Heel Holland Googelt: denk aan je SEO!

Heel-Holland-Googelt-omslagElke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand april is Heel Holland Googelt van auteur Ita Pronk-Verduijn.
Op het blog geven we wat voorproefjes uit het boek en er is een interview met Ita over Google, googelen en hoe je je site of blog hoger in de Google-zoekresultaten kunt krijgen. Hieronder volgt het eerste deel van hoofdstuk 4 over SEO, Search Engine Optimization. Het tweede deel vind je HIER, het derde deel HIER. (H.F.)


SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Hoe beter uw website is geoptimaliseerd voor de zoekmachine (in de praktijk Google, die thans de zoekmachinemarkt domineert), des te hoger is de vermelding van uw website in de organische zoekresultaten. En dat is enorm belangrijk, want de concurrentie is vaak moordend en heden ten dage zijn er maar weinig mensen die verder dan pagina 2 of 3 van hun zoekresultaten kijken…

Zoekmachine

De ‘zoekmachine’ is eenvoudig gezegd gewoon een computer met daarop een soort ‘spionnensoftware’ geïnstalleerd, ook wel crawler genoemd. Deze crawler volgt razendsnel alle links op een website, en vanaf die website alle links naar de volgende websites. Dit gaat 24/7 door en de crawler slaat na elk bezoek aan uw website de HTML-versie van de pagina’s op in zijn index, wat leidt tot een gigantische database.

Het online zoekgedrag is heel onvoorspelbaar: ruim twintig procent van de 3,5 biljoen dagelijkse zoekopdrachten bestaat uit nieuwe termen. Dit betekent dat ongeveer 700.000.000.000 (700 miljard) zoekopdrachten gedurende de negentig dagen ervoor niet zijn gebruikt!

Organische zoekresultaten

Op het moment dat iemand vervolgens een zoekopdracht intypt, kijkt Google in zijn enorme database (de index) en bepaalt de zoekmachine welke websites in welke volgorde als meest relevante zoekresultaat worden getoond. Dit worden de organische zoekresultaten genoemd. Wat exact de normen en wegingen in dit proces zijn (het algoritme), is geheim. Bovendien wijzigt Google zijn spelregels regelmatig om misbruik te voorkomen en nóg beter antwoorden op vragen van zoekers te kunnen geven. Het is namelijk Googles overtuiging en missie om mensen zo snel en zo goed mogelijke informatie te geven op zoekvragen, zodat iedereen Google als zoekmachine blijft gebruiken. Dat Google op basis van alle gegevens waardevolle Big Data verzamelt, is inmiddels ook geen geheim meer.

Als ik bijvoorbeeld zoek op meubelen elst, dan krijg ik binnen 0,4 seconde ongeveer 139 duizend resultaten voorgeschoteld. Zoals u in de afbeelding kunt zien, worden de zoektermen vetgedrukt weergegeven in de SEO-titel en de opgegeven meta-omschrijving (hier kom ik later op terug). Als er geen meta-omschrijving is gegeven, zal Google de eerste teksten op een pagina weergeven in de zoekresultaten.

Ook de links van sociale-mediaplatformen vallen onder organische links. In dezelfde afbeelding staat de Facebook-pagina van Global Furniture (www.globalfurniture.nl) ook op de eerste pagina van de zoekresultaten vermeld.

Door uw klanten te vragen bij Google een recensie over uw dienstverlening te schrijven wordt uw vermelding in de zoekresultaten voorzien van sterren. Links naar social-mediaplatformen zoals uw Facobook-pagina scoren vaak heel hoog bij zoekopdrachten.
Door uw klanten te vragen bij Google een recensie over uw dienstverlening te schrijven wordt uw vermelding in de zoekresultaten voorzien van sterren. Links naar social-mediaplatformen zoals uw Facobook-pagina scoren vaak heel hoog bij zoekopdrachten.

Als u uw vermeldingen in de zoekresultaten wilt laten opvallen en meer vertrouwen ten opzichte van de concurrent wilt uitstralen, dan kunt u aan tevreden klanten vragen of ze online een recensie van uw bedrijf of dienstverlening willen schrijven.

