Traditiegetrouw presenteert Apple in de maand september en sloot aan nieuw hard- en software. Dit jaar onder meer natuurlijk de nieuwe versies van iOS, iPadOS en macOS. Maar ook een lekker laag geprijsde rappe iPad.
De tijd dat je je blauw betaalde aan iPad’s is bij Apple voorbij. Je scoort de nieuwste iPad al vanaf €389. Dat is echter een exemplaar met maar 32 GB opslagruimte. Wellicht voldoende als je het apparaat hoofdzakelijk voor browsen en mailen wilt gebruiken, maar als je meer wilt loop je al snel tegen een tekort aan opslag aan. Het 128 GB-model is gelukkig ook nog altijd betaalbaar met een bedrag van €489. Wil je ook mobiel internet, dan ben je duidelijk meer geld kwijt. Maar feitelijk is een iPad met een 4G-modem aan boord zinloos. Je hebt immers altijd je mobiele telefoon bij je die je als hotspot in kunt zetten en thuis gebruik je natuurlijk wifi. Hoe dan ook, de nieuwe iPad – leverbaar vanaf 30 september – is een verrassend compleet apparaat. Het hart wordt gevormd door de bewezen A10 Fusion SoC. Niet het meest recente exemplaar, maar wel een lekker snelle variant. Ook de Pencil kun je gebruiken, dus tekenen en schrijven is geen probleem. Het scherm is 10,2 inch en daarmee heeft Apple afscheid genomen van 9,7 inch bij alle iPad’s.
iPadOS en iOS
Tegelijkertijd met de nieuwe iPad verschijnt ook het al even nieuwe iPadOS. Dit is een afgeleide van iOS, maar dan speciaal geoptimaliseerd voor de tablets. Het maakt onder meer beter multitasken mogelijk, maar ook kun je nu widgets op het startscherm plaatsen als je dat wilt. Verder passen er – eindelijk – meer pictogrammen op een scherm. Bijzonder is de optie om je iPad in combinatie met het eveneens op springen staande macOS Catalina als extra beeldscherm te gebruiken. Zo kun je ook onderweg met een MacBook efficiënt werken met een multi-monitor configuratie, mocht dat eens een keer nodig zijn. iOS 13 verschijnt als een tweetrapsraket. Eerst is er op 19 september iOS 13.0, gevolgd door iOS 13.1 op 30 september. Deze uitrolmethode heeft als reden dat er een aantal features is waar Apple nog wat aan wil sleutelen alvorens ze uit te brengen. Je kunt dus direct de nieuwste iOS installeren op de negentiende en daarna 11 dagen later de update. Of je wacht gewoon tot de 30ste om in één klap klaar te zijn natuurlijk.
iPhones
Vanzelfsprekend is er ook een serie nieuwe iPhones geïntroduceerd. Wat daarbij vooral opvalt is dat de vervanger voor de XR – simpelweg iPhone 11 geheten – goedkoper is uitgevallen dan die XR. Altijd mooi meegenomen, zeker als je bedenkt dat er dezelfde A13 SoC in huist als die van de eveneens gelanceerde iPhone Pro-modellen. Daar waar de laatstgenoemden drie camera’s krijgen, moet de ‘gewone’ 11 het doen met twee exemplaren. Ook gebruiken de Pro’s een OLED-scherm en de iPhone 11 een LCD-scherm. De verschillen zijn dus niet eens zo heel groot en waarschijnlijk wordt de ’11’ dan ook net zo’n succes als de XR.
Watch met scherm altijd aan
De nieuwe Watch beschikt over een scherm dat nu altijd aan staat, zonder dat dit tot een sneller lege batterij leidt. Kortom: de watch gedraagt zich nu echt als een horloge dat altijd direct de juiste tijd (en meer) toont. Apple heeft dat voor elkaar gekregen door de verversingssnelheid van het scherm te verlagen. Dat kan met een klokje natuurlijk zonder enige negatieve consequentie. Zelfs als je de ververversingsfrequentie omlaag zou brengen naar 1 Hz blijft de secondewijzer nog keurig per seconde verspringen.
Arcade
Voor spelliefhebbers wordt de gamedienst Arcade (vanaf 19 september) uitgebracht. Voor een paar Euro per maand kun je dan ongelimiteerd spellen spelen, deels exclusief voor de dienst uitgebracht. Het betreft hier overigens geen streamen van spellen, de games worden echt lokaal op je apparaat gedraaid. Dat komt de kwaliteit zonder meer ten goede.
macOS
De lanceerdatum van macOS Catalina is opvallend genoeg nog niet precies bekend gemaakt. Apple houdt het vooralsnog op ‘ergens in oktober’. Gelukkig geldt dat je macOS sowieso kunt upgraden wanneer het jou uitkomt. Oudere versies worden nog jaren lang ondersteund en van (veiligheids)updates voorzien. Onder de streep kunnen we in ieder geval stellen dat Apple hardware tegen steeds prettiger prijzen gekocht kan worden. Dat is een uitstekende ontwikkeling natuurlijk! Apple zet met name in op de brede verspreiding van z’n tablets en – natuurlijk – smartphones. Daarbij is er voor elk wat wils, van relatief goedkope apparaten voor thuisgebruik tot high-end Pro toestellen. De tijd dat Apple – zeker wat mobiele spullen – nog het duurste jongetje van de klas was, lijkt voorgoed verleden tijd. Check de prijzen maar eens van soortgelijke apparaten bij de concurrentie…

Het net als Catalina op springen staande boek Ontdek macOS Catalina van Bob Timroff helpt je om snel je weg in de nieuwe versie van Apple’s desktop- en laptop besturingssysteem te vinden. Ideaal om lekker door te lezen en ook om gewoon naast je toetsenbord te laten liggen!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.