Trefwoorden in Lightroom Classic

Trefwoorden in Lightroom Classic

Onlangs verscheen de 2de, bijgewerkte editie van Ontdek Lightroom Classic. Wil je je snel Lightroom Classic eigen maken dan is dit boek hiervoor uitermate geschikt. Hieronder vind je een voorproefje uit het boek over het toevoegen en gebruiken van trefwoorden in Lightroom Classic. Zolang Lightroom geen kunstmatige intelligentie ingebouwd krijgt om de onderwerpen van je foto’s te herkennen, zul je zelf trefwoorden over die onderwerpen aan je foto’s moeten toevoegen. Hieronder lees je hoe je dat doet. Trefwoorden in Lightroom Classic…

Trefwoorden in Lightroom Classic

Als je later – weken, maanden of jaren – een specifieke foto wilt kunnen terugvinden, kan dat bijna niet zonder dat je aan je foto’s trefwoorden hebt toegevoegd. Trefwoorden zijn misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor het later kunnen terugvinden. Een datum is niet voldoende – weet jij nog precies wanneer je welke foto maakte? Trefwoorden kun je op twee manieren toevoegen:

  • Tijdens het importeren
  • In het deelvenster Trefwoorden vastleggen
Trefwoorden in Lightroom Classic
Trefwoorden toevoegen tijdens het importeren. (Zoals je ziet kun je ook Ontwikkelinstellingen en Metagegeven toevoegen tijdens de import.)

Het toevoegen van trefwoorden begint bij het importeren van je foto’s. In de Import-dialoog bij Toepassen tijdens importeren voer je de trefwoorden in die bij de te importeren foto’s horen. Soms zul je echter pas ná de import trefwoorden gaan toevoegen, bijvoorbeeld als je veel verschillende foto’s importeert waarbij niet een-twee-drie algemene trefwoorden zijn toe te voegen.

Trefwoorden vastleggen

In het deelvenster Trefwoorden vastleggen in de Bibliotheek kun je voor een of meer geselecteerde foto’s trefwoorden toevoegen. Het deelvenster bestaat uit 3 onderdelen: Trefwoordtags,Suggesties voor trefwoorden en Trefwoordenset. Bij Trefwoordtags kun je de toe te voegen trefwoorden invoeren. Doe het zo: Trefwoord,Trefwoord,Trefwoord. Elk nieuwe trefwoord wordt voorafgegaan door een komma en géén spatie tussen de komma en het trefwoord. Lightroom geeft suggesties in het 2de onderdeel van dit deelvenster, suggesties die soms nuttig zijn, maar vaak niet. Klik op een suggestie om die toe te voegen tussen de reeds ingetypte Trefwoordtags. Eindig met een Enter om ze aan de foto’s toe te voegen.

Trefwoorden in Lightroom Classic
Het deelvenster Trefwoorden vastleggen.

Trefwoorden organiseren

Als je niet ingrijpt en steeds maar nieuwe trefwoorden toevoegt wordt je Trefwoordenlijst een grote lange lijst. De een vindt dat niet erg, de ander brengt graag structuur aan in de trefwoordenlijst. Structuur aanbrengen is niet moeilijk, je moet het wel consequent blijven doen. Stel je hebt een rijtje gerelateerde trefwoorden: Artis, Artistuin, Gibbons. Deze trefwoorden horen in een logische onderverdeling bij elkaar. Ze staan in de trefwoordenlijst echter alfabetisch geschikt tussen allerlei trefwoorden die er niets mee te maken hebben. Zo staat Gibbons bij mij tussen Getxo en Gijs Hendriks. Handiger zou zijn – zeker als je regelmatig in Artis fotografeert – om daar een aparte hiërarchische onderverdeling van te maken.

Hiërarchische onderverdeling

Trefwoorden in Lightroom Classic
Trefwoorden hiërarchisch in volgorde geplaatst.

Je fotografeert een Gibbon in Artis. Een dergelijke eenvoudige onderverdeling is heel makkelijk te maken in de trefwoordenlijst. Je selecteert Gibbon in de trefwoordenlijst en sleept dat woord met ingedrukte linkermuisknop op Artis. Gibbon komt in de hiërarchie onder Artis te staan. De trefwoorden die hoger in een dergelijke hiërarchie staan, noemt Lightroom de overkoepelende trefwoorden voor het trefwoord dat lager in de hiërarchie staat. Als je later nog meer Gibbons in Artis fotografeert en je voert als trefwoorden Artis en Gibbon in, dan komen die nieuwe foto’s automatisch in die hiërarchie terecht.

TIP • Als je achteraf niet tevreden bent met een trefwoord dan kan zoiets eenvoudig in de lijst met trefwoorden worden aangepast. Klik met de rechtermuisknop op het betreffende trefwoord, kies ‘Naam wijzigen’ uit het contextmenu en pas het trefwoord aan.

Trefwoordenset

Voor veelgebruikte trefwoorden die bij elkaar horen, zoals de trefwoorden die je bij het fotograferen in een dierentuin, bijvoorbeeld Artis, gebruikt, kunt je een trefwoordenset samenstellen. Een dergelijke set stel je samen bij het onderdeel Trefwoordenset in het deelvenster Trefwoorden vastleggen. Je kunt bijvoorbeeld een set samenstellen uit de trefwoorden die je recentelijk hebt toegevoegd, Recente trefwoorden, die bij Trefwoordenset in dit deelvenster kunt kiezen. Je kunt de set trefwoorden meteen bewaren door Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling te kiezen, of je kunt de set nog bewerken door er trefwoorden uit te halen of toe te voegen door Set bewerken in de lijst te kiezen. Als je Set bewerken kiest, kun je negen vakjes met een trefwoord vullen. Als je de set hebt gemaakt, bewaar je deze door de overeenkomstige opdracht te kiezen. Vanaf dat moment is de set beschikbaar in de lijst Trefwoordenset. Door op de trefwoorden in de gekozen set te klikken, voeg je ze aan een of meer geselecteerde foto’s toe.

Een gedachte over “Trefwoorden in Lightroom Classic”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.