De klant kan deze recensie direct via de zoekresultatenpagina van Google bij uw vermelding schrijven. Als hij op dat moment ingelogd is bij één van de diensten van Google, wordt zijn of haar naam automatisch bij de recensie geplaatst.

Betaalde zoekresultaten

Betaalde zoekresultaten zijn de advertenties die u via Google AdWords kunt aanmaken. In hoofdstuk 5 van dit boek wordt uitgebreid ingegaan op de werkwijze en de diverse mogelijkheden van het AdWords-programma van Google.

De drie aandachtsvlakken van SEO

De mate van optimalisatie van uw website voor de zoekmachine is afhankelijk van zowel zogenaamde ‘OnSite’- als ‘OffSite’-factoren. Een derde zeer belangrijke factor is uw zoekwoordanalyse in relatie tot de bestemmingspagina’s, waaraan in hoofdstuk 2 veel aandacht is besteed.

OnSite-factoren

Onder de OnSite-factoren vallen de techniek en structuur alsmede de inhoud van uw website. Hier is hoofdstuk 3 aan gewijd; zoals gezegd hebben het CMS WordPress en Google een zeer gelukkige relatie! Google vindt het prettig door de kwalitatief goede structuren van WordPress te kunnen gaan om de meest relevante antwoorden op zoekvragen te vinden. Als u als eigenaar van de website dan ook nog eens zorgt voor een goede en overzichtelijke navigatie en voldoende originele en waardevolle content (tekst en afbeeldingen) op uw website, dan bent u aardig op weg naar een goede zoekmachine-geoptimaliseerde website!

Hoe waardevol de content op de diverse pagina’s van uw website is, is afhankelijk van de zoekwoorden waar u de betreffende pagina voor wilt optimaliseren. Als u gevonden wilt worden op het zoekwoord witte sokken, dan is een uitgebreid verhaal inclusief afbeeldingen et cetera over zoete broodjes bakken natuurlijk niet waardevol te noemen. Met andere woorden: de website over ‘zoete broodjes bakken’ is alles behalve relevant voor de zoekvraag witte sokken. Zorg er dus voor dat u de juiste zoekwoorden bij het doel van uw website en webteksten zoekt. In hoofdstuk 2 is een aantal methodes en technieken uitgewerkt waarmee u de beste zoekwoorden voor uw website kunt verzamelen.

OffSite-factoren

Onder OffSite-factoren wordt voornamelijk link building verstaan. Omdat de zoekmachine dus eigenlijk via de diverse hyperlinks van website naar website of van pagina naar pagina gaat, is het handig overal een link naar ‘de volgende stap’ te vermelden. Loods uw bezoeker én de zoekmachine als het ware door het doolhof dat uw website eigenlijk is naar uw hoofddoel of conversiedoel: een aankoop doen, een contactformulier invullen of het inschrijven op uw nieuwsbrief.

Een link naar een andere pagina op uw website of naar een website van een ander kunt u vergelijken met een aanbeveling. U beveelt de lezer aan om op de link die u hebt toegevoegd, te klikken en datgene ook te lezen omdat dit de bezoeker verder helpt.

Het is dus voor u een enorme eer en enorm waardevol als een gerenommeerde website op uw vakgebied een link naar uw website opneemt en u daarmee aanbeveelt. Als dit niet spontaan lijkt te gebeuren, kunt u hier wat versnelling in aanbrengen door aan te bieden als gastblogger een interessante blogpost te schrijven die zij gratis mogen gebruiken. In dat stukje vermeldt u dan gewoon een link naar uw website voor meer informatie!

Bestemmingspagina’s

In hoofdstuk 2 hebt u in uw zoekwoorden-spreadsheet de zoekwoorden verzameld en verdeeld over de diverse (toekomstige) pagina’s van uw website. De meer gedetailleerde zoekwoorden (long tail) horen bij pagina’s die lager in de hiërarchie van uw website staan. Meestal zijn dit de pagina’s die op een specifiek onderdeel ingaan. Deze subpagina’s zijn relatief eenvoudig te optimaliseren voor de long tail-zoekwoorden. En omdat ze over zo’n specifiek (onderdeel van een) onderwerp gaan, zal de inhoud haast per definitie relevant zijn voor die zoekwoorden en zal het dus ook een goede bestemmingspagina zijn!

