mooie vernieuwingen in iOS 13

Mooie vernieuwingen in iOS 13?

Natuurlijk is de vraag of er mooie vernieuwingen in iOS 13 zitten, een beetje een beetje zinloze vraag. Het doet er niet per se toe wat er in zit: je hebt immers weinig keuze, voor de oudere versies verschijnen geen veiligheidsupdates meer! Maar toch, na een weekje stoeien met ‘de nieuwste’ kunnen we stellen dat het wel een mooie update is, gelukkig.

Om te beginnen zijn de verschillen tussen iOS 12 en iOS 13 niet bijster groot. Gelukkig, want daardoor hoef je niet allerlei nieuwe handelingen te leren! De meest ‘gehypte’ optie is ongetwijfeld de donkere modus. Of je daar heel veel aan gaat hebben, hangt erg van de apps af die je gebruikt. Een app-programmeur moet namelijk wel ondersteuning voor het trucje inbouwen. Ergens is het verder jammer dat je niet per app aan kunt geven of er gebruik gemaakt moet worden van de donkere modus, het is alles of niets. Zo had bijvoorbeeld de vernieuwde Foto-app er wat ons betreft onder alle omstandigheden wel ‘donker’ uit mogen zien. Die Foto-app biedt overigens weer meer opties en mogelijkheden dan z’n voorgangers, je kunt nu je foto’s zo finetunen dat ze niet onder doen voor een professioneel kiekje. Mits het gefotografeerde onderwerp natuurlijk goed in beeld is gebracht, daar moet je zelf nog altijd zelf voor zorgen.

Eindelijk alle mail tegelijk verwijderen

Een alleraardigst nieuwigheidje in de Mail-app van iOS 13 is dat je eindelijk alle mails in een bepaalde map in één klap naar de prullenbak kunt verplaatsen. In alle ooit eerder verschenen versies van iOS was dat onmogelijk, of je moest een complexe truc gebruiken die lang niet altijd goed ging. Je wilt bijvoorbeeld mogelijk je map Verzonden items met enige regelmaat leegmaken, zeker als daar mails in staan met flinke bijlagen in de vorm van bijvoorbeeld foto’s of video’s. Of gooi af en toe je postvak in eens leeg als je je mail op je iPhone alleen als kopie ophaalt en alleen op de computer mail ophaalt en ook laat verwijderen van de server. Nu is het eindelijk mogelijk om zwaar achterhaalde mailmappen eens goed op te schonen. Kwestie van een mailmap selecteren in de app Mail en dan op Wijzig tikken. Tik dan op Selecteer alle en dan op Prul. waarmee alle berichten naar de prullenbak verplaats worden. En die kun je dan vervolgens legen door naar de map Prullenmand te gaan, op Wijzig te tikken, gevolgd door een dik op Selecteer alle en dan tot slot te tikken op Verwijder. Dág rommel!

Safari

Safari werkt in de iOS 13-uitvoering in sommige opzichten ook net iets anders. Wil je bijvoorbeeld de desktop-weergave van een site opvragen – kan soms handig of noodzakelijk zijn om een site goed te bekijken – dan tik je nu op het knopje AA links van de adresbalk, gevolgd door een tik op Vraag om desktopsite. Door op Website-instellingen te tikken kun je diverse opties dusdanig instellen dat ze standaard worden gebruikt bij het bezoeken van de betreffende pagina. Handig, want als je bijvoorbeeld Google.nl zo instelt dat altijd de desktop-versie wordt opgevraagd, beschik je ook meteen over de vertaallinks bij de lijst met zoekresultaten. Die ontbreken namelijk in de mobiele weergave.

iOS
Hiermee stel je het ‘standaardgedrag’ in van een site die je bezoekt; laat deze bijvoorbeeld altijd openen in desktop-weergave.

Nieuwe update op springen

Voor de rest hebben we – gelukkig – geen last gehad van de inmiddels door verschillende gebruikers gemelde bugs. Zoals bijvoorbeeld een mail-app die alleen maar een wit vlak laat zien, of mail van maar één account ophaalt als je er meerdere hebt ingesteld. Of – om nog maar wat te noemen – een donkere modus die zichzelf soms spontaan in- of uitschakelt. Sowieso moeten veel van die bugs opgelost worden met de update naar iOS 13.1 die (onze tijd) vanavond wordt uitgerold. Snel installeren dus zodra deze beschikbaar is! Voor de rest geldt dat de nieuwe iOS-versie zeker de moeite waard is, maar tegelijkertijd geldt ook dat je geen wonderen moet verwachten. En daar is zoals gezegd eigenlijk helemaal niks mis mee!

 

iOSWe noemden alvast de vernieuwde Foto’s-app van iOS 13. Ook de camera-app kent interessante vernieuwingen. Het maakt het mogelijk nog weer betere foto’s uit je smartphone te halen. Wil je wat die tak van sport meer lezen over hoe je het onderste uit de kan haalt wat mobiele fotografie betreft, lees dan het boek Beter fotograferen met je smartphone van Hans Frederiks eens. Ongeacht op wat voor besturingssysteem jouw smartphone draait, tref je hier een berg tips en trucs in aan!

 

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.