iOS

iOS 13.1 verschijnt dinsdag

Apple heeft de update naar iOS 13.1 vervroegd naar morgen. In onze contreien betekent ‘t dat de update in de avond – meestal vanaf 19.00 uur – geïnstalleerd kan worden.

Het was bekend dat Apple iOS 13 als een soort van tweetrapsraket zou uitbrengen. Er bleken echter wat meer ‘gekkigheden’ dan gedacht in de nieuwste vorige week uitgebrachte versie van iOS te zitten. Het overgrote deel is geen drama en leidt verder niet tot crashes of andere vervelende dingen. Wél vervelend is een veiligheidslek dat ervoor zorgt dat een kwaadwillende vanaf het startscherm van een iPhone zonder in te loggen via pincode of gezichts- of vingerafdrukherkenning contactgegevens kan achterhalen en ook kan zien met wie er recentelijk contact is geweest. Draai je al iOS 13.0, dan is het dus zaak je iPhone niet onbeheerd ergens te laten liggen! Deze bug moet met de uitrol van iOS 13.1 opgelost zijn, net als diverse bugs van meer cosmetische aard. Vandaar dat die uitrol vervroegd is, van 30 september naar morgen(avond).

Te snel geweest?

Je kunt je vervolgens wel weer afvragen of Apple – net als zoveel leveranciers van besturingssystemen – niet te vlug is geweest met de uitrol van de nieuwste versie. Als het een half jaar of zelfs een jaar later was gebeurd, had niemand daar wakker van gelegen. Sterker nog: de verschillen tussen de diverse versies van welk besturingssyysteem dan ook worden met elke upgrade kleiner. Het zijn immers de apps die zorgen voor de functionaliteit, het besturingssysteem zorgt er alleen voor dat alles onder de motorkap werkt. Tuurlijk is een donkere modus mooi, of een net weer iets sneller startende app. Maar echt dringend noodzakelijk? Neu.

iOS
iOS 13 heeft wel degelijk een scala aan verbeteringen te bieden, maar dan vooral op app-niveau, zoals in de Foto’s-app. Verder is er de globale donkere modus, waarbij geldt dat apps zelf die ook moeten ondersteunen.

Waarom geen lagere upgradefrequentie?

We zijn op een punt beland dat een besturingssysteem wel zo ongeveer alles kan bieden wat er op dit moment (en ook de komende jaren) noodzakelijk is. De upgradesfrequentie een eind omlaag schroeven zou dus helemaal niet erg zijn. Zeker niet als dat leidt tot een focus op kwaliteit en stabiliteit van de bestaande versie. Het voorkomt ook dat nieuw uitgerolde features – hoe weinig ook – onverwachte bijwerkingen hebben. En tegen de tijd dat alles dan eindelijk stabiel werkt, staat er alweer een nieuwe upgrade met ‘the latest and greatest’ aan boord op stapel. Veel van die extraatjes zouden ook in app-vorm uitgebracht kunnen worden, zodat je zelf kunt kiezen wat je wanneer wilt installeren.

LTS-versie is een optie

Bij bedrijven zie je al jarenlang de tendens dat daar gekozen wordt voor een trager upgradeschema. Punt is alleen dat daar in het geval van Microsoft fors voor in de buidel getast moet worden. MacOS is wat dat betreft een stuk praktischer: ook de ‘oude’ versies worden nog jarenlang voorzien van veiligheidsupdates. In de wereld van Linux is ‘t nog weer mooier. Daar kun je vaak gewoon – kosteloos uiteraard – een LTS ofwel Long Term Support-versie downloaden. Dan wordt je vijf jaar lang niet lastiggevallen met upgrades. Terwijl veiligheidsupdates netjes binnen blijven komen. Zo hoort het natuurlijk. En het aardige is dat die vijf jaar oude versie eigenlijk nauwelijks verschilt van de allernieuwste. Voor de erop draaiende software maakt het in ieder geval in negen van de tien gevallen sowieso niks uit.

iOSNu we het dan toch eens over Linux hebben… Wil je daar meer over weten, of twijfel je als Windows 7-gebruiker of je Windows 10 wilt gaan gebruiken? Check dan zeker dit gratis open source besturingssysteem eens uit op je pc of laptop. Als het niet bevalt, kun je altijd nog een nieuwe computer met Windows 10 erop kopen. Nu is hét moment om Linux eens te proberen. Je hebt dan nog een ruime drie maanden om de zaak te evalueren alvorens Windows 7 echt de prullenbak in kan. Om je bij te staan bij de overstap naar Linux is er het boek Overstappen naar Linux van Henk van de Kamer en Ronald Smit. Daarin leer je in ieder geval dat Linux anno 2019 een eenvoudig en gebruiksvriendelijk besturingssysteem is dat wat die onderdelen betreft in geen enkel opzicht onderdoet voor Windows. Integendeel!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.