Een overstap naar Linux, is dat nou zo ingewikkeld? Tegenwoordig gelukkig allang niet meer! Sterker nog: in steeds meer gevallen is het verrassend snel geregeld en weet u binnen no time niet beter meer.
Linux klinkt – zeer onterecht – nog altijd als ‘moeilijk’ voor velen. In vergelijking met het qua onderhoud steeds complexer wordende Windows geldt tegenwoordig zelfs eerder het tegenovergestelde. Geen zweethanden bijvoporbeeld na de zoveelste update vanwege de prangende vraag ‘doet ie het of doet ie het niet?’. De vele software beschikbaar voor Linux is inmiddels allang volwassen en gebruiksvriendelijk. Kortom: het hele ecosysteem is zeer volwassen te noemen. Bang te zijn voor de (ook al weer onterecht) gevreesde opdracht prompt is onzin. Als u het niet wilt, hoeft u ‘m niet te zien. Maar wilt u net wat meer, dan kan het een krachtig stukje gereedschap zijn. De meest bekende Linuxversies zijn Ubuntu en het daaronder de motorkap op gebaseerde Mint. Mint is bij uitstek geschikt voor overstappers vanaf Windows. U voelt zich er dankzij menubalk, startknop en startmenu direct in thuis. Ubuntu heeft qua uiterlijk wat meer weg van macOS, met z’n handige dock. Met name een ieder die nog altijd Windows 7 gebruikt moet echt eens serieus kijken naar Linux als alternatief. Al was het maar omdat de kans levensgroot is dat dit OS nog moeiteloos draait op uw mogelijk alweer wat oudere computer!
Zee aan software
Waar het bij een besturingssysteem natuurlijk vooral om draait is de beschikbare software. Dat is geen enkel probleem. Ten eerste is er een gigantische hoeveelheid bekende open source (en dus gratis) programmatuur beschikbaar. Natuurlijk het overbekende Libre Office, dat zeker voor thuisgebruik zonder meer een uitstekende vervanger is voor Microsoft Office. Voor fotobewerking is er The Gimp, dat allang niet meer onderdoet voor commerciële equivalenten. Vectortekeningen maakt u met Inkscape, who needs Illustrator of Corel Draw? Thunderbird Mail is perfect voor het afhandelen van al uw mailbehoeften (voor zover u überhaupt nog een mailclient gebruikt en geen webmail) en Firefox of desnoods Chrome doen voelen zich ook onder Linux prima thuis. Extra leuk detail: bij zowel Mint als Ubuntu worden dit soort programma’s standaard mee geïnstalleerd bij de installatie van het besturingssysteem; u kunt dus direct en zonder verder gedoe aan de slag!

Open Source is praktisch
Het aardige is dat al deze hierboven genoemde programma’s (en heel veel andere open source software) ook onder Windows werken. U kunt dus bijvoorbeeld alvast wennen aan al deze programma’s onder Windows, wat een eventuele overstap in de toekomst nog makkelijker maakt. Die platform-onafhankelijkheid van open source is eigenlijk het meest interessante aspect aan dit type programmatuur. Mocht u het echter willen: steeds meer commerciële software is ook in een Linux-uitvoering verkrijgbaar. En hebt u toch unieke Windows-software die u wilt blijven gebruiken, dan zijn er meerdere opties – inclusief virtualisatie – om dat te realiseren.
Installeren en proberen kost niks
Kortom: wellicht is het een aardig idee om – als u Linux toch nog niet helemaal vertrouwt – alvast open source software op uw Windows-systeem te installeren en ermee te leren werken. Grote kans dat u al snel concludeert niets anders meer nodig te hebben. En dan is de volgende stap naar Linux snel gezet. Het installeren is dankzij wizards bij zowel Ubuntu als Mint een eitje. Zorg voor installatie – natuurlijk – wel eerst voor een back-up van al uw documenten en andere belangrijke bestanden! Na installatie ziet u een gebruikersinterface die – zeker in het geval van Mint – weinig gewenning vergt. Toch zijn er natuurlijk (en gelukkig…) ook verschillen met Windows. Met name de stabiliteit is een absolute verademing, die mede te danken is aan een moderne en goed doordachte opzet. Bang voor megalomane en vooral riskante updates hoeft u ook niet meer te zijn. Natuurlijk kent Linux ook updates, maar die worden op een veel veiliger en probleemlozer manier geïmplementeerd.
Wilt u meer weten over het overstappen naar Linux, dan is er het net verschenen boek Overstappen naar Linux, auteurs: Henk van de Kamer & Ronald Smit. In dit praktische boek gaan de ervaren auteurs in op wat er bij een overstap naar Linux komt kijken. Aan de hand van drie populaire Linux-distributies (Ubuntu, Debian en Linux Mint) wordt stilgestaan bij de configuratie en het gebruik ervan. Daarnaast worden diverse programma’s voorgesteld voor de meest uiteenlopende taken, zoals browsen, mailen, tekstverwerken, tekenen, fotobeheer, videobewerking en meer. Een aanrader voor als u met een overstap-gedachte speelt. Of daarmee wilt gaan spelen. Bedenk daarbij dat Linux niks kost, dus als het niet bevalt kunt u altijd nog naar de winkel sprinten voor een gloednieuwe Windows 10 laptop of pc. Of een Mac.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.