iPadOS een nieuw besturingssysteem

iPadOS: een nieuw besturingssysteem voor de iPad

Sinds gisteren kun je ook je iPad updaten naar het nieuwe iPadOS. Naar dit nieuwe besturingssysteem werd door de iPad-gebruikers verlangend uitgekeken. De iPad zou veranderen in een professioneel apparaat, het zou eindelijk een echte vervanging worden van je laptop/desktop computer. We zetten wat besprekingen op een rijtje.

Welke iPads?

Wil je iPadOS onmiddellijk installeren? Check eerst of jouw iPad geschikt is voor dit nieuwe OS. Niet alle iPads zijn geschikt om over te stappen naar iPadOS. Als je een van deze iPads hebt zit je aan de goede kant van de streep: 12.9-inch iPad Pro, 11-inch iPad Pro, 10.5-inch iPad Pro, 9.7-inch iPad Pro, iPad (7de generatie), iPad (6de generatie), iPad (5de generatie), iPad mini (5de generatie). Zoals altijd zullen er na de update wat problemen opduiken. Er schijnen problemen te zijn met sommige iPad en het verbinden met wifi, maar dat lijkt oplosbaar door bijvoorbeeld het herstarten van je router, het ‘vergeten’ van jouw wifi en vervolgens opnieuw inloggen.

Waarom iPadOS?

Hoe mooi de iPad als apparaat ook is, je kon er niet echt ‘productie’ op maken zoals je dat op een Macbook of desktopcomputer kunt doen. Meerdere vensters tegelijk open, het aansluiten van een harde schijf, het makkelijk werken met allerlei bestanden… Met wat gedoe lukte veel, maar niet genoeg. Daarom ontwikkelde Apple naast een nieuwe versie van iOS – iOS 13 – een speciale versie voor de iPad. Dit iPadOS is de eerste versie van het nieuwe besturingssysteem speciaal voor de latere generaties iPad.

Wat is er nieuw en anders?

iPadOS een nieuw besturingssysteem
Het zwevende toetsenbord…

Wil je er meer over lezen, dan kun je in eerste instantie naar de site van Apple. Daar lees je over Slide Over, waarmee je snel tussen apps kunt schakelen en over het vernieuwde beginscherm met een nieuwe lay-out waarmee je meer apps op je scherm kunt hebben. Het bewerken van tekst met touch is niet altijd eenvoudig, ook daar heeft Apple geprobeerd de mogelijkheden te verbeteren. Tekst selecteer je nu bijvoorbeeld door te tikken en te swipen. Het verplaatsen van de cursor moet ook makkelijker zijn in iPadOS. Het ‘zwevende’ toetsenbord is handig. Dat kleine zwevende toetsenbord neemt veel minder plaats in dan je gewone toetsenbord en je kunt het op elke plek op het scherm zetten.

iPadOS een nieuw besturingssysteem
Slide over in je email.

Een makkelijker leven

Of al die nieuwe dingen handig zijn en goed werken, kun je lezen in de besprekingen die op het web verschijnen. Wat er allemaal nieuw is aan iPadOS lees je bij iCulture: iPadOS: de iPad is volwassen geworden. Over de verbeterde multitasking schrijven ze: ‘De verbeterde multitasking-mogelijkheden zullen bij veel mensen in de smaak vallen. Je hebt meer opties en kunt sneller naar verschillende apps en vensters navigeren. Apple heeft Split View uitgebreid, waardoor je nu twee apps tegelijk in beeld kunt hebben en een derde snel vanaf de rechterkant kunt openen. Ook kun je nu twee documenten van dezelfde app naast elkaar gebruiken. Je kunt dus twee pdf’s, twee spreadsheets of twee foto’s naast elkaar zetten om ze te vergelijken. Met App Exposé kun je alle vensters van een bepaalde app in beeld krijgen. Dit gaat het leven van veel mensen gemakkelijker maken.’

Soms niet erg intuïtief

Bij TheVerge hebben ze een erg aardige bespreking over de goede en slechte dingen in het nieuwe iPadOS: 7 good en 3 bad things in iPadOS. Over de nieuwe manier om windows (vensters) te kunnen gebruiken schrijven ze: ‘Zelfs het gebruik van het woord ‘Windows’ is raar op een iPad, het past niet echt. Waar ik het over heb, is apps in een gesplitst scherm plaatsen, Slide Over gebruiken, enzovoort. Met iPadOS aarzelt Apple niet langer om power users power opties te bieden., Dus je hebt meer manieren dan ooit om je vensters te ordenen en te herschikken. Eh, ‘spaces’, in Apple-taalgebruik.’ Wat minder is, is de tijd die je nodig hebt om je het werken met die ‘spaces’, ‘slide over’ enzovoort eigen te maken. Het werken ermee is volgens de bespreker niet intuïtief: ‘Hoe kun je weten of een link of een notitie of iets willekeurigs op de iPad in een venster kan worden omgezet? Meestal met vallen en opstaan, hoewel je lang kunt drukken om te zien of er een optie ‘Openen in nieuw venster’ is.’

Al met al is iPadOS een heel belangrijk nieuw besturingssysteem. Er valt veel in te ontdekken. Voorlopig zul je het moeten doen met besprekingen en tips en trucs die je online kunt vinden. Op dit blog zullen we er zeker uitgebreider aandacht aan besteden. Is er al een boek over, vraag je misschien? Nee, dat nog niet. Maar dat komt er natuurlijk wel. We verwachten het boek in december.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “iPadOS: een nieuw besturingssysteem voor de iPad”

  1. Onze gewaardeerde blogger bedoelt natuurlijk ‘e’book want wie gaat digitale informatie tegenwoordig nog opzoeken in een analoog boek waarin je in de inhoudsopgave niet kan klikken op het paginanummer waarnaar wordt verwezen.

    1. Er zijn nog steeds lezers die gewoon boeken lezen op papier. Maar elektronische versies (epub of pdf), die makkelijk te doorzoeken zijn, zijn – vind ik dan – een goed idee. Maar daarvoor moet je bij de uitgever zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.