iPadOS

Integratie iPadOS en macOS wordt groter

Ergens richting eind deze maand rollen naar verwachting nieuwe versies van Apple’s besturingssystemen uit. iPadOS en MacOS worden dikke vrienden.

De tablet wordt steeds vaker als meest gebruikte computer gezien in veel scenario’s. Met name de van stevige hardware voorziene iPad’s van Apple kunnen met een beetje omdenken de plek van een reguliere laptop zonder meer overnemen. Kwestie van een toetsenbordje aansluiten en gaan. Toch missen veel mensen dan weer een muis, bijvoorbeeld. Welnu, daar heeft Apple aan gedacht. Met de komst van het nieuwe iPadOS – speciaal bedoeld voor iPad’s – kan ook een Bluetooth-muis gebruikt worden. Tegelijkertijd zien we dat er aan allerlei extraatjes is gedacht die de tablet echt tot vervanger van de laptop maken. Het aardige is dat dit OS de features aan zowel de goedkope instapmodellen als de meest uitgebreide iPad Pro’s toevoegt. Je kunt nu bijvoorbeeld meerdere vensters van dezelfde app openen, zodat je – om maar wat te noemen – aan meerdere Word-documenten tegelijk kan werken.

iPad als extra beeldscherm

Ook aardig is dat als je een macBook hebt, je onderweg je iPad met het nieuwe iPadOS en macOS Catalina als een extra beeldscherm kunt inzetten. Zo ontstaat een wel heel interessante mobiele werkplek.

iPadOS
Op https://www.apple.com/nl/newsroom/2019/06/the-new-ipados-powers-unique-experiences-designed-for-ipad/ kun je alvast een blik werpen op het nieuwe iPadOS!

Verder is en blijft het de vraag wat de plannen van Apple zijn betreffende de toekomst. Zo gonst het al een tijdje van de – niet onlogische – geruchten dat de fabrikant z’n MacBooks (of in ieder geval een deel daarvan) van ARM-processoren wil voorzien in plaats van Intel-exemplaren. De ARM-processor is een stuk energiezuiniger en veel efficiënter van opzet, dus op zich klinkt dat prima. Inmiddels zijn ARM-cpu’s ook snel genoeg om Intel-processoren te emuleren, waardoor het draaien van oude software in theorie mogelijk blijft. Voor Apple is het trouwens niet ongewoon om zo af en toe eens van processor te wisselen. In het verleden werd de stap gemaakt van 680xx naar PowerPC en vervolgens naar Intel. In alle gevallen werd een aantal versies van macOS een emulatielaag ingebouwd voor compatibiliteit, dus dat kan ook nu weer. Dit jaar zit de overstap er waarschijnlijk nog niet in, maar volgend jaar of het jaar erop is de kans een stuk groter.

Volgende week duidelijkheid

Volgende week organiseert Apple weer een bijeenkomst waarop nieuwe producten worden gepresenteerd. De focus ligt in september meestal op iPhones, maar mogelijk verschijnen er dit jaar ook gelijk nieuwe iPad’s en wie weet wat nog meer. Wacht dus nog een weekje alvorens nu nieuwe Apple hardware aan te schaffen, mocht je dat van plan zijn. Het zou sneu zijn als je net naast het nieuwste model grijpt natuurlijk!

iPadOSAchter de schermen zijn de auteurs van Van Duuren Media alweer druk aan het tikken om boeken over de nieuwe besturingssystemen van Apple te schrijven. Zo staat het boek Ontdek macOS Catalina van Bob Timroff op springen. Met dit boek bij de hand voel je je in no time helemaal thuis in het goednieuwe besturingssysteem dat voor – waarschijnlijk – ergens eind deze maand op de rol staat.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.