bankrekening

Bedrijven krijgen toegang tot je bankrekening

Zo af en toe komen er wel heel bizarre ideeën uit Brussel, die vervolgens ook geïmplementeerd worden. Zoals bijvoorbeeld de optie om bedrijven mee te laten kijken op je bankrekening…

Hij zat eraan te komen. De EU heeft ooit in al haar wijsheid besloten om bedrijven de mogelijkheid te bieden om toegang te krijgen tot jouw bankrekening(en). Inmiddels is dat systeem in werking getreden, onder de naam PSD2. Zo kan bijvoorbeeld een financiële dienstverlener je nu advies kan geven voor besparingen, gebaseerd op je uitgaven en inkomsten rechtstreeks afkomstig van je bankrekening. Maar ook zou een bedrijf als Facebook mogelijk volgaarne op je rekeningen kijken. Perfect voor marketingdoeleinden natuurlijk, want zo kunnen ze precies zien waar jij je geld aan uitgeeft. En dan komen er ongetwijfeld ook nog malafide bedrijven die bij je gaan bedelen om toestemming. Dat laatste is (nog?) verplicht: je moet als eigenaar van een bankrekening eerst toestemming geven aan een bedrijf. Uiteraard geldt dat hier het standaardantwoord een volmondig ‘nee’ behoort te zijn, onder vrijwel alle omstandigheden.

Financiële software en diensten

Enige uitzondering om een bedrijf toch toestemming te geven om rond te neuzen op jouw bankrekeningen is als je bijvoorbeeld software gebruikt om je inkomsten en uitgaven te beheren. Een soort van huishoudboekje zeg maar. In het verre verleden was dergelijke software relatief populair, omdat banken nog niet over websites beschikten. Je kon dan met een programma op je computer je bankoverzichten downloaden en verwerken. In eerste instantie was dat software van de bank zelf, veilig en betrouwbaar dus. Toen die banken switchten naar websites, ging de software vaak over naar derden. En die waren nijdig dat ze niet zonder handelingen van gebruikers toegang kregen tot de bankgegevens. Vaak werd je als ex-gebruiker van zo’n oorspronkelijk van je eigen bank afkomstig stukje software op alle mogelijke (ook minder nette) manieren verleid om het programma – tegen betaling uiteraard – te blijven gebruiken onder de vlag van de nieuwe eigenaar. Want echt nodig is die programmatuur – tegenwoordig vaak omgekat naar een webdienst – allang niet meer. Ook binnen je bankapp kun je alles goed in de gaten houden.

Heel erg opletten

Het zijn met name dit soort bedrijven die ongetwijfeld stevig gelobbyd hebben in het Brusselse. Bedenk daarbij echter wel dat het via externe software beheren van je bankrekeningen niet alleen vreselijk achterhaald is, maar ook flinke veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Kortom: vanaf nu is het heel erg opletten wanneer software, een website of een dienst toegang vraagt tot je bankrekeningen. ‘Nee’ moet echt het standaardantwoord zijn. En mocht je per ongeluk toch een keer toestemming gegeven hebben, dan is het zaak dat bedrijf weer zo snel mogelijk te ontkoppelen van je bankaccount. Mocht je echt heel erg gehecht zijn aan een of ander financieel beheerprogramma en – heel belangrijk – je vertrouwt dat bedrijf volledig, dan kun je toestemming geven. Vraag jezelf wel af of dat echt nodig is; voorheen werkte het betreffende programma of de dienst immers ook zonder koppeling met je bankrekeningen. Gaat een bedrijf of dienst pushen om nu toch echt die toestemming te geven omdat bepaalde dingen anders niet meer werken, dan is het mogelijk tijd om daar nu echt mee op te houden.

bankrekening
In de meest recente en in de afgelopen dagen uitgerolde versie van bijvoorbeeld de ING-app zijn de gebruiksvoorwaarden aangepast aan de nieuwe wetgeving.

Natte droom voor marketingbedrijven

Wat ongetwijfeld ook zal gaan gebeuren is dat marketingbedrijven (Facebook & co, zeg maar) je willen betalen voor toegang tot je rekeningen. Laat je niet verblinden door een paar Euro per maand. Wat zij aan die gegevens verdienen is daar een veelvoud van. Bovendien geldt natuurlijk dat door koppeling van al je al bekende persoonsgegevens, locatiegegevens, mail enzovoorts plus nu ook je bankrekening, je wel heel kwetsbaar wordt.

Nieuwe betaalsystemen

Tegelijkertijd wordt de nieuwe wetgeving gebruikt om nieuwe betaalsystemen te realiseren. Zo hebben de Nederlandse banken samen Payconiq bedacht. Daarmee kun je via een app in de winkel betalen. Klinkt bekend? Inderdaad, dat doen Apple Pay en Google Pay ook, dus of dat een erg zinvolle aanvulling is voor de betaalmarkt… Punt is dat Payconiq dankzij de initiatiefnemers wel als betrouwbaar beschouwd kan worden. Maar er gaan ongetwijfeld meer aanbieders komen. En die zijn mogelijk meer geïnteresseerd in jouw bankgegevens dan het leveren van een betrouwbaar betaalsysteem. Onder de streep kun je concluderen dat dit een gedrocht van een regelgeving is die nooit en te nimmer doorgedrukt had mogen worden. Maar het is gebeurd en we hebben het er maar mee te doen. Je kunt bij De Nederlandse bank meer lezen over de zogeheten PSD2 wet, inclusief een lijst aan veelgestelde vragen (FAQ). Meer alert zijn dan ooit te voren is helaas noodzakelijk.

bankrekeningHet wordt met de dag belangrijker om eens goed over je privacy en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen na te denken. ‘Bezint eer ge klikt’, zeg maar. Helaas geldt dat digidieven en ander gespuis steeds inventiever worden bij het binnendringen van uw computer. Daarbij wordt gebruik gemaakt van mail, Whatsapp & co, social media en meer. In veel gevallen haal je de fakers er snel uit, maar de gehaaidheid neemt toe. En soms moet je echt even heel goed kijken alvorens te zien dat het een nepper is. Gouden regel is dat je nooit via Google of links in mailtjes inlogt op sites met privacygevoelige informatie. Bezoek dergelijke sites (denk aan die van je bank) via het zelf intikken van het webadres. Of voeg ze toe aan je favorieten, nog makkelijker. Nog veel meer van dit soort praktische tips lees je in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks Ronald Smit).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.