Domeinnaam

In hoofdstuk 3 heb ik uitgelegd wat een domeinnaam is en dat deze wereldwijd maar één keer vastgelegd kan worden. Een goede domeinnaam is makkelijk te onthouden en beschrijft bij voorkeur de inhoud die u op de website wilt gaan plaatsen. Een korte, simpele domeinnaam is vaak makkelijk te onthouden, maar zegt niet altijd iets over de inhoud van de website. De domeinnaam is niet alleen het unieke adres waarop mensen uw website kunnen bezoeken, maar wordt ook veel binnen reclamedoeleinden gebruikt: in advertenties, gedrukt op pennen en kleding, in de belettering op auto’s enzovoort.

Verwerk, als het mogelijk is, uw belangrijkste zoekwoorden in uw domeinnaam, maar vermijd hierbij platte tussenliggende streepjes. Zo’n domeinnaam versterkt de vindbaarheid van uw website in zoekmachines.

Kies, als u in Nederland onderneemt, altijd voor een ‘.nl’-domein, de gebruikelijke extensie voor Nederlandse websites. Ook de Amerikaanse ‘.com’ en de Europese ‘.eu’ worden in Nederlandse zoekresultaten op Google als toepasselijk beschouwd. Richt u zich op andere landen, dan is het dringend aan te raden een domeinnaam met de extensie van dat land te gebruiken, bijvoorbeeld ‘.be’ voor België en ‘.de’ voor Duitsland. Vergeet in dit laatste geval niet om, als u een beschrijvende domeinnaam in het Nederlands hebt in plaats van uw bedrijfsnaam, deze in het Duits te vertalen voordat u deze registreert.

Hiërarchie van uw website

De landingspagina bevat vaak overzichtelijke knoppen en links waarmee de bezoekers naar onderliggende pagina’s kunnen surfen. Hoe lager in de piramide, hoe meer subpagina’s u kunt maken zonder het overzicht of de hiërarchie van uw website aan te tasten. Zorg ervoor dat alle onderliggende pagina’s en berichten voorzien zijn van een hyperlink naar een direct bovenliggende pagina.

Voorkom dat er hyperlinks zijn naar gelijkaardige niveaus of juist twee of meer etages verschil. Door consequent hyperlinks conform uw hiërarchie te plaatsen helpt u Google (beter) te begrijpen wat de onderlinge relatie is tussen uw diverse pagina’s en berichten!

Zorg dat op de diverse bestemmingspagina’s (de pagina’s die over een wat gedetailleerder specifiek onderdeel gaan) een link naar een hoger gelegen pagina (die wat algemener of inleidend voor diverse onderdelen is) is opgenomen. Hierdoor wordt de hiërarchie van uw website steeds bevestigd voor de zoekmachine en zal Google daar nóg meer waarde aan hechten.

De hoger in de hiërarchie gelegen pagina’s optimaliseert u op relevante, maar algemenere zoekwoorden. Pas op dat u niet twee of meer pagina’s of berichten op hetzelfde zoekwoord gaat optimaliseren; het zou zonde zijn als uw eigen pagina’s met elkaar moeten concurreren bij een bepaalde zoekopdracht.

SEO-specialist Joost de Valk en zijn echtgenote Marieke van de Rakt leggen in hun boek Content SEO (Yoast, 2015) uit dat de structuur van uw website het beste op een piramide kan lijken. De landingspagina (deze wordt in de praktijk vaak met Home aangeduid) staat bovenaan de piramide; daaronder komt een aantal categoriepagina’s. Als derde laag zijn er de pagina’s die zijn geoptimaliseerd voor min of meer algemene (minder specifieke) zoekwoorden. De brede basis van uw website wordt gevormd door de diverse bestemmingspagina’s die geoptimaliseerd zijn voor long tail-zoekwoorden.

Nieuwsgierig geworden? Meer lezen? Bestel het boek dan bij de uitgever, bij uw favoriete online boekhandel of bij de boekwinkel bij u om de hoek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.