Safari 13

Safari 13: oude extensies werken niet meer…

Apple heeft Safari 13 uitgebracht, in de vorm van een systeemupdate. Grootste vernieuwing: het overgrote deel van de oude extensies werkt niet meer.

Apple heeft weer een ‘periode’ afgesloten met het uitbrengen van Safari 13. Het overgrote deel van de oude extensies werkt in de nieuwste versie van de browser namelijk niet meer. Zijn een of meerdere van jouw favoriete exemplaren getroffen door het nieuwe beleid, dan is het tijd om contact op te nemen met de ontwikkelaar van jouw extensie(s). Of – als de ontwikkelaar geen zin meer heeft in het aanpassen daarvan aan het nieuwe systeem op zoek te gaan naar een alternatief de in de Mac app store. Om heel eerlijk te zijn bevelen we je eigenlijk aan om gewoon standaard een goede ‘alternatieve’ browser als Firefox of desnoods Chrome te gebruiken. Het ecosysteem daarvan is veel uitgebreider als het gaat om add-ons.

De betere browser

Over het algemeen kun je stellen dat de ‘systeembrowsers’ – ofwel de browser die je standaard met een besturingssysteem krijgt – niet de besten zijn. Safari voor macOS is wat dat betreft nog een redelijk positieve uitzondering. Maar ook hier merk je dat het geheel qua features vaak achterloopt bij de bekende alternatieven. Chrome wordt veelgebruikt, maar wordt door Google wel redelijk aan banden gelegd en – vooral – Chrome registreert feilloos je gebruik. Ook de nieuwe plannen om het gebruik van adblockers tegen te gaan heeft de fanbase ‘not amused’ gemaakt. Firefox is wat ons betreft nog altijd de beste alternatieve browser. Beschikbaar voor alle bekende besturingssystemen en voorzien van een razendsnelle ‘engine’ (de software die de webpagina’s opbouwt) is het een plezier om mee te werken. De hoeveelheid add-ons is groot en het feit dat Firefox volledig open source is maakt dat de browser actief wordt onderhouden en veilig is. Who needs Safari 13?

Weinig schokkends qua vernieuwingen

De nieuwe Safari 13 beschikt over een handjevol nieuwe functies. Zo kun je zoeken naar geopende tabbladen, wat praktisch kan zijn als je er veel open hebt staan. Verder ondersteunt Safari 2013 het inloggen via USB-sticks, iets wat veel in bedrijfsomgevingen gebruikt wordt. Via een rechter muisklik zijn afspelende video’s eenvoudig over te schakelen naar picture-in-picture weergave. Heel veel meer echt interessants hoef je niet in deze release te verwachten, vooral meer restricties. Dat Apple ‘moeilijk’ doet betreffende extensies lijkt – helaas – ook een beetje een geste aan adverteerders. Want die zijn en blijven niet blij dat advertenties onderdrukt worden. Het is nu net weer een beetje complexer geworden om zo’n adblocker te installeren. Alweer een reden om naar Firefox te switchen! Gelukkig staat wat gebruik van een andere browser betreft je niets in de weg onder macOS of het overgrote deel van de alternatieve besturingssystemen.

Safari 13
De kans is levensgroot dat tenminste een deel van je extensies in Safari 2013 niet meer werkt…

En de releasedatum van macOS Catalina?

Safari 2013Safari 13 is een standaard onderdeel van macOS Catalina. Tegelijkertijd geldt dat er nog altijd geen officiële releasedatum bekend is gemaakt door Apple betreffende de nieuwste versie van dit besturingssysteem. ‘Ergens in oktober’ is nog altijd het idee. Afwachten dus. Mocht je overigens meer willen weten over Catalina, dan is het goed om te weten dat achter de schermen auteur Bob Timroff druk aan het werk is met het nieuwe en nog te verschijnen boek Ontdek macOS Catalina.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.