laptop kunt gebruiken, hoe je OneDrive kunt ‘unlinken’ en OneDrive volledig kunt verwijderen.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan. Over Windows 10 updates en upgrades hebben we ook een speciale pagina die je HIER vindt.

Wil je alles weten over Windows? Dan is het Complete Boek Windows 10 iets voor je. Een compleet besturingssysteem als Windows 10 vraagt om een compleet boek. Het Complete Boek: Windows 10, 3de editie is geheel in kleur uitgevoerd en is bijgewerkt voor de Jubileumupdate; dankzij het AUB-programma wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen en updates. Het door de wol geverfde auteursteam gaat in op de nieuwe en leuke mogelijkheden die dit krachtige besturingssysteem biedt. Je wordt volledig bijgepraat over oude en nieuwe functies. Van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je het boek koopt en jezelf registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s!

4 gedachten over “Weg met OneDrive op mijn pc”

  1. @Magda: Niet geprobeerd, wel over gelezen. Ik zal die verschillende cloud-oplossingen eens op een rijtje zetten. Ik ben tevreden met Google Drive en Docs. In Docs schrijf ik alles, Google Photos is er voor mijn foto’s. Je moet op een gegeven moment een keuze maken. En maandelijks een beetje betalen voor een cloud-oplossing is te